14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJucarii retrase de pe tarabele din Olt

Jucarii retrase de pe tarabele din Olt

Febra Sarbatorilor de iarna ii face pe parinti sa alerge din magazin in magazin in cautarea unui cadou cit mai potrivit pentru copii. Majoritatea celor care au copii de 10-12 ani aleg, pe linga dulciuri sau hainute, si o jucarie. Cum produsele de gen din comert sint diverse, acestia trebuie sa dea dovada de intelepciune, deoarece o alegere nepotrivita poate transforma bucuria micutilor in zile de suferinta pe patul de spital. De-a lungul timpului, medicii au avut de rezolvat cazuri extrem de grave provocate de multe ori de jucariile pe care copiii le-au primit in dar de la parinti. Cele mai multe dintre acestea pot provoca rani, plagi intepate sau chiar taiate, deoarece au muchii ascutite sau margini taioase. Aici intra majoritatea jucariilor pentru baieti, precum masinutele.

Alta categorie de jucarii sint papusile confectionate din plus, cauciuc sau material plastic, care, daca au calitate indoielnica, pot produce alergii, iar fibrele din care sint fabricate pot fi inghitite cu usurinta de copii. Pistoalele cu bile sau „armele“ cu sageti pot produce leziuni la ochi, care uneori duc chiar la pierderea vederii.

Copiii prefera sa „guste“… piese de jucarii

Medicii spun insa ca cele mai periculoase jucarii ramin cele care pot fi demontate cu usurinta si ale caror piese pot fi inghitite de copii. „Am avut multe cazuri grave in care copiii au fost la un pas de moarte. Tin minte ca un baietel a fost adus la spital, dupa ce a aspirat o piesa de la o masinuta. Copilasul a putut fi salvat doar cu ajutorul unei interventii chirurgicale. Altadata, am intervenit in doua cazuri in care copiii inghitisera un ax de la o masinuta cu telecomanda, ax care se blocase in duoden. Am mai avut citeva cazuri in care a trebuit sa operam copii care inghitisera rotite de la masinute, margele etc.“, a declarat Gheorghe Ciobanu, medic chirurg la Spitalul Judetean din Slatina. Acesta a mai precizat ca printre obiectele care pot fi inghitite usor de copii sint si monedele.

Nu aveau indicatii de folosire si masuri de precautie sau avertismente

Produsele de gen s-au aflat zilele trecute in atentia inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Olt. Au fost verificati comerciantii de jucarii care aveau la vinzare atit produse indigene, cit si din import, majoritatea provenind din China. La SC MEDALION SRL din Slatina si SC SEMCO SISTEM SRL din Bals s-au gasit cele mai multe deficiente. Jucariile sau ambalajul acestora nu aveau aplicate etichete la loc vizibil, lizibile si durabile, cu denumirea, firma si pretul produsului. De asemenea, jucariile (in special masinute, truse medicale, roboti, mitraliere, pianine, papusi si truse cosmetice) nu aveau indicatii de folosire si masuri de precautie sau avertismente. La 10% dintre jucariile gasite cu deficiente erau avertismente si instructiuni de folosire, neredactate insa in limba romana.

Pe linga amenzile aplicate firmelor gasite cu nereguli, s-a luat si masura retragerii de la vinzare a jucariilor necorespunzatoare, in suma de aproximativ opt milioane de lei. Au mai fost amendate, pentru neafisarea preturilor produselor, SC VIP SRL din Bals, SC REAL CRIS SRL si SC TRIUMF COM SRL din Caracal.

Amenzi de peste 50 de milioane

Ion Carzon, inspectorul-sef al OJPC, a spus ca verificarile vor fi intensificate in perioada urmatoare, dar si dupa aceea, iar comerciantii care nu se conformeaza prevederilor legale sint pasibili de amenzi cuprinse intre 10 si 100 de milioane de lei. Legislatia privind protectia consumatorilor prevede ca la o jucarie este foarte importanta eticheta, care trebuie sa prezinte toate informatiile necesare pentru utilizatori, informatii traduse in limba romana pentru cele din import. Aceasta trebuie sa cuprinda numele si adresa producatorului sau importatorului, categoria de virsta careia ii este adresata si eventualele pericole care pot aparea in timpul utilizarii, in special in cazul copiilor sub trei ani.

„Jucariile nu trebuie sa puna in pericol sanatatea copiilor prin proprietatile chimice sau materialele din care sint realizate“, a declarat Ion Carzon. Potrivit acestuia, producatorii romani respecta legislatia in vigoare cu privire la informarea cumparatorilor, dar alta este situatia in cazul jucariilor din import, multe avind etichete netraduse in limba romana, asa cum prevede legea. Controalele efectuate de inspectorii OJPC in aceasta perioada au vizat 20 de agenti economici care comercializeaza jucarii, cei depistati in neregula fiind sanctionati cu amenzi in valoare de 52 de milioane de lei, fiind date si doua avertismente. Principala neregula constatata a fost informarea incompleta a consumatorilor in legatura cu jucariile expuse la vinzare si neafisarea preturilor. Valoarea produselor verificate depaseste 30 de milioane de lei, iar cea a produselor gasite in neregula care au fost retrase de la comercializare a fost de 8,7 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS