16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePretul piinii, subiect de „talk-show“ la Ministerul Agriculturii

Pretul piinii, subiect de „talk-show“ la Ministerul Agriculturii

Pe post de „moderator“ – Petre Daea, secretar de stat in MAPDR. „Invitati“ – Adrian Radulescu, presedintele LAPAR, si Aurel Popescu, presedintele Rompan

Ministerul Agriculturii a fost marti gazda unor dezbateri aprinse legate de evolutia pretului griului, reprezentantii agricultorilor si ai procesatorilor nereusind sa se puna de acord daca recolta de griu din acest an va duce la ieftinirea piinii. Pe de o parte, Aurel Popescu, presedintele Patronatului de Panificatie Rompan, a estimat ca, incepind cu luna iulie, pretul griului si, implicit, al piinii, va scadea de la 7.000 de lei la 5.500 de lei. Mai mult, acesta a indicat ca unii agenti economici, sub influenta diminuarii pretului la faina de la 11.000 la 10.000 de lei, au redus deja tariful la piine cu 500 de lei. Societatea de Morarit Baneasa, una dintre unitatile nominalizate de Popescu ca ar fi ieftinit piinea, a infirmat insa acest lucru. Presedintele Rompan a mentionat ca pretul griului a urmat in ultimele saptamini o panta descendenta, scazind de la 240-250 la 210-215 dolari pe tona, influentat de tendintele de pe piata internationala.

„Nu are cum sa scada pretul piinii pentru ca nu a scazut niciodata nimic in Romania“

Adrian Radulescu, presedintele LAPAR, prezent si el la intilnirea cu presa, s-a aratat reticent in legatura cu scaderea pretului la piine, sustinind ca agricultorii abia vor putea sa-si acopere cheltuielile prin practicarea pretului de referinta stabilit la 5.500 de lei pentru kilogram. „Nu se va ieftini piinea, cel putin nu in viitorul apropiat“, a avertizat acesta, aratind ca producatorii agricoli au iesit in pierdere si anul acesta. „Nu are cum sa scada pretul piinii pentru ca nu a scazut niciodata nimic in Romania“, a comentat ironic Radulescu. Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii prognozeaza pentru acest an o productie de griu care va depasi necesarul de consum al tarii, de 4,2 milioane de tone.

Pretul fainii a scazut sub 10.000 de lei, lucru care se reflecta si in pretul piinii, mai ieftin cu 500 de lei, „in unele locuri“, a anuntat marti Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase.

„Deja, in Bucuresti, pretul piinii s-a redus cu 500 de lei in unele fabrici“, a precizat Popescu, mentionind unitatile Baneasa, Plevnei, Dobrogea, Onesti si Tirgoviste, unde, conform informatiilor acestuia, faina se cumpara cu 2.000 de lei mai putin. Informatia este insa negata de surse din cadrul Societatii de Morarit Baneasa, care afirma ca pretul piinii este nemodificat, si anume de 7.000 de lei. Chiar si pretul de achizitie pentru griu este acelasi si nu a suferit nici o diminuare. Presedintele Rompan prognozeaza ca, in iulie, un kilogram de faina va costa in jur de 5.500 de lei, fata de 7.000 de lei, cit este pretul actual. „Economia de piata in domeniul morarit-panificatie lucreaza foarte bine. Avem o concurenta sanatoasa“, este de parere Popescu, sustinut in afirmatiile sale si de Petre Daea, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

„Nu este posibil ca pretul piinii sa ramina acelasi, in conditiile in care scade pretul griului. Pretul in domeniu va cunoaste o relaxare, dar cit va fi aceasta, vom vedea la timpul potrivit“, a afirmat Daea, cu un optimism ce aminteste de prognoza de 100.000 de lei pentru un kilogram de carne de miel sau de 2.000 de lei pentru oua, din perioada premergatoare sarbatorilor de Paste.

Presedintele Rompan a mai facut cunoscut marti ca a fost semnat un acord interprofesional care stabileste un pret de referinta de 5.500 de lei pentru kilogramul de griu din recolta 2004, tarif care i-ar ajuta pe producatorii agricoli sa reduca pierderile si ar intari productia nationala de cereale.

„Pretul de 5.500 de lei pe care morarii au fost dispusi sa-l acorde producatorilor agricoli este un semnal ca sintem dispusi sa cumparam intii griul nostru“, sustine Aurel Popescu.

Productia de griu din acest an va fi peste necesarul de consum al tarii

Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, a replicat transant ca „nu se va ieftini piinea“, cel putin nu in viitorul apropiat. Radulescu a avertizat ca producatorii agricoli au avut si in acest an pierderi, care ii impiedica sa lase la pretul griului. Acesta sustine ca tariful de 5.500 de lei abia ajunge sa acopere cheltuielile agricultorului, ajutindu-l „sa se revigoreze“ in anul urmator. Presedintele Rompan a revenit imediat asupra previziunilor optimiste referitoare la pretul piinii, aratind ca acesta va fi influentat de pretul griului. Mai mult, acesta a aratat ca productia de piine la negru, de 30-40 la suta, ar putea juca si ea un rol in stabilirea tarifului piinii. Interesant este ca atit Aurel Popescu, cit si Adrian Radulescu fac parte din Organizatia interprofesionala a cerealelor si produselor derivate, primul fiind presedinte, iar al doilea vicepresedinte.

MAPDR a indicat ca productia de griu din acest an va fi peste necesarul de consum al tarii, de 4,2 milioane de tone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS