20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocul materno-infantil va inlocui actuala maternitate din Drobeta Turnu Severin

Blocul materno-infantil va inlocui actuala maternitate din Drobeta Turnu Severin

• In prezent, mehedintencele nasc intr-o cladire fara autorizatie sanitara • In acest an au murit 43 de nou-nascuti

Trei miliarde de lei vor fi utilizate pentru continuarea lucrarilor la blocul materno-infantil din apropierea Spitalului Judetean Mehedinti, care ar urma sa inlocuiasca actuala cladire a maternitatii din Drobeta Turnu Severin. Cladirea dateaza din 1940 si a fost utilizata ca spital militar si apoi ca hotel, iar in prezent nu detine autorizatie de functionare, deoarece arhitectura constructiei nu permite circulatia aerului.

Conditiile din maternitatea Drobeta Turnu Severin lasa mult de dorit, acesta fiind si motivul pentru care autoritatile cauta de mai multi ani solutii pentru finalizarea unui nou sediu. In Mehedinti, numai in acest an, au fost depistate 57 de noi cazuri de cancer la sin, iar 29 de femei au fost inregistrate cu cancer de col uterin. Anul trecut, in Mehedinti s-au inregistrat 1.826 de avorturi, in timp ce numai in primele noua luni ale acestui an au fost facute 1.256 de astfel de interventii chirurgicale. In aceeasi perioada au murit 23 de nou-nascuti si 43 in acest an. In ultimii doi ani au fost inregistrate 174 de cazuri de decese infantile, copiii avind virste cuprinse intre unu si patru ani. Potrivit directorului maternitatii severinene, dr. Damaschin Barbul, unitatea pe care o conduce nu indeplineste conditiile legale pentru acordarea autorizatiei de functionare: „Singura solutie pentru intrarea in legalitate ar fi darea in folosinta a blocului materno-infantil, constructie inceputa in 1988. O estimare a costurilor pentru finalizarea acestui obiectiv arata ca suma necesara este de aproximativ 90 de miliarde de lei“.

„Spatiul in care functioneaza maternitatea se prezinta cel mai bine“

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Sirbulescu, in prezent sint alocate trei miliarde de lei pentru continuarea lucrarilor. Pentru ca suma este mult prea mica pentru finalizarea proiectului, aceasta va constitui garantia pentru obtinerea unui credit extern. In 1996, Rotary International a oferit un milion de dolari Directiei de Sanatate Publica (DSP) Mehedinti, singura conditie pusa fiind ca statul roman sa contribuie cu o cota parte egala. Cu toate demersurile DSP, Ministerele Sanatatii si de Finante nu au acceptat propunerea. In aceste conditii, singura solutie a ramas ca mamele sa nasca la „spitalul din Gradina“. „Noi am controlat toate pavilioanele Spitalului Judetean, iar spatiul in care functioneaza acum maternitatea am considerat ca se prezinta cel mai bine, ca dimensionare sau impartire. Cladirea este veche, dar acolo a functionat o anumita perioada si o sectie de interne. Speram sa gaseasca fonduri consiliul judetean“, a spus Stelica Ciobotea, directoarea DSP Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS