16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii doljeni, cu jalba-n protap la ministri

Primarii doljeni, cu jalba-n protap la ministri

„Ce facem cu cazurile sociale?“, este intrebarea pe care primarii doljeni o vor adresa ministrului administratiei si internelor si ministrului transporturilor, constructiilor si turismului la intâlnirea de astazi de la guvern, la care vor participa prefectii, presedintii consiliilor judetene si autoritatile locale din judetele afectate de revarsarea Dunarii.


Autoritatile doljene vor intoarce vizitele mai-marilor de la Bucuresti si vor prezenta astazi la guvern ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, lui Radu Berceanu, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, si lui Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului, stadiul in care se afla reconstructia caselor si a infrastructurii din Lunca Dunarii.


Principala problema cu care se confrunta toti primarii doljeni este situatia sinistratilor care au fost trecuti pe liste drept cazuri sociale si carora autoritatile de la Bucuresti le-au promis la inceput case la cheie. Deoarece datele problemei s-au schimbat, sinistratii considerati de vecinii lor „norocosi“ au ramas si fara case la cheie, si fara materiale de constructii ca sa-si ridice singuri casele.


Primarii doljeni se confrunta zilnic cu nemultumirea si disperarea oamenilor batrâni, saraci si bolnavi. Acestia cred ca au fost inselati de autoritatile locale care i-au trecut pe listele cu cazuri sociale tocmai sa nu primeasca materiale.


„Pentru cazurile sociale nu am primit materiale de constructii. Am inteles ca din aceasta saptamâna o sa vina si materialele, si banii de manopera si trebuie sa organizam licitatii ca sa alegem firmele de constructii. Nu este corect sa ne lase acum sa ne descurcam singuri noi, primarii, pentru ca nu mai avem timp“, a spus Constantin Radu, primarul comunei Cârna. Aici, 34 de sinistrati, cazuri sociale, asteapta ca autoritatile sa isi aduca aminte si de ei. Ceilalti au inceput insa reconstructia si 61 de case sunt in lucru, iar pentru 17 s-a turnat fundatia.


Sinistratii, discriminati prin sintagma „caz social“


Primarii din Bechet si Bistret se confrunta tot cu problemele sinistratilor trecuti pe listele drept cazuri sociale, care se cearta si fac reclamatii catre toate institutiile statului, pentru ca primarii nu le dau si lor materiale.


„Sunt 43 de familii, care sunt cazuri sociale. Acestea cred ca eu nu am vrut sa le dau materiale si nu inteleg ca asa a fost situatia atunci. Oamenii sunt saraci si nemultumiti, dar eu nu am ce face. Le spun si eu ce imi spun altii si le promit ce mi se promite si mie. Am inteles ca saptamâna asta vor veni materialele si sper ca ministrii sa ne lamureasca si pe noi cum facem cu banii de manopera“, a explicat Constantin Raicea, primarul comunei Bistret.


Doar jumatate din cele 100 de familii de sinistrati care au primit materiale de constructii au inceput sa isi reconstruiasca locuintele distruse, 30 dintre acestea fiind ridicate pâna la acoperis, iar 20 au doar fundatiile turnate.


„Mariti ritmul lucrarilor, ca iarna bate la usa“


Si Constantin Oclei, primarul orasului Bechet, vrea sa ceara lamuriri ministrilor cu privire la situatia in care se afla 23 de familii care nu au primit pâna acum decât ciment.


„Sâmbata a venit si cimentul pentru cazurile sociale, dar trebuie sa stim când vin si restul de materiale si cum se vor desfasura lucrarile de constructie, cine va alege firmele“, a spus Oclei. Pâna in prezent, doua case distruse de inundatii au fost finalizate in Bechet, patru sunt in constructie, iar cinci sunt la stadiul de fundatie.


Primarul Rastului, Iulian Silisteanu, va transmite astazi ministrilor un singur lucru: „Mariti ritmul lucrarilor, ca iarna bate la usa“, pentru ca din totalul de 821 de locuinte, câte trebuie ridicate in Noul Rast, doar 229 sunt in constructie. Dintre acestea, la 118 lucreaza Agentia Nationala de Locuinte, 44 fiind in constructie, iar 74 la fundatie, 68 sunt construite de particulari, iar prin forte proprii cetatenii au ridicat 43 de case, 15 fiind in constructie, iar 28 la fundatii. ANL mai are de ridicat pâna la venirea iernii inca 182 de case, iar sinistratii din Rast trebuie sa construiasca 478.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS