15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO furtună solară de o intensitate mare se îndreaptă spre Pământ. Ce efecte ar putea să producă

O furtună solară de o intensitate mare se îndreaptă spre Pământ. Ce efecte ar putea să producă

Planeta Pământ este zguduită de cea mai mare furtună solară din ultimele decenii. Primul val de particule ajunge deja pe Pământ. Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere a declarat că planeta se confruntă cu o furtună geomagnetică G4, sau „severă”. Aceasta este prima furtună G4 care a lovit planeta din 2005.

NOAA avertizează că mai multe valuri de erupții vor lovi în următoarele ore și zile, putând perturba comunicațiile și navigația, declanșând întreruperi de curent și distrugând sateliții.

Sursa furtunii solare este un grup de pete solare de pe suprafața soarelui care are de 16 ori diametrul pământului. Petele sunt umplute cu câmpuri magnetice încurcate care pot acționa ca praștii, aruncând cantități uriașe de particule încărcate către planeta noastră. Aceste evenimente, cunoscute sub numele de Ejecții de masă coronală, devin mai frecvente în timpul vârfului ciclului solar de 11 ani al Soarelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS