16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacere dubioasa sub semnatura consilierului Camataru

Afacere dubioasa sub semnatura consilierului Camataru

Consilierul PD Rodion Camataru a semnat in calitate de mandatar al cumnatului sau, Ovidiu Vrapcea, un act notarial de vânzare-cumparare pentru un teren disputat in instanta de doi revendicatori. Afacerea este estimata la peste 150.000 de dolari.


Pe ordinea de zi a sedintei ordinare din aceasta luna a Consiliului Local (CL) Craiova se afla un proiect de hotarâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru schimbarea destinatiei unui teren din str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 17 E, din zona verde si pentru sport in zona de locuinte. Cei care au facut solicitarea catre CL vor sa construiasca pe aceasta suprafata un imobil de locuinte colective P+2. Pâna aici nimic neobisnuit. Astfel de schimbari de destinatie se solicita in fiecare luna. Numai ca terenul de la adresa mentionata are o poveste incâlcita, care a adus municipalitatea craioveana in pragul unui scandal imobiliar.


Afacere de peste 150.000 de dolari


Din documentatia anexata la dosarul de sedinta reiese ca terenul este proprietatea privata a sotilor Richard si Anne-Marie Fischer, cetateni români domiciliati in SUA. Tot din actele de la dosar rezulta ca acestia au cumparat suprafata de 1.167 mp, pentru care se solicita PUD, pe 20 iunie 2005, de la Cristina si Hariton Popa, pe de o parte, si de la Adelina si Ovidiu Vrapcea – pe de alta parte, care aveau pamântul in indiviza. Conform contractului de vânzare-cumparare, partile intre care s-a incheiat afacerea au fost reprezentate prin mandatari. Familia Vrapcea l-a avut ca mandatar pe consilierul municipal PD Rodion Camataru, care este si cumnatul lui Ovidiu. La rândul ei, familia Popa a fost reprezentata de avocatul Bogdan Popescu. In fine, sotii Fischer l-au avut ca mandatar in aceasta tranzactie pe Horatiu Daniel Vidan-Popa. Pagina din contractul de vânzare-cumparare care ar trebui sa faca referire la pretul pentru care s-a facut tranzactia lipseste din documentatia prezenta la dosar. Totusi, preturile pietei spun ca afacerea ar trebui sa valoreze peste 150.000 de dolari.


Litigiu pe rol


Modul in care cumnatul consilierului PD Rodion Camataru si asociatul sau Hariton Popa au facut rost de pamântul cu pricina a fost relatat pe larg in cotidianul Gazeta de Sud.


Cei doi au cumparat drepturile litigioase de la o batrâna, pe nume Trofka Florescu, care revendica, in baza Legii nr. 10/2001, 5.000 de metri patrati de teren in zona cu pricina, in apropiere de Sala Polivalenta. Primaria craioveana i-a improprietarit pe Vrapcea si Popa cu 3.493 de metri patrati de teren, motivând ca restul suprafetei solicitate era ocupata de Sala Polivalenta. De aici, lucrurile se complica, pentru ca alt revendicator, Marin Ghe. Marin, a solicitat tot in baza Legii nr. 10/2001, 2.373 de metri patrati de teren in aceeasi zona. Ambele dosare faceau referire la un decret din 1 iulie 1969, prin care pamânturile proprietarilor din zona au fost expropriate pentru construirea complexului sportiv ce mai târziu avea sa se numeasca „Ion Oblemenco“. Circa 1.000 de metri patrati din terenul pe care l-au primit in proprietate Vrapcea si Popa (prin Dispozitia nr. 6.643/16 decembrie 2004, a primarului Antonie Solomon) sunt revendicati in instanta si de Marin Ghe. Marin. Deocamdata, primaria care a instrainat deja terenul este in dezavantaj. Conform Deciziei nr. 218/21 ianuarie 2005 a Curtii de Apel Craiova, Marin Ghe. Marin a primit restituirea in natura a unei suprafete de teren de 2.373 de metri patrati de teren „in continuarea locuintei reclamantilor, spre sud“. Primaria Craiova a facut recurs la aceasta hotarâre, dosarul aflându-se pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu termen de judecata in aprilie 2006.


Mandatarii l-au luat pe „nu stiam“ in brate


Mandatarii trimisi sa perfecteze tranzactia cu terenul in discutie sustin ca nu stiau la vremea respectiva, atunci când au declarat sub sanctiunile codului penal privind falsul in declaratii, de disputa din justitie intre primarie si Marin Ghe. Marin. Mai mult, Rodion Camataru ne declara in august 2005 ca nu are nici o treaba cu afacerile cumnatului sau, Ovidiu Vrapcea. Asta, desi s-a dovedit ulterior ca la vremea respectiva el vânduse terenul in calitate de mandatar al cumnatului Vrapcea. „Cumnatul meu m-a mandatat pe mine sa semnez actele deoarece el nu era in oras la acea data. Eu doar m-am dus cu actele si am semnat. Credeti ca un notar ar fi autentificat actele de vânzare-cumparare daca actele de proprietate nu erau in regula? Suma de vânzare este confidentiala“, a precizat Camataru. Daca fostul fotbalist al Craiovei Maxima a discutat cât de cât politicos, nu acelasi lucru se poate spune despre Ovidiu Vrapcea, care, când a auzit despre ce este vorba, a refuzat sa stea de vorba cu reporterul GdS. „Iar nu ma lasi in pace, ba? Ti-am mai spus ca nu discut despre chestia asta!“, s-a exprimat acesta. Avocatul Bogdan Popescu, mandatarul celuilalt vânzator, Hariton Popa, a declarat si el ca nu stia nimic despre acest litigiu. „Nu stiam ca terenul este in litigiu, pentru ca nu aveam de unde sa stiu. Aveti contractul de vânzare-cumparare, cititi-l si trageti concluziile care se impun“, a spus Popescu.


Cumparatorul nu vrea publicitate


In fine, dupa discutia cu Camataru ne-a vizitat la redactie mandatarul familiei Fischer, Horatiu Daniel Vidan-Popa, care ne-a rugat sa nu-i pomenim numele intr-un eventual articol legat de aceasta afacere. Motivul invocat de acesta ar fi o posibila renuntare a româno-germanilor de a mai investi in afacere. De fapt, Vidan-Popa a aflat ca este o problema, dupa cum a declarat, chiar in ziua cumpararii terenului, când, deplasati la fata locului cu o sticla de sampanie pentru a sarbatori momentul, vânzatori si cumparatori au dat nas in nas cu Marin Ghe. Marin, care le-a spus ca acela este pamântul lui. Intre altele, mandatarul familiei Fischer a spus ca nu-l crede in stare pe omul Rodion Camataru sa fi facut fals in declaratii cu buna stiinta. Totusi, la intrebarea „a stiut sau nu Camataru ca exista probleme juridice cu terenul“ este greu de raspuns. Stim doar ca acesta este bun prieten cu primarul Antonie Solomon si vicele Gheorghe Nedelescu. In ce-l priveste pe Nedelescu, acesta ne spunea acum ceva vreme ca habar nu are de problema cu pamânturile. Dar semnatura vicelui se afla pe certificatul de nomenclatura stradala solicitat la primarie de Popa si Vrapcea. Curios ce s-a intâmplat in acest caz, pentru ca stim ca in cazurile „delicate“ inainte de a semna asemenea documente vicele cere si avizul oficiului juridic…


Falsul in declaratii


Articolul 289 CP face referire stricta la falsul in declaratii. Acestea reprezinta „declararea necorespunzatoare adevarului facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte“. Infractiunea se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII