22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeren intravilan la asfalt, linga Craiova, vindut de autoritati cu 20.000 lei metrul pătrat

Teren intravilan la asfalt, linga Craiova, vindut de autoritati cu 20.000 lei metrul pătrat

La licitatia regizata de primarul Constantin Nica, consilierul local Silvius Claudius Dascalu a participat cu toata familia


Primarul comunei doljene Pielesti impreuna cu consilierii locali au pus in practica o inginerie dubioasa, in baza careia un consilier local a cumparat de la… Consiliul Local Pielesti un teren la un pret de vreo 20 de ori mai mic decit cel cerut pe piata imobiliara. Amanuntele acestei afaceri, pe care vi le expunem in continuare, se afla acum in atentia procurorilor Parchetului National Anticoruptie (PNA).


Pret de pornire a licitatiei de vreo 20 de ori mai mic decit pretul pietei


Pe 2 decembrie 2004, Consiliul Local Pielesti, intrunit in sedinta ordinara, a luat in discutie, printre altele, scoaterea la vinzare prin licitatie a unui teren imprejmuit de pe raza satului Nichitoaia. Toti cei 13 consilieri – printre care si Silvius Claudius Dascalu, personaj asupra caruia vom reveni mai tirziu – au fost de acord cu scoaterea la vinzare a terenului respectiv, emitindu-se in acest sens Hotarirea nr. 33/2 decembrie 2004 a Consiliului Local Pielesti. Pentru suprafata de teren cu pricina, de 300 mp, consilierii au stabilit un pret de pornire a licitatiei de numai 6.000.000 de lei, stabilit pe baza unui raport de evaluare intocmit de SC DENEND COM SRL Craiova, prin evaluatorul Elena Ingrid Ciora. Cit de corecta a fost evaluarea, ii lasam pe altii sa se pronunte… Cert este insa ca valoarea de 6.000.000 de lei, adica mai putin de 170 de euro pentru intreaga suprafata de 300 mp, inseamna un mizilic – doar putin peste 0,5 euro/mp – in conditiile in care era vorba de un teren intravilan situat la strada (drum asfaltat), la citiva kilometri de Craiova, unde agentiile imobiliare au preturi de minimum 10 euro/mp. Nu avem cunostinta cit a platit Primaria Pielesti pentru aceasta evaluare – primarul comunei nu a acceptat sa ne raspunda la o asemenea intrebare – insa n-ar fi exclus ca pretul evaluarii sa-l fi depasit pe cel a terenului care urma sa fie scos la vinzare… Putem spune insa ca primarul din Pielesti a semnat cu evaluatorul un contract prin care i se impune o conditie destul de ciudata, care ridica destule semne de intrebare cu privire la corectitudinea evaluarii: „Continutul acestui raport, atit in totalitate, cit si in parte (in special concluziile si identitatea evaluatorului) nu va fi difuzat prin nici un mediu de informare fara aprobarea scrisa si prealabila a evaluatorului“.


Ce a uitat evaluatorul sa ia in calcul, desi a mentionat la un moment dat in raportul de evaluare, este faptul ca terenul vizat era imprejmuit. Ori, fie vorba intre noi, pina si gardul valora mai mult de 6.000.000 de lei… Si pentru a se vedea cit de mic a fost pretul stabilit pentru pornirea licitatiei, nu vom mai aminti decit un singur lucru: in aceeasi sedinta a Consiliului Local Pielesti din 2 decembrie 2004, consilierii au aprobat ca dispensarului din Pielesti sa-i fie concesionat terenul pe care-l ocupa contra unei sume de 1 euro/mp/an. Altfel spus, un teren concesionat aduce la bugetul comunei in fiecare an de aproape doua ori mai multi bani decit a cistigat Primaria Pielesti prin vinzarea unui alt teren intravilan.


Primaria scoate la licitatie terenul inainte sa aiba acordul consiliului local


Asa se ajunge la licitatia pentru terenul amintit, organizata de Primaria Pielesti pe 13 decembrie 2004, adica la doar 11 zile de la data la care consilierii votasera vinzarea acestui teren. In legatura cu aceasta licitatie, orice persoana suficient de curioasa poate afla alte lucruri interesante si in aceeasi masura dubioase. Bunaoara, asa cum se mentioneaza chiar in procesul-verbal al licitatiei, anuntul cu privire la scoaterea la vinzare a suprafetei de teren amintite, situate in cvartalul 19 parcela 13, a fost facut public inca din 28 noiembrie 2004, data incepind cu care a fost pus la dispozitia potentialilor ofertanti raportul de evaluare a terenului. Altfel spus, licitatia a fost pregatita de primarul comunei, Constantin Nica, inaintea momentului in care consilierii si-au dat acordul pentru scoaterea la vinzare a terenului, adica pe 2 decembrie 2004! Sa fi fost o lucratura? Organele de cercetare penala isi vor spune parerea in aceasta privinta…


Pentru a da o aparenta de legalitate acestei licitatii, primaria se grabeste sa faca public acest eveniment, intr-un mod cit mai putin public: pe 4 decembrie 2004 – era intr-o simbata, zi in care prea putini cumpara ziare – publica in cel mai obscur ziar din municipiu, asa-numita «Gazeta de Craiova», un anunt de mica publicitate in care mentioneaza fixarea licitatiei pentru terenul amintit in data de 13 decembrie 2004, la ora 17.00. De fapt, conform legislatiei in vigoare – HG 841/1995, modificata si completata prin HG 966/1998, acte normative de care administratia locala din Pielesti n-a prea auzit, dovada faptul ca nici nu le-au aplicat si nici nu le-au mentionat in hotarirea consiliului local, asa cum ar fi fost normal – nici nu era nevoie de publicarea unui anunt intr-un ziar, in conditiile in care bunul scos la licitatie avea o valoare mai mica de 10.000.000 de lei, ci era suficienta afisarea unui anunt la usa primariei.


Licitatie in familie


Ajungem si la momentul asa-zisei licitatii, careia i s-a dat din nou o aparenta de legalitate, ca sa nu bata prea tare la ochi manevra facuta de administratia locala. Conform procesului-verbal de deschidere a licitatiei incheiat pe 13 decembrie 2004, in fata comisiei de evaluare, numita prin dispozitia primarului nr. 109/08.12.2004, se afla chiar primarul Constantin Nica. In fata lui si a celorlalti membri ai comisiei – secretarul Florea Florea, contabila Mariana Florea si doi consilieri locali: Octavian Iliescu si Anghel Iordache – se prezinta cei cinci ofertanti. Numele lor este suficient de concludent pentru cei care vor sa priceapa: consilierul local Silvius Claudius Dascalu, Eugenia Florentina Dascalu, sotia consilierului, Ana Daniela Bidilici, cumnata consilierului, plus doua persoane – Codrut Cosmeleata si Viorel Popescu – a caror implicare in aceasta manevra urmeaza sa o stabileasca organele abilitate. Altfel spus, consilierul local Silvius Claudius Dascalu, care a votat pentru scoaterea la vinzare a suprafetei de teren respective, s-a inscris cu toata familia la licitatie. Nu ne ramine decit sa precizam ca exista un text de lege care se refera in mod expres la o asemenea situatie. Conform art.47 din Legea nr.215/2001 a Administratiei publice locale: „Nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotaririlor consilierul care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pina la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local. Hotaririle adoptate de consiliul local cu incalcarea acestei dispozitii sint nule de drept. Nulitatea se constata de catre instanta de contencios administrativ. Actiunea poate fi introdusa de orice persoana interesata“.


Consilierul Dascalu, invins de nevasta-sa


Cine credeti ca a cistigat licitatia? In nici un caz consilierul Silvius Claudius Dascalu, ca prea ar fi batut la ochi… Cea mai buna oferta a avut-o Florentina Eugenia Dascalu, care a oferit 6.550.000 de lei pentru intreaga suprafata de 300 mp, devansindu-si sotul, care oferise cu 50.000 de lei mai putin. Considerind totul perfect legal, comisia de evaluare a desemnat-o pe sotia consilierului drept cistigatoare a licitatiei.


Doua zile mai tirziu, sotia consilierului Dascalu da fuga, de minuta cu primarul Constantin Nica, la un avocat care sa le intocmeasca contractul de vinzare-cumparare. Ghici ce avocat si-au ales? Pe nimeni altul decit Ana Daniela Bidilici, sora Florentinei Eugenia Dascalu, care participase si ea la licitatie. Avocata le intocmeste contractul, cu care, impreuna cu cele doua parti contractante, da fuga la notarul public craiovean Gaspar Monica Ortansa, care le legalizeaza tranzactia imobiliara. Uite asa, desi numele lui Silvius Claudius Dascalu nu apare pe acte, fiind insa vorba de un bun dobindit de sotia sa in timpul casatoriei, consilierul local din Pielesti devine automat coproprietar al terenului pentru a carui vinzare votase in sedinta consiliului local si pentru care chiar el licitase, „pierzind“ la mustata in fata mai darnicei sale neveste.


Care-i „spilul“ afacerii cu terenul?


Ce este mai interesant abia acum urmeaza. Pentru ca pe terenul la care ne-am referit se afla, de fapt, …o constructie. Este vorba despre un fost magazin al CONSUMCOOP Craiova, pe care cooperatia il vinduse in decembrie 2002 contra unei sume de aproape 60.000.000 de lei (inclusiv TVA) firmei SC EXPRES LAPUS SRL, care ocupase initial spatiul in calitate de chirias, dar a cheltuit sume importante pentru a face imobilul sa arate, cit de cit, ca un magazin al zilelor noastre. „In acest imobil a functionat de vreo 35 de ani un magazin satesc, profil pe care noi l-am pastrat. Cind l-am cumparat, imobilul era intr-o stare deplorabila, motiv pentru care am investit in consolidarea acestei cladiri in interior si exterior, am schimbat tocaria, am pus gresie, faianta, am construit din nou fosa septica, am facut un grup sanitar, un bazin pentru apa curenta, am betonat curtea din fata magazinului si am imprejmuit cu gard de jur imprejur acest teren. Toate aceste imbunatatiri au costat aproape 200.000.000 de lei“, sustine Angela Vilcelaru, administratorul firmei SC EXPRES LAPUS SRL.


Reprezentantii firmei care detine in proprietate magazinul au ramas cu buza umflata cind au aflat ca terenul are un nou proprietar. „Desi, periodic, atit eu, cit si sotul meu am solicitat Primariei Pielesti sa ni se vinda terenul sau sa ni se intocmeasca acte de folosinta a suprafetei respective, de fiecare data am fost amagiti sa stam linistiti, ca atunci cind se va scoate la licitatie vom fi anuntati, avind drept de preemptiune. Insa noi am aflat de aceasta licitatie abia in data de 12 aprilie 2005, la mult timp dupa ce se tinuse licitatia. Desi am solicitat sa vad actele licitatiei, domnul primar Constantin Nica nu a binevoit sa-mi arate decit hotarirea luata in sedinta de consiliu pentru vinzarea terenului. Am depus un memoriu la Prefectura Dolj si doar asa am putut sa vad dosarul acestei licitatii, in care am descoperit nenumarate nereguli, observindu-se clar ca domnul primar Constantin Nica si domnul consilier Silvius Dascalu au avut interese directe in vinzarea terenului amintit“, spune Angela Vilcelaru.


Justitia isi va spune cuvintul


Care a fost interesul consilierului Dascalu in toata aceasta poveste cusuta cu ata alba se poate observa din actiunea introdusa de acesta si de sotia lui la Judecatoria Craiova, prin care solicita instantei sa oblige firma SC EXPRES LAPUS SRL s-o „stearga“ de pe terenul lor. Conform celor mentionate in aceasta actiune in justitie, sotii Dascalu intentioneaza sa mentina constructia, urmind sa despagubeasca firma „cu suma ce se va stabili prin expertiza“. La cit de corecte sint expertizele tehnice, greu de crezut ca societatea amintita isi va recupera contravaloarea cladirii si a imbunatatirilor…


Am fi vrut sa va oferim si opinia primarului din Pielesti, Constantin Nica, precum si pe cea a consilierului local Silvius Claudius Dascalu, despre aceasta afacere cu multe semne de intrebare. In acest sens, l-am contactat telefonic pe primarul Nica pentru a stabili o intilnire cu el si cu consilierul amintit. Primarul insa a avut o atitudine mai mult decit ciudata: „Da’ ce, dumneavoastra sinteti abilitat sa ma intrebati pe mine despre treburile primariei? Nu ma pot intilni cu dumneavoastra pentru ca nu sint obligat sa va dau nici o explicatie. Eu nu dau explicatii decit organelor de control!“.


Tinem sa-i amintim primarului din Pielesti ca atit noi, cit si orice alta persoana interesata are dreptul – conform unei legi de care Constantin Nica ori habar n-are, ori se face ca nu stie – sa-i ceara detalii despre tot ceea ce face cu bunurile publice pe care le pastoreste. Iar daca noua nu a catadicsit sa ne raspunda la intrebari, va fi nevoit sa o faca in fata procurorilor PNA, in atentia carora se afla deja o plingere referitoare la afacerea pomenita mai sus. Asteptam, de asemenea, si reactia „organelor de control“ de la Prefectura Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS