13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSclave la masina de cusut

Sclave la masina de cusut

SC GEN PROD STAR este un atelier de confectii textile din Bals. Inaugurat in luna august – pe 23 – atelierul a inceput sa produca efectiv din 1 septembrie 2003. Tehnologie noua, produse de calitate, export Anglia, Franta, finantare PHARE- toate la un loc nu ar putea obtine decit calificativul „foarte bine“. Se pare insa ca treaba nu e chiar atit de bine unsa si ca, pe ici, pe colo, scirtiie. Mai exact, pe la conditiile de munca ale angajatilor, la programul de lucru de 14-16 ore pe zi, la salarizarea proasta – de 500.000 de lei pe luna – care a adus la disperare intregul personal. Despre aceste amanunte nu poate vorbi decit cineva din interior: fosti angajati care, dupa ce au plecat – fortati ori de bunavoie – s-au decis sa dezvaluie modul in care functioneaza SC GEN PROD STAR.

Program de 16 ore pe zi

Infiintarea unei firme – deci a unui numar marisor de salariati – intr-un oras mic precum Balsul nu putea sa nu aiba parte de o inaugurare pe masura. Adica sa aiba ca invitati oficiali ai judetului, ai primariei si bineinteles angajatii, care asteptau cu sufletul la gura un loc de munca, dupa toate probabilitatile, serios si bine platit.

„Au luat parte domnul primar al Balsului, domnul prefect al judetului Olt si alti domni inalti“, incepe sa povesteasca I. D., fosta angajata la SC GEN PROD STAR, prima zi la locul de munca. „In cuvintarea dumnealor s-a specificat ca muncitoarele vor fi platite, la opt ore de lucru, cu salariul minim pe economie, orele peste program vor fi platite suplimentar, la fel si simbetele si duminici -le, ca nu se va abuza de muncitoare, in caz contrar luindu-se masuri. Noi, toti angajatii de atunci, eram foarte bucurosi…“, descrie femeia atmosfera promitatoare de inceput de drum. Bucuria nu a durat insa, asa cum tot I.D. marturiseste.

„Patronii au beneficiat de fonduri PHARE, lumea a auzit si a dat navala, ca se zicea ca au conditii. In doua luni de la deschidere insa au reusit sa-si bata joc de oameni. Daca in prima luna nu a fost prea mult de lucru si am luat salariul minim pe economie, in a doua luna, doua saptamini s-a lucrat si zi, si noapte, de nu ne mai tineam pe picioare, program de 14-16 ore, injuraturi. La salariu nu s-au platit decit 200.000 de lei mai mult… S-a muncit de la sapte dimineata la sapte seara, si cite trei ture la rind – desi in contract nu sint trecute decit doua ture. Contractele de munca nu au fost semnate de angajati, ci tot de sefi si nu poti zice nimic, ca-ti spune sa-ti iei geanta si sa pleci daca nu-ti convine. Am primit penalizare 200.000 de lei pentru ca nu ne-am dus intr-o simbata la munca, dar abia iesiseram din tura, la sapte dimineata, si nu au mai putut veni decit cinci femei din 60! Tot orasul stie ce babilonie este la SC GEN PROD STAR. S-au dat afara o gramada de angajate si altele, care nu stiau ce se intimpla, le-au luat locul. Cite din angajatele de la inceput mai sint acum acolo?…“

Data afara pentru ca era eleganta

O alta fosta angajata, F.G., de 19 ani, care a lucrat la atelier doar o luna, aduce ca argument al parasirii locului de munca atitudinea de-a dreptul dictatoriala a conducerii.

„Am inceput la 1 septembrie, dar am lucrat doua saptamini de proba, neplatita. Salariul a fost de 500.000 de lei. Cind am intrebat de ce doar atit, mi s-a spus ca doar de atit am muncit. Niciodata nu am stat doar opt ore la serviciu. Doua, trei, chiar patru in plus, iar simbata se lucra program normal. Ne chema si in tura de noapte, desi nu trebuia. Nu aveam voie nici macar sa intoarcem capul spre vreo colega. Iar cind m-am angajat, nu mi-a dat sa semnez contractul. Am intrebat de ce si mi s-a spus sa-l caut pe contabil, care, cit am lucrat eu acolo, nu a fost vazut niciodata la firma. Cu mine au mai plecat si alte fete, pentru ca nu au mai suportat conditiile de lucru. Si imi aduc aminte ca pe o doamna, Gina, a dat-o afara pentru ca era prea eleganta. Asta i-a spus sefa de tura ca ar fi zis patroana“.

„Stiti ce greu se lucreaza cu miliardele?“

La aceste sesizari, conducerea SC GEN PROD STAR a raspuns imperturbabil: „Inventii, minciuni!“ Aceasta, dupa o amabila introducere despre profilul firmei si inceputurile in afaceri ale celor doi frati patroni: Eugen Ionita si Vali Costache.

„Printr-un program RICOP de finantare am primit fonduri in valoare de 42.000 de euro, cu care abia am reusit sa acoperim o parte din investitie. Numai utilajele au costat vreo trei miliarde si jumatate de lei. Pina la final, cheltuielile au fost de sase-sapte miliarde, din care fondurile PHARE au acoperit doar o mica parte. Nu mai vorbesc ca, din septembrie incoace, am 870 de milioane pierdere, un motiv fiind neseriozitatea salariatilor“, ajunge la punctul fierbinte Eugen Costache, asociat si administrator la SC GEN PROD STAR Bals.

In ceea ce priveste reclamatiile angajatilor, patronii au adus argumente – pe un ton subit schimbat – de genul: muncitoarele se miscau greu, nu stiau sa lucreze, aveau comenzi multe, iar marfa trebuia expediata la o data fixa. Salariile s-au dat, bineinteles. Nu are insa voie presa sa vada statele de plata! – iar simbata nu s-a lucrat niciodata. Despre angajate nu era decit un raspuns: niste „incompetente“, care trebuia sa fie inlocuite. Nu e de mirare ca din cinci registre – fiecare cuprinzind, in medie, vreo 20 de dosare de angajare – doua erau cu „plecari“, restul cu personalul actual. Iar numai dintr-unul singur, 11 aveau decizie de incetare a contractului de munca din 11 noiembrie 2003. Toate, desigur, avind ca argument, spune domnul Ionita: „Neseriozitatea! Pai stiti dumneavoastra ce greu se lucreaza cu miliardele?“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS