20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensiile private obligatorii, o enigmă

Pensiile private obligatorii, o enigmă

De ieri s-a dat start în procesul de aderare la fondurile de pensii administrate privat – pilonul II. Cu toate acestea, cei mai mulţi tineri nu ştiu încă mai nimic despre acest sistem.

Pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare după pensionare, începând din acest an, salariaţii cu vârste de până la 35 de ani vor fi nevoiţi să-şi aleagă un fond de pensii, administrat privat, la care să contribuie obligatoriu. Aceştia vor avea la dispoziţie patru luni pentru a-şi exprima opţiunea. După această perioadă, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Privat (CSSPP) va fi cea care va face distribuţia angajaţilor către un fond sau altul de pensii. Salariaţii cu vârste între 36 şi 45 de ani pot, la rândul lor, să participe la un fond de pensii privat facultativ.

2% din contribuţia la sistemul public de asigurări se redistribuie

În acest nou sistem, contribuţia la fondul de pensii rămâne parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii. Altfel spus, după semnarea actului individual de aderare, două procente din contribuţia la sistemul public de asigurări de 9,5% vor fi direcţionate către fondul de pensii administrat privat ales, iar restul de 7,5% va fi direcţionat în continuare către sistemul public de pensii. În timp însă, cuantumul contribuţiei se va majora de la 2 la 6% (în 2015), cu o creştere de 0,5 puncte procentuale pe an, începând cu 1 ianuarie.

Unul dintre avantajele acestui sistem este acela că la vârsta de pensionare, contribuabilii vor primi înapoi cel puţin banii depuşi minus comisioanele de administrare a fondurilor (variază de la o firmă la alta). În plus, în caz de deces, de suma respectivă vor beneficia urmaşii celor care cotizează.

Siguranţa sistemului este asigurată printr-un fond de garantare

„Siguranţa sistemului este asigurată de un viitor fond de garantare, care va funcţiona precum cel al băncilor. Practic, acest fond garantează contribuţiile participanţilor în cazul în care are loc un eveniment nefericit“, a declarat, pentru NewsIn, Mircea Oancea, preşedintele CSSP, instituţie ce are rolul de supraveghere şi control. Potrivit acestuia, viitorii cotizanţi nu ar trebui să se grăbească în alegerea fondului de pensii obligatoriu deoarece va urma o perioadă în care fiecare participant va beneficia de mai multe informaţii, astfel încât să facă alegerea cea mai bună. Altă recomandare a acestuia este aceea de a nu semna mai multe acte de aderare „deoarece se pot trezi înscrişi la alt fond, la care nu aderaseră iniţial“.

„Nu ne interesează pensiile private“

Cu toate că sunt direct vizaţi de acest fond, cei mai mulţi craioveni de până în 35 de ani nu sunt încă familiarizaţi cu detalii despre pensia privată obligatorie.

„Nu ştiu încă la ce fond de pensii voi adera. Nu m-am interesat, ştiu însă că este obligatoriu“, a declarat Alina Florea, de 25 de ani. De fapt, întrebaţi dacă şi-au ales deja un fond sau altul de pensii, unii craioveni au dat un răspuns cât se poate de sec: „Nu ştim şi nici nu ne interesează pensiile private obligatorii“.

 

Unii craioveni aleg fondul la care cotizează „pe ochi frumoşi“

 

Surprinzător, chiar dacă nu ştiu încă detalii despre pensii, unii tineri s-au decis pentru ce fond să opteze, criteriul de bază fiind cel al prieteniei. „În principiu, ştiu la cine – la o cunoştinţă. Deocamdată, nu ştiu însă detalii despre pensie“, a spus Dana B., de 22 de ani. Situaţia nu trebuie însă generalizată. „Va trebui să redirecţionez 2% din ceea ce dădeam la stat către un fond particular. Ştiu deja cu ce firmă voi colabora – am un prieten care lucrează la ei“, a explicat Adrian Pârvu, de 30 de ani.

Oltenii de peste 35 de ani sunt bine informaţi

Majoritatea craiovenilor care sunt bine informaţi în ceea ce privelte pensiile private obligatorii sunt de părere că acest sistem este în avantajul lor. „Am depăşit vârsta, dar pot să aleg sistemul facultativ. Mi se pare o idee bună. Din câte am înţeles, un procent din ce dădeam la stat merge acum către un fond privat de pensii. Am înţeles că sunt sigure. În plus, există varianta moştenirii, ceea ce nu se întâmplă la stat“, a spus Daniela Ionescu, de 40 de ani. Unii craioveni ar fi de acord să cotizeze mai mult. „E decizia statului de a arunca responsabilitatea asupra unei firme particulare. Din puţin nu poţi însă să faci mult. Aş fi de acord să cotizăm cu mai mult“, a declarat Iuliana Cârţână, de 36 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS