22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBate vintul prin farmacia Spitalului de Urgenta

Bate vintul prin farmacia Spitalului de Urgenta

In plin sezon canicular, Spitalul de Urgenta Craiova nu are antidotul pentru crizele de spasmofilie. Calciul gluconic poate fi procurat doar din farmacii pentru ca farmacia spitalului are probleme cu furnizorul, iar acesta cu banca. Alte medicamente foarte importante pentru gravide, cum ar fi sulfatul de magneziu si oxitocinul, nu se mai fabrica, sustin reprezentantii spitalului.

Din cauza caldurii, dar si din alte motive care tin de probleme de productie, Spitalul de Urgenta Craiova duce lipsa in prezent de o serie de medicamente esentiale. Printre cele mai importante se numara calciul gluconic, un produs care lipseste cu desavirsire de vreo saptamina din Clinica de urgenta a spitalului. Pentru crizele de spasmofilie, bolnavii nu au de ales. Daca vor antidotul, trebuie sa scoata bani din buzunar si sa-l cumpere de la cea mai apropiata farmacie. Cadrele medicale sint constiente de gravitatea situatiei. Cu toate acestea, dau din umeri neputincioase. „La nevoie, ne descurcam noi, folosim in loc glucono-lactat de calciu magneziu.

Cu spasmofilia este insa alta problema, fiindca glucono-lactatul poate sa dea efecte adverse, fiind contraindicat. Si atunci ii trimitem pe apartinatorii bolnavilor sa cumpere. E farmacia la doi pasi de spital“, a spus o asistenta.

La fel de acuta este si lipsa altor medicamente esentiale folosite in serviciul de urgenta si nu numai, printre care sulfatul de magneziu si oxitocinul. Ambele medicamente sint extrem de utile in sala de nastere, primul ajuta la contractii si diminueaza simptomele, cel de-al doilea, la inducerea travaliului.

Birocratia e de vina

Despre lipsa acestor medicamente, farmacista Spitalului de Urgenta Craiova, Mariana Aciu, a declarat: „Cu oxitocinul am avut intotdeauna probleme, din cauza ca singurul producator intern, BIOFARM, are perioade in care nu fabrica acest medicament. De aceea, uneori doua-trei luni nu avem acest medicament extrem de important pentru tratamentul lehuzelor. Cu sulfatul de magneziu este insa o alta problema, nu se mai fabrica de o jumatate de an, asa ca nu mai avem de unde sa-l cumparam“. Iar daca nu e de vina producatorul, atunci in mod sigur distribuitorul este neserios, asa cum se intimpla in cazul firmei distribuitoare de calciu gluconic, DITA IMPORT EXPORT, care, potrivit farmacistei spitalului, a prezentat cu intirziere de aproape o luna garantia bancara. „Abia vinerea trecuta a putut fi oferita aceasta garantie bancara, fara de care nu putem sa facem comanda de medicamente. Reprezentantii firmei sustin ca vina apartine bancii, care ar impune mult prea multe formalitati. Abia in momentul in care am primit aceasta garantie am putut sa facem comanda“, a mentionat Mariana Aciu. Farmacista-sefa recunoaste ca pina in prezent au fost intirzieri doar la livrarea medicamentelor produse in tara, cu medicamentele straine nefiind de regula probleme, din cauza ca spitalul foloseste mai putine (din cauza pretului foarte mare), dar si, am adauga noi, pentru ca firmele producatoare si distribuitoare dovedesc mai multa seriozitate.

Intimplator sau nu, in momentul in care ziaristii se interesau de criza de medicamente din spital, farmacista unitatii sanitare a fost anuntata ca s-a rezolvat problema cu calciul gluconic, unul ditre multele produse care lipseau din farmacia unitatii sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS