14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirul de par, un material optim pentru evaluarea starii de sanatate

Firul de par, un material optim pentru evaluarea starii de sanatate

Una dintre cele mai moderne, complete si neinvazive metode de laborator pentru evaluarea starii de sanatate a unui pacient este analiza minerala tisulara (AMT). Studiile efectuate timp de 40 de ani pe sute de mii de cazuri de catre cercetatorii americani dr. Clivet, dr. David Watts, dr. George Watson (premiul Nobel), dr. Paul Eck, dr. Wilson, au aratat ca nivelurile mineralelor din firul de par se coreleaza foarte bine cu cele din tesuturile organismului.


AMT este o metoda moderna de diagnostic, bazindu-se pe o tehnologie pusa la punct de NASA: spectrofotometria cu absorbtie atomica. Printr-o singura determinare aceasta analiza evalueaza nivelul celor mai importante 36 de minerale din organism. Esantionul folosit este o suvita de par care se taie cit mai aproape de pielea scalpului.


Este o metoda extrem de necesara, deoarece apreciaza acumularile de minerale toxice, faza de raspuns la stres (este pentru prima data cind stresul se obiectiveaza si se poate trata),individualizeaza tipul metabolismului energetic, necesarul de minerale al fiecarui organism, capacitatea de aparare antiinfectioasa a organismului, eficienta hormonilor la nivel tisular si metabolismul glucidic.


Utilitatea clinica a AMT


Coroborata cu examenul clinic, analiza minerala tisulara permite elaborarea unei strategii nutritionale strict individualizate, recomandarea unei scheme cu integratori (combinatie de vitamine, minerale si extracte din plante), conform necesitatilor particulare ale pacientului.


Mineralele sint implicate in toate procesele metabolice ale organismului. Hormonii, enzimele, neurotransmitatorii si alti mesageri chimici, pompele celulare, unele vitamine sint guvernate de actiunea catalizatoare indispensabila a mineralelor. De aceea, orice dezechilibru mineral poate conduce la aparitia deficitelor de functionare a organismului, care pot evolua catre patologii organice daca nu sint remediate.


AMT are marele avantaj de a depista dezechilibrele inainte ca boala sa se manifeste clinic sau paraclinic (de exemplu analize de singe modificate), indica tendinta catre dezvoltarea modificarilor metabolismului glucidic, infectiilor, osteoporozei, litiazei, anemiei, disfunctiilor tiroidiene si suprarenalice, patologiilor aparatului digestiv.


AMT evalueaza nivelul a 30 de minerale esentiale pentru sanatate si raporturile intre aceste minerale. Valoarea acestor raporturi reflecta situatia nutritionala si eficacitatea actiunii hormonilor la nivel tisular.


Depistarea acumularilor de metale toxice in organism


Un alt sector fundamental de utilizare al AMT este determinarea prezentei in organism a metalelor toxice provenite din mediu. Firul de par constituie tesutul de electie pentru depozitarea acestor substante si reprezinta deci un material optim de analiza. Inca din 1980, folosirea AMT pentru depistarea substantelor toxice, prezente in organism a fost recunoscuta pe plan stiintific de catre EPA (Environmental Protection Agency), institutie federala a SUA care se ocupa cu monitorizarea mediului. Se analizeaza valorile a sase minerale toxice, AMT punind diagnostic de intoxicatii cronice, nedetectabile prin metodele clasice si care, de cele mai multe ori, se manifesta clinic nespecific.


Prezenta metalelor grele este de doua ori nociva: o data prin toxicitatea propriu-zisa, iar a doua oara prin competitia si inlaturarea mineralelor fiziologice. Carenta acestor minerale necesare, pe de alta parte, permite celor toxice sa se acumuleze mai usor. O metoda buna de protectie impotriva acumularii toxicelor este reprezentata de mentinerea unei cantitati adecvate de minerale utile.


Tratamentul stresului


Printre cele mai importante aplicatii ale AMT se numara si determinarea fazei de raspuns la stres.


Dr. Hans Selye (1907-1982) este endocrinologul caruia ii datoram o mare parte a cunostintelor actuale asupra raspunsului organismului la stres. Selye a elaborat conceptul care astazi este definit drept GAS („General Adaptation Syndrome“), sindromul adaptarii generale. Selye ajunge la concluzia ca organismul, in fata unei agresiuni, raspunde conform unei scheme, intotdeauna aceeasi, bazata pe succesiunea a trei faze. In faza de alarma organismul declanseaza o serie imediata de reactii pentru a neutraliza agentul stresor fizic sau psihic, fiind mai susceptibil la infectii si boala. Urmeaza faza de rezistenta, in care organismul incearca sa se adapteze. In aceasta faza sint potentate mecanismele de rezistenta la boala, cu cresterea activitatii sistemului imunitar. In faza de epuizare, organismul este incapabil sa lupte impotriva stresului ceea ce poate duce la o prabusire a sistemului de rezistenta imuna. Mecanismele de aparare sint depasite si se instaureaza „boala de adaptare“ (ulcer, astm, colita etc.).


Toate aceste fenomene biochimice sint reflectate pe analiza minerala tisulara de catre raportul Na/K care, impreuna cu valorile raporturilor care evalueaza actiunea hormonilor tiroidieni si suprarenalieni la nivel tisular si cu manifestarile clinice enuntate mai sus, ne dau elementele de incadrare in una dintre cele trei faze.


Munca in conditii de stres are repercusiuni asupra organismului in sensul aparitiei unor dereglari metabolice: initial oboseala, pierderea capacitatii de concentrare si de rezolvare a problemelor profesionale, pina la afectiuni neuropsihice netratabile ce duc la pierderea capacitatii de munca, pensionare timpurie, pierderea posibilitatilor de avansare in cariera profesionala, aparitia unor boli cronice, greu de stapinit.


Prevenirea maladiilor grave


Axioma stiintei oficiale a nutritiei, care considera ca pentru a corecta o carenta minerala este oportun sa se furnizeze organismului cantitatea lipsa, este depasita si nu are eficacitate clinica, luind in considerare metodologia terapeutica oferita de AMT. Daca un mineral considerat esential pentru sanatate este prezent in exces la AMT, din punct de vedere biologic el nu poate fi utilizat corect de catre organism. Este demonstrat stiintific ca biodisponibilitatea scazuta sau carenta Ca, Mg, Zn si Cu este corelata cu variate patologii degenerative, cu tumorile, este de asemenea cunoscut faptul ca aceste patru minerale sufera pierderi exponentiale in timpul stresului.


Motivul pentru care remediile multivitaminico-minerale nu sint la fel de active ca suplimentele oferite pe baza AMT este faptul ca foarte multi nutrienti, in interiorul organismului, se pot neutraliza partial intre ei.


Pentru a restabili balanta biochimica a pacientilor a fost elaborat, folosind informatiile furnizate de AMT, un tratament nutritional complet si exact care prevede adaugarea in dieta a unor integratori alimentari specifici, alesi pe baza identificarii tipului metabolic si a nevoilor minerale rezultate pentru fiecare caz in parte. Se obtine o reechilibrare a mecanismelor functionale si o preventie primara a patologiilor care ar putea rezulta din decompensarea acestor mecanisme.


Ideal, analiza trebuie efectuata la sase luni, indiferent de aplicatie, urmind tratamentul prescris.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU