16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele cu un angajat - mai productive decit cele cu 500 de salariati

Firmele cu un angajat – mai productive decit cele cu 500 de salariati

Microintreprinderile beneficiaza incepind cu 2001 de un regim de impozitare special. Intreprinderile cu cel putin un angajat, dar nu mai mult de noua pot alege sa plateasca un impozit de 1,5% din veniturile obtinute, in locul obisnuitului impozit pe profit. Conform datelor Institutului National de Statistica, pe baza acestei reglementari, numarul contribuabililor, microintreprinderi a crescut cu aproximativ 35% intre anii 2001-2003. Aceasta rata de crestere este mult mai mare decit cresterea inregistrata in anii anteriori introducerii acestui sistem alternativ si este cu mult mai mare decit rata de crestere a economiei in ansamblu. Conform unui studiu realizat de o firma de consultanta internationala, prezentat in cadrul Forumului national al IMM-urilor care a avut loc recent la Craiova, se arata ca acest sistem de impozit pe venituri a condus la crearea a 44 de mii de noi locuri de munca incepind cu 2001. Studiul arata ca impozitul pe venit este convenabil atit pentru contribuabili, cit si pentru autoritatile fiscale. Contribuabilului ii permite plata impozitului pe baza unui calcul simplu si rapid, iar in cazul autoritatilor fiscale reduce necesitatea inspectiilor si auditarilor si permite desfasurarea acestora mult mai rapid. Studiul realizat de firma de consultanta arata de asemenea ca mii de persoane au infiintat microintreprinderi datorita impozitelor scazute, in sectoare ca productie, servicii, turism, IT. Studiul contrazice parerea generala din mediul de afaceri cum ca microintreprinderile nu sint la fel de productive ca intreprinderile mari. In realitate, aproape 20% din productia Romaniei este realizata de catre microintreprinderi, iar la nivel individual sint mai productive decit intreprinderile mari cu peste 500 de angajati.

„Salariatul-consultant“ – modalitate de reducere a impozitelor si taxelor

Pe linga succesul de care s-a bucurat implementarea impozitului pe venituri, aplicarea lui a generat si probleme. Cea mai semnificativa este explozia firmelor de „consultanta“, cele mai multe dintre acestea fiind in realitate modalitati de acoperire a desfasurarii unor relatii de munca. Avantajele angajatorului se concretizeaza prin reducerea impozitelor si taxelor aferente venitului salarial, eliminind si activitatea administrativa de inregistrare si evidenta a contractului de munca. Cum se procedeaza de fapt? Unul sau mai multi angajati infiinteaza o societate comerciala care alege sa urmeze regimul de impozitare a microintreprinderilor. Angajatorul (firma) incredinteaza noii societati un contract de consultanta sau de prestari servicii, transformindu-si astfel fostul angajat in consultant. La rindul sau, acesta va plati un impozit relativ scazut, de 1,5% din venituri, precum si cinci la suta pentru dividendele care urmeaza sa le incaseze de la microintreprindere. Insumind aceste impozite, atit firma, cit si fostul sau angajat platesc sume mult mai mici decit cele aferente venitului salarial.

In prezent, Uniunea Europeana nu permite utilizarea sistemelor de impozitare a cifrei de afaceri, cu exceptia TVA. Prin urmare, nici una dintre tarile membre UE nu are un asemenea sistem. Multe dintre tarile membre au incercat sa obtina un regim favorabil sectoarelor dominate de IMM-uri, prin derogari de la regimul general. Nu se stie daca Romania va putea obtine alte derogari in conditiile in care capitolul referitor la impozitare a fost deja inchis provizoriu. In concluzie, o data cu intrarea in UE, Romania va trebui sa renunte la impozitul de1,5% din venituri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS