31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii se inghesuie sa-si monteze repartitoare de caldura

Craiovenii se inghesuie sa-si monteze repartitoare de caldura

Proprietarii de apartamente din Craiova se grabesc sa-si monteze repartitoare de caldura pentru calorifere, inainte ca Regia de Termoficare sa dea drumul la caldura. Potrivit HG nr. 933/2004, instalarea trebuie realizata pina pe 31 iulie 2007 obligatoriu, iar repartitoarele trebuie montate de firme agreate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Serviciilor Publice si Comunale (ANRSPC). Pina acum, cele cinci societati abilitate sa incheie contracte pentru instalarea de repartitoare de caldura in Craiova au reusit sa efectueze lucrari de contorizare la aproximativ 15% din scarile de bloc. Dupa data la care Regia Autonoma de Termoficare va da drumul la caldura, instalarea repartitoarelor este posibila numai in conditii speciale. „Exista posibilitatea ca asociatia de locatari respectiva sa solicite scoaterea apei din calorifere. Aceasta actiune costa insa si nu stiu citi isi vor putea permite. Ar fi bine ca oamenii care doresc sa plateasca mai putin sa isi instaleze mai rapid repartitoarele“, a precizat Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare.


Oltenii viseaza la repartitoare cu transmisie radio


Contractele pentru instalarea repartitoarelor de caldura se incheie intre firma agreata si asociatia de locatari, cu conditia ca 80% dintre proprietarii de pe scara sa fie de acord sa-si instaleze repartitoare.


Avantajele contorizarii, in opinia reprezentantilor firmelor de specialitate, sint foarte mari pentru proprietar. „Se realizeaza in primul rind o economie de 35-40% la facturarea consumului de agent termic, iar proprietarul poate plati in rate montarea repartitoarelor, al caror pret este de aproximativ un milion de lei, pentru un singur calorifer“, a precizat Alexandru Vaduva, directorul unei firme specializate.


Toti proprietarii de pe o scara de bloc sint obligati sa isi instaleze repartitoare prin aceeasi firma. Acestea se monteaza pe fiecare calorifer din locuinta si sint formate din doua elemente: robinetul, care are capacitatea de a regla confortul in fiecare camera, si repartitorul de costuri, care inregistreaza consumul efectiv. Scara respectiva trebuie sa aiba instalat un gigacalorimetru.


Pe linga operatiunea de montare, firmele specializate se ocupa si de calculul si exploatarea repartitoarelor. Pentru aceste operatiuni, lunar, craiovenii trebuie sa scoata din buzunare 0,5 euro, pentru citirea fiecarui repartitor. Suma este insignifianta, sustin reprezentantii firmelor, insa oamenii sint nemultumiti ca trebuie sa plateasca astfel de servicii.


„In timp, nu va mai trebui sa facem citirea lunar, pentru ca oamenii vor putea estima si singuri cit consuma, iar aceasta operatiune se va face chiar la sfirsit de sezon. In Bucuresti au inceput deja sa se monteze repartitoare cu transmisie radio. Pentru a citi consumul inregistrat, in cazul lor, nu mai este nevoie de accesul in apartament. Se instaleaza o cutie care colecteaza toate datele, astfel micsorindu-se si costul serviciilor. Aceasta oferta va fi in curind si pe piata din Craiova, insa pretul este cu 15%, chiar 20% mai mare decit al celor instalate pina acum“, a mai spus Alexandru Vaduva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS