16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Sudul Braziliei, lovit de cele mai grave inundații din ultimii 80 de ani. Cel puțin 39 de persoane au murit

(VIDEO) Sudul Braziliei, lovit de cele mai grave inundații din ultimii 80 de ani. Cel puțin 39 de persoane au murit


Sudul Braziliei a fost lovit de cele mai grave inundații din ultimii 80 de ani. Cel puțin 37 de persoane au murit.

Ploile abundente din statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei au ucis 39 de persoane, iar alte 68 sunt încă dispărute. Inundațiile record au devastat orașe și au forțat mii de oameni să-și părăsească casele.

A fost al patrulea astfel de dezastru ecologic într-un an, după inundațiile din iulie, septembrie și noiembrie 2023. Atnci 75 de oameni și-au pierdut viața.

Inundațiile din întreaga țară le-au depășit pe cele din timpul unui potop istoric din 1941, potrivit Serviciului Geologic brazilian. În unele orașe, nivelul apei a fost cel mai ridicat de când au început înregistrările în urmă cu aproape 150 de ani.

Mii de oameni și-au părăsit casele

Joi, un baraj de la o centrală hidroelectrică dintre orașele Bento Goncalves și Cotipora s-a prăbușit parțial. Orașe întregi din valea râului Taquari, precum Lajeado și Estrela, au fost complet depășite de apă. În orașul Feliz, la 80 de kilometri de capitala statului, Porto Alegre, un râu umflat a măturat un pod care îl lega de orașul vecin Linha Nova.

Operatorii au raportat întreruperi de energie electrică, comunicații și apă în tot statul. Peste 24.000 de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele, potrivit agenției de protecție civilă. Fără internet, servicii telefonice sau electricitate, rezidenții s-au străduit să ofere actualizări sau informații rudelor lor care locuiesc în alte state. Elicopterele au zburat continuu deasupra orașelor, în timp ce familiile blocate cu copii așteptau salvarea pe acoperișuri.

Mărturia unei localnice

Isolete Neumann, de 58 de ani, locuiește în orașul Lajeado din valea râului Taquari. Ea a declarat că nu a mai văzut până acum un scenariu ca cel pe care îl trăiește acum, potrivit www.aol.com.

„Oamenii făceau baricade în fața spitalelor cu nisip și pietriș. Parcă jucam într-un film de groază”, a spus ea la telefon. Unii oameni din regiunea erau atât de disperați, a adăugat ea, încât s-au aruncat în curenții de apă.

Cartierul lui Neumann nu a fost inundat, dar nu are apă curentă Ea a spus că strânge apa de ploaie într-un bazin pentru a putea găti. Un magazin de îmbrăcăminte pe care îl deține în zona centrală a orașului este inundat, a adăugat ea.

Acest lucru a venit după mai bine de doi ani de secetă persistentă din cauza fenomenului La Nina, cu ploi rare.

Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva s-a deplasat joi în acest stat pentru a vizita localităţile afectate şi a discuta cu guvernatorul despre eforturile de salvare.

Întors la Brasilia, Lula a promis vineri că guvernul său va sprijini eforturile locale de salvare şi reconstrucţie.

Citește și: Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS