16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubventiile UE, conditionate de Registrul Fermelor

Subventiile UE, conditionate de Registrul Fermelor

Doljenii care pâna in mai nu-si vor inscrie pamântul in Registrul Fermelor nu vor putea accesa anul acesta subventiile agricole de la UE. Statul va continua insa sa dea unele subventii chiar daca terenul nu va fi inscris in registru.


Incepând de anul acesta, fermierii vor primi subventii atât de la Uniunea Europeana, cât si de la statul român. Pentru a primi bani de la UE pentru suprafetele ce urmeaza sa fie cultivate, fermierii olteni trebuie insa sa inscrie terenurile in Registrul Fermelor.


„Fermierii care vor sa primeasca plata directa pe suprafata trebuie sa depuna o cerere in acest sens pâna la 15 mai 2007“, a declarat Sergiu Dragancea, directorul Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Dolj. Potrivit spuselor acestuia, fermierii care nu au terenul inscris in Registrul Fermelor o pot face in continuare, astfel ca si ei mai au sanse sa primeasca subventia comunitara de anul acesta. „Subventia complementara de la guvern o vor primi chiar daca nu sunt inscrisi in Registrul Fermelor“, a spus Dragancea.


Suprafetele foarte mici nu pot fi inscrise in Registrul Fermelor


Conform datelor centralizate la APIA Dolj, pâna la sfârsitul lunii noiembrie a anului trecut, in Registrul Fermelor fusesera inscrise aproximativ 350.000 de hectare. Aceasta suprafata reprezinta 68% din volumul total al suprafetei exploatatiilor agricole, estimat la 517.000 de hectare (daca scadem cele aproape 23.000 de hectare din patrimoniul ADS Dolj ce nu trebuie inscrise in Registru).


Potrivit reprezentantilor APIA, la momentul respectiv aveam cel mai mare numar de exploatatii din tara – 70.150. De fapt, unul dintre motivele pentru care suprafata agricola din Dolj nu este inscrisa in totalitate in registru este si acela ca una dintre conditiile pentru inscriere presupune ca terenul sa aiba o suprafata mai mare sau egala cu un hectar si sa fie format din parcele de cel putin 0,3 hectare.


Au fost identificate parcelele din 98% din localitati


Registrul Fermelor nu este insa singurul mod prin care românii au incercat sa lamureasca situatia terenurilor si sa previna fraudarea bugetului comunitar. Acesta intra in componenta Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), alaturi de cererile de subventie, Registrul Animalelor si sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS). Acesta din urma a devenit dupa aderare un instrument de control. Astfel, pentru a nu solicita subventii mai mari decât au in proprietate, suprafetele parcelelor declarate de fermieri sunt comparate cu cele de referinta, identificate si pozitionate de APIA pe ortofotoplanuri.


„Pâna in prezent, in Dolj, procesul de identificare a parcelelor agricole s-a finalizat in 109 din cele 111 localitati din judet. Pentru cele doua localitati ramase nu am primit inca ortofotoplanurile“, a spus Sergiu Dragancea. Potrivit acestuia, suprafetele ce nu au fost inscrise in Registrul Fermelor au fost identificate si pozitionate pe ortofotoplanuri fara a mentiona proprietarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS