18.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBancherii se asteapta la o invazie pe piata a banilor negri

Bancherii se asteapta la o invazie pe piata a banilor negri

Anuntata denominare si revenirea la leul greu incepind cu jumatatea anului viitor ar putea crea mari probleme Bancii Nationale a Romaniei, care se straduieste ca din acest an inflatia sa scada la noua la suta. Taierea a patru zerouri a fost considerata in momentul anuntului Bancii Centrale ca o decizie ce va impulsiona cresterea economica si va face ca inflatia sa se scrie cu o singura cifra. Persoane din mediul bancar si cel economic au exprimat pareri diferite. Printre avantajele incontestabile ale denominarii, specialistii au enumerat cresterea increderii in moneda nationala si stabilitatea pe piata valutara si monetara.

De asemenea, s-a batut moneda pe simplificarea operatiunilor bancare, pe faptul ca inregistrarile contabile sint mult mai usor de efectuat, precum si pe efectul psihologic in rindul populatiei, care ar duce la cresterea depozitelor bancare, implicit la impulsionarea economisirii. Scepticii au contestat necesitatea introducerii leului greu, spunind ca bancile vor fi obligate sa se doteze cu programe informatice noi, care costa foarte multi bani, iar Banca Nationala va fi obligata sa cheltuiasca in plus pentru tiparirea noilor bancnote. La toate acestea se adauga efectul psihologic, care ii va determina pe comercianti sa rotunjeasca preturile, alimentind astfel inflatia.

Banii negri vor iesi la iveala

Pericolul mare este insa cresterea indicelui inflatiei, ca urmare a faptului ca firmele care spala bani si care lucreaza la negru vor invada piata cu lei pe care vor incerca sa-i preschimbe in valuta pentru a li se pierde urma. Pentru aceasta au la dispozitie peste doi ani, intrucit leul greu va circula in paralel cu actualele bancnote pentru ca trecerea de la o moneda la alta sa nu creeze panica in economie. Surse din mediul bancar, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, au declarat pentru Gazeta de Sud ca bancile se asteapta in perioada urmatoare la o crestere semnificativa a schimburilor din moneda nationala in valuta, ceea ce poate crea o presiune accentuata pe curs, criza de lichiditati pe piata valutara, si de aici alimentarea inflatiei. Aceleasi surse mai declara ca s-au primit deja la nivelul filialelor din tara comunicate prin care angajatii bancilor sint avertizati sa acorde multa atentie persoanelor care vor sa schimbe lei in valuta in sume care depasesc valoarea normala a tranzactiilor facute de-a lungul timpului.

Spre exemplu, daca reprezentantul unei firme schimba in valuta in cadrul unei singure tranzactii echivalentul a 10.000 de euro, iar pe parcursul unei luni respectiva firma obisnuia sa tranzactioneze cel mult 1.000 de euro, aceasta devine suspecta. Bancile se asteapta ca firmele si persoanele care spala bani sa invadeze piata cu lei de teama de a nu ramine cu banii blocati o data cu trecerea la leul greu. Bancherii se asteapta ca aceia certati cu legea sa dea navala inainte de punerea in circulatie a leului greu, deoarece din iulie 2005 va fi mult mai greu sa strecoare pe piata bani negri. Acestia au insa o solutie pentru a evita bancile. Casele de schimb valutar nu cer informatii despre provenienta banilor, fiind multumite de cistigurile obtinute din diferentele de curs.

Daca inflatia de anul acesta se va scrie cu o singura cifra ramine de vazut. Cert este ca plafonarea cursului valutar la valori apropiate de cele de la inceputul anului s-a datorat politicii monetare a Bancii Centrale, care a reusit sa atraga la momentul oportun lichiditatile in lei de pe piata. O noua provocare apare insa la orizont: banii negri, de care organizatiile mafiote din tara vor incerca sa scape cit mai repede.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS