14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Aventurile“ lui Ciobotea in Prefectura Dolj

„Aventurile“ lui Ciobotea in Prefectura Dolj

Fostul subprefect de Dolj, Ionel Ciobotea, are moralul fin. Deranjat din incremenirea in care zacea in biroul sau din prefectura de raportul negativ al prefectului Nicolae Giugea si al comisiei de evaluare, Ciobotea se lamenteaza ca i-a cazut moralul la pamânt. Ca sa-si dreaga psihicul zdruncinat Ciobotea cere jumatate de miliard de lei, nici el nu stie cui.


Desi se da victima si se considera foarte bine pregatit profesional, Ciobotea a facut mai mult rau decât bine Prefecturii Dolj. Prezenta discreta in activitatea institutiei, fostul secretar general, devenit din inertie subprefect, s-a facut remarcat mai degraba prin lipsa de initiativa, trecând ca gâsca prin vâltoarea problemelor care au framântat judetul. Un singur lucru a facut bine Ionel Ciobotea: a implicat prefectura in scandaluri care au aruncat o pata neagra asupra activitatii intregii institutii.


Scandalul „buletine de vot pentru prietenii PSD“


5 noiembrie 2004. Prefectura Dolj organizeaza selectie de oferte pentru tiparirea buletinelor de vot cu ocazia alegerilor parlamentare. Comisia de evaluare condusa de Ionel Ciobotea declara câstigatoare firma Media Sud Management care depasise net ofertele celorlalte candidate, firmele Shoping Market si Europaper. A doua zi perdantii depun contestatii reclamând probleme la intocmirea caietului de sarcini, desi acest lucru trebuia facut inainte de inceperea licitatiei, iar câteva ore mai târziu Shoping Market cere comisiei chiar sa reevalueze punctajele acordate. Dupa patru zile, pe 9 noiembrie, comisia trimite câstigatorului o adresa in care il instiinteaza pe acesta de existenta celor doua contestatii, dar il asigura ca nu va suspenda procedura de atribuire a contractului, intrucât contestatiile erau nejustificate, ceea ce inseamna ca si dupa analizarea acestora comisia de licitatie isi pastrase decizia initiala. Stupoare insa. Câteva ore mai târziu, aceeasi comisie condusa de Ciobotea cere firmei câstigatoare sa depuna documente noi la oferta initiala, desi caietul de sarcini nu prevedea acest lucru. Ca sa-si justifice cererea, membrii comisiei din care facea parte si actualul sef al departamentului juridic al prefecturii, Eugen Marinescu, au plecat in vizita la ofertanti, iar dupa câteva ore si-au schimbat parerea. Câstigatoare este declarata firma Shoping Market, specializata in cresterea magarilor, catârilor, oilor si a altor vertebrate, careia i se accepta contestatia si i se mareste in mod suspect punctajul, desi in aceeasi zi comisia considera contestatia acesteia neserioasa.


Judecatorii au dat cu Ciobotea de pamânt


Mânariile executate de comisia condusa de Ciobotea au fost confirmate de judecatorii Tribunalului si ai Curtii de Apel Craiova care au considerat ca atribuirea contractului catre SC Shoping Market s-a facut ilegal. Prinsi cu mâta in sac, membrii comisiei au bagat adânc mâna in buzunar si au platit zeci de milioane de lei cheltuieli de judecata. „Cheltuielile de judecata sunt suportate de toti cei din comisie… cine greseste plateste. Nu a fost nevoie sa imputam sumele, pentru ca s-au inteles intre ei si au stabilit sa suporte toti, in mod egal, intreaga suma“, declara la acea vreme prefectul Nicolae Giugea.


Dator la stat


Si afacerile personale ale fostului subprefect au pus Prefectura Dolj intr-o lumina proasta. Sotia lui Ciobotea avea o firma, SC Aialex Impex, plina de datorii catre stat pe care nu le platea defel. De sapte ani se luptau institutiile statului sa recupereze de la familia Ciobotea 1,3 miliarde de lei. La fel si creditorii privati care avea de incasat creante de 600 de milioane de lei. La afacerile prospere ale familiei a contribuit si Primaria Craiova care i-a permis sa foloseasca gratuit timp de sapte ani un spatiu de aproape noua metri patrati in centrul orasului. Chestionat de presa la vremea aceea, Ciobotea a declarat ca subiectul nu este de interes, deoarece el este un amarât de om care traieste dintr-un salariu cinstit. Curat murdar!


Executat silit


Fostul subprefect a fost executat silit si i s-a pus poprire pe salariu pentru a plati cheltuielile de judecata intr-un proces de calomnie pe care tot el l-a intentat lui Mihai Stancu, fost consilier craiovean, actualmente seful unei asociatii de lupta impotriva coruptiei si abuzurilor. Cu moralul prabusit pe treptele prefecturii dupa ce Stancu l-a facut „escroc“, „tepar“ si „natarau“, Ciobotea l-a dat pe acesta in judecata, dar a pierdut pentru ca nu a stiut ce sa ceara instantei de judecata. In consecinta, Ciobotea a platit cheltuieli de judecata de aproape 34 de milioane de lei, iar prefectul i-a pus poprire pe salariu.


Scandal cu rudele


In 1998, Ciobotea a imprumutat bani de la o matusa cu care a incheiat o chitanta de mâna in care era trecuta suma de 75 de milioane de lei. Dupa trei luni, perioada in care trebuia sa returneze banii, matusa l-a dat in judecata pe nepot pentru ca acesta nu-i achitase nici un leu. Judecatorii l-au obligat pe Ciobotea sa-si achite datoria, astfel ca timp de un an acesta a virat in contul matusii 35 de milioane de lei. Insuficient insa. Scandalul a luat amploare când batrânica s-a adresat prefectului de atunci, Cornel Mondea, care le-a sugerat sa discute cu avocatii.


Note de 1 si 2


Competenta profesionala a fostului subprefect Ionel Ciobotea este demonstrata cu prisosinta de notele obtinute in urma evaluarii comisiei ministeriale de la Bucuresti din iulie anul acesta. Ciobotea a primit nota 1 la modul de indeplinire a obiectivelor si performantelor structurilor obtinute de cel evaluat. Tot 1 a primit si la capitolul eficienta activitatii departamentelor pe care le conduce si la identificarea deficientelor din activitate. Ca sa nu fie 1 pe linie, comisia i-a acordat 2 la capitolul indeplinirea obiectivelor stabilite de conducatorul institutiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS