27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisparuti in adâncuri de patru zile

Disparuti in adâncuri de patru zile

Minerii disparuti luni intr-o mina din localitatea Baia Noua din Mehedinti nu au fost descoperiti nici dupa a treia zi de cautari. Echipele de interventie sosite din Petrosani nu au reusit sa coboare mai mult de 50 de metri in subteran. Galeriile minei sunt pline cu apa, operatiunile de salvare fiind imposibile. Autoritatile au solicitat motopompe de mare putere. Din noaptea de marti spre miercuri utilajele functioneaza nonstop, dar apa a scazut doar cinci centimetri. Echipele de salvatori asteapta evacuarea apei din galerii pentru a incerca sa-i gaseasca pe cei doi muncitori.


„Au mai avut loc alunecari de teren. Se pare ca liftul in care se aflau minerii a ajuns acum la o adâncime de 80 de metri. Pamântul s-a miscat si liftul a alunecat inca 20 de metri in jos.


Salvatorii sunt in imposibilitatea de a mai actiona in subteran, galeriile de interventie si puturile minei sunt pline cu apa. Este periculos si nu trebuie sa riscam vietile echipajelor de interventie“, a declarat Constantin Saceanu, subprefect de Mehedinti.


Mina de la Baia Noua a fost izolata marti seara. Operatiunile de salvare se vor face pe alta cale de acces, din localitatea Svinita, dupa ce apa acumulata din ploi si scurgeri va fi evacuata. „Este foarte periculos sa mai actionam si sa intram in put. Am izolat mina si vom actiona prin alta galerie“, a declarat conducerea unitatii miniere.


Familiile celor disparuti nu au plecat nici o clipa din curtea intreprinderii miniere, dar se roaga sa fie gasiti si scosi la suprafata chiar si morti.


„Va rugam frumos sa-i scoateti macar morti, sa le facem o inmormântare crestineasca“, a spus cu lacrimi in ochi mama lui Liviu Tomoiaga, tânarul de 29 de ani, disparut in mina.


Familiile acuza conducerea minei de faptul ca ortacii disparuti lucrau in mina de mai bine de trei schimburi.


„Au venit si i-au luat de acasa. Copilul meu lucra de 36 de ore, era si bolnav, cu toatea astea inginerul-sef i-a dat ordin sa intre in subteran si sa repare putul. Directorul de exploatare a aprobat interventia, cu toate ca stia ca este periculoasa. Eu nu acuz pe nimeni, dar copilul meu ar fi putut fi acum in viata daca nu-l fortau sa intre in put“, a declarat Ioan Tomoiaga.


Operatiunea de salvare a minerilor este ingreunata si de lipsa de comunicare si de organizare a grupelor de interventie. „Am solicitat de la armata o masina de telecomunicatii cu statii in dotare. In zona nu este semnal telefonic si nici telefonie fixa. Mult timp se pierde cu plimbatul dintre o sectie si alta. Conducerea minei trebuie sa reorganizeze grupele de interventie in maximum opt ore de cautari in subteran. Ultima grupa din ziua de marti a stat aproape 14 ore in galeria minei, fara sa stim ceva despre ei. Este foarte periculos“, a mai declarat subprefectul Constantin Saceanu.


Se ia in calcul inchiderea minei


Ieri-dimineata, in zona a sosit ministrul Codrut Seres, care a discutat cu familiile indurerate si cu minerii ce se tem de locurile lor de munca. Ministrul a asigurat atât familiile celor disparuti, cât si pe cei aproximativ 200 de mineri ca se va gasi o solutie.


„Daca este cazul si este periculos sa se mai continue mineritul aici, mina se va inchide.


Vom gasi o cale de mijloc. Stiu ca nu sunt locuri de munca in zona, dar vom ajuta cu bani de la guvern, plus salariile compensatorii pe care le impune legea. Acum trebuie sa-i gasim pe cei doi mineri“, a declarat Seres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS