14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuintele de la fondul de stat, vindute cu viteza melcului

Locuintele de la fondul de stat, vindute cu viteza melcului

Sa achizitionezi o locuinta a devenit dupa 1989 o problema pentru tot mai multi craioveni. Cei care nici macar nu aveau un acoperis deasupra capului au apelat la mila statului. Locuintele de la fondul de stat au constituit o alternativa pentru cei care traiau pe drumuri. Treptat, conform legii, acestea au inceput si ele sa fie vindute. De citiva ani, reprezentantii Sectorului Servicii Publice, din cadrul Consiliului Judetean Dolj, incearca, fara succes, sa vinda peste 4.000 de imobile.

Sectorul Servicii Publice, din cadrul Consiliului Judetean Dolj, se ocupa cu vinzarea locuintelor de la fondul de stat, acestea aflindu-se in administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si a Fondului Locativ (RAADPFL). Pina in prezent, acesta a intermediat instrainarea a 65.000 de imobile din Craiova. Acestea au apartinut statului roman si au fost locuite cu chirie de craiovenii care indeplineau anumite conditii. Treptat, ele au putut fi cumparate de catre acestia, doar in cazul in care nu existau restante la chirie si intretinere. Din pacate, desi procesul continua, reprezentantii Sectorului Servicii Publice se lupta de trei ani pentru a vinde restul imobilelor, aproximativ 4.000. „Din cauza situatiei financiare generale precare, este destul de greu sa iti cumperi o casa. Din acest motiv, chiriasii care stateau in imobilele detinute de stat au avut posibilitatea sa le achizitioneze la un pret destul de mic, comparativ cu oferta imobiliara de pe piata. Majoritatea craiovenilor care stau cu chirie au un nivel de trai scazut. Din aceasta cauza nici nu pot sa isi cumpere apartamentele“, a declarat Gheorghe Voicu, directorul Sectorului Servicii Publice, din cadrul Consiliului Judetean Dolj.

Pentru un apartament cu doua camere, un craiovean trebuie sa scoata din buzunar maximum 30 de milioane de lei, iar pentru unul cu trei camere, aproximativ 40 de milioane de lei.

Restante la chirie de zeci de milioane de lei

In judet aproape toate casele au fost vindute, pentru instrainare fiind nevoie de aprobarea consiliului local din comuna respectiva.

Chiriasii apartamentelor din Craiova, pe care Sectorul Servicii Publice incearca sa le vinda de citiva ani, au restante de zeci de milioane atit la intretinere, cit si la chirie. Conform legii, ei nu pot intra in proprietatea locuintelor, decit in cazul in care au avize de achitare in intregime a datoriilor.

„Am doi copii si avem un venit foarte mic. Sintem in urma cu plata datoriilor. Ce sa facem? Ne-au spus ca trebuie sa cumparam apartamentele, dar noi nu avem posibilitate financiara. Mai intii trebuie sa achitam restantele, iar abia apoi sa ne facem planuri privind proprietatea. Daca nu avem alta posibilitate, vom apela la alta smecherie. Ne vom gasi un cumparator, care sa ne dea banii inainte. Cu ajutorul lor, noi vom achita restantele si vom cumpara apartamentul, dupa care vom face acte de vinzare cu el“, a declarat o chiriasa. Reprezentantii Sectorului Servicii Publice trebuie sa astepte zile mai bune. „Noi nu putem face nimic. Chiar daca administratorul imobilului ii da afara pe cei care stau acolo si au restante, acestia vor ajunge pe drumuri, iar banii nu vor mai fi deloc recuperati. Am ajuns intr-o situatie fara iesire“, a incheiat Gheorghe Voicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS