16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Jurnal de razboi

Noi bombardamente violente asupra Bagdadului

Bombardamente masive au zguduit Bagdadul pentru a paisprezecea noapte consecutiv, a anuntat postul de televiziune EuroNews.

Complexul prezidential al lui Saddam Hussein a fost lovit in mod repetat de rachete anglo-americane.Tinta a raidului aerian din cursul noptii a fost si unul dintre palatele prezidentiale ale lui Saddam, locuit de obicei de fiul cel mare al presedintelui, Qusai.

In urma bombardamentelor, cladirea a fost practic distrusa. Avioanele coalitiei au tintit un pod de pe malul de est si periferia din sudul capitalei, unde sint concentrate unitati ale Garzii Republicane. O bomba a distrus un depozit de munitie si o locatie a artileriei.

Trupele aliate au cucerit orasul Kerbala

Trupele aliate au cucerit in cursul noptii de marti spre miercuri orasul Kerbala, oras sfint siit, situat la 80 de kilometri de Bagdad, ultimul obstacol important pe ruta sudica spre capitala.

Atacul a fost declansat de artilerie, fiind continuat de infanterie si sprijinit de elicopterele de atac de tip Apache.

Potrivit unor surse jurnalistice, comandantii americani se asteptau ca ofensiva impotriva Kerbalei sa dureze cel putin o zi intreaga, insa doar dupa trei ore orasul a fost practic cucerit.

Soldatii americani au reusit astfel sa isi continue inaintarea spre nord si spre vest, in directia capitalei irakiene.

Luptatorii lui Saddam fac victime in rindul copiilor

Forte militare britanice spun ca luptatori fanatici ai liderului irakian Saddam Hussein omoara prin impuscare copiii din imprejurimile orasului Basra, informeaza editia electronica de ieri a cotidianului britanic The Sun.

O mama irakiana a povestit medicilor britanici ca fiul ei, in virsta de 12 ani, a fost printre zecile de tineri impuscati de „echipele mortii“.

Baiatul a fost impuscat in ficat si stomac de citeva ori in localitatea Al Zubayr, de la periferia orasului Basra, si se afla in prezent sub tratament pe nava-spital britanica RFA Argus. Interpretul navei, Nigel Bassett, a precizat:

„Mama spune ca baiatul a fost impuscat de irakieni, impreuna cu un alt grup de copii, aflati in acelasi loc, care au fost impuscati cu totii de irakieni“.

Irakienii folosesc locatii religioase pentru a ataca trupele coalitiei

Fortele militare irakiene din Najaf, unul dintre orasele siite sfinte situate la sud de Bagdad, au deschis focul asupra soldatilor americani din interiorul moscheii Ali, „unul dintre cele mai importante sanctuare religioase pentru siitii din toata lumea“, a anuntat reprezentantul Comandamentului Central american (Centcom) din Qatar. Acesta a mai adaugat ca „fortele aliate s-au straduit sa protejeze locurile sacre si religioase si refuza sa riposteze“.

Moscheea gazduieste mormintul lui Ali, ginerele profetului Mahomed si o figura proeminenta pentru siitii din toata lumea. In acelasi timp, guvernul australian a acuzat regimul irakian de faptul ca ascunde arme interzise in locatii arheologice si de interes istoric, pentru a evita distrugerea acestora de catre atacurile coalitiei anglo-americane. Conventia de la Aja interzice folosirea unor astfel de locatii drept teatru de razboi.

Fortele aliate construiesc in Umm Qasr un lagar pentru 100.000 de prizonieri de razboi

Fortele aliate construiesc in apropierea portului Umm Qasr cel mai mare lagar din Irak.

Potrivit revistei Stern, soldatii britanici au inceput in nord-estul orasului constructia unui lagar pentru 100.000 de prizonieri de razboi. In jurul lagarului vor fi dispuse turnuri de paza si garduri cu sirma ghimpata. In aceasta zona au fost adusi deja mii de prizonieri din zona orasului Basra, ei fiind gazduiti deocamdata in corturi ale armatei. Zilnic sosesc cite 500 de irakieni, anunta corespondentul Stern de la fata locului.

Prizonierii sint pentru moment „extrem de nervosi, deoarece se tem ca vor fi torturati“, a declarat locotenent colonelul Buster Howes.

Soldatii si ofiterii au fost catalogati drept „prizonieri de razboi“, iar membrii partidului Baas drept „prizonieri politici“. Colaboratorii CIA conduc interogatoriile. Pentru a preintimpina incidentele, prizonierii au fost impartiti in mici grupuri.

Pentru ca unitatea britanica de comando numarul 42, care controleaza portul Umm Qasr, a fost, inainte de razboiul din Irak, in misiune in Irlanda de Nord, se vor aplica in Umm Qasr aceleasi strategii cu cele din conflictul civil dintre protestanti si catolici. Soldatii vor cistiga „controlul asupra spatiului urban“ cu ajutorul asa-numitelor „soft patrols“, trupe militare fara casti sau alte echipamente de protectie.

„Atitudinea pasnica si retinuta ar trebui sa ne ajute sa eliminam teama din sufletele bastinasilor si sa punem in sfirsit capat terorii“, a mai declarat Howes.

Trupele americane traverseaza Tigrul pe la Al Kut, ultimul pod spre Bagdad

„Am cucerit ultimul pod de care aveam nevoie inainte de Bagdad“, a explicat un oficial american. Potrivit acestuia, podul de la Al Kut reprezinta o mare victorie din punct de vedere strategic.

Ieri-dimineata, trupele terestre aliate au reusit sa traverseze fluviul Tigru din apropierea orasului, situat la 170 de km sud de capitala

Din acest moment, obiectivul urmator este Bagdadul. Cucerirea orasului Al Kut s-a desfasurat in doua faze. Intr-o prima parte, fortele americane au bombardat intens orasul, concentrind atacurile mai ales asupra locatiilor Garzii Republicane. In a doua faza a operatiunii, soldatii coalitiei au traversat fluviul Tigru.

Prizonier american salvat de trupele aliate

Trupele americane au reusit sa salveze un prizonier de razboi. Tinara Jessica Lynch, de 19 ani, capturata de irakieni, a fost descoperita intr-un spital din Nassirya, internata cu multiple rani provocate de focuri de arma.

Stirea a fost transmisa de corespondentul din Nassirya al postul de televiziune CNN. Jessica fusese considerata disparuta, nu prizoniera, dupa ce convoiul in care se gasea fusese atacat in cursul zile de 23 martie.

„Fortele coalitiei au reusit sa duca la bun sfirsit operatiunea de salvare a unui soldat din trupele terestre, prizonier al fortelor irakiene“, a anuntat in cursul noptii de marti spre miercuri generalul Vincent Brooks.

„Soldatul a fost transferat intr-una dintre zonele controlate de coalitie. Alte amanunte va vor fi oferite in cel mai scurt timp posibil“, a mai adaugat generalul.

Potrivit unui corespondent CNN care se afla la Nassirya, operatiunea de salvare a avut loc in cadrul unui atac al armatei americane asupra orasului. Starea sanatatii Jessicai Lynch este buna, a mai anuntat corespondentul.

O femeie irakiana a nascut intr-o baza militara americana

Medicii americani din Irak au fost nevoiti sa faca apel la notiunile lor de obstetrica. O tinara femeie irakiana a fost adusa ieri la baza lor si a nascut o fetita.

Femeia, pe nume Jamila Katham, a fost urcata intr-o ambulanta militara americana in timp ce strabatea regiunea Nassiriya, in incercarea de a gasi ajutor, potrivit medicilor militari. Familia lui Katham a fost ingrijorata pentru tinara deoarece era in travaliu de foarte mult timp.

Locotenentul Sean Stroup si sublocotenentul Michael Humble au ajutat-o pe femeia irakiana sa aduca pe lume o fetita de 3 kg in doar 20 de minute, dupa ce ambulanta o adusese la baza. Copilul, prima fiica a Jamilei, a fost numit Rogenia. „Bunica voia sa-i puna numele Americana sau ceva asemanator, insa mama a ales Rogenia“, a spus Stroup.

Mama si fiica ei, sint intr-o stare buna de sanatate, au primit mincare, apa si bandaje si apoi au fost duse acasa.

Absenta lui Saddam ramine inca un mister

Oficialii de la Pentagon sustin ca nu au deocamdata informatii daca Saddam Hussein se afla inca in viata dupa cele doua saptamini de bombardamente, potrivit cotidianului britanic Daily Mirror, editia de ieri.

Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a facut o declaratie oficiala, in urma cu citeva zile, in care sustinea ca exista rapoarte neconfirmate potrivit carora membri ai familiei lui Saddam, printre care prima sa sotie, mama a doi dintre copii sai, ar fi parasit Irakul.

In aceeasi nota, purtatorul sau de cuvint, Victoria Clarke, intr-o conferinta de presa de la Pentagon, a subliniat: „Intrucit fortele de coalitie au bombardat resedintele lui Saddam chiar de la inceputul razboiului, lumea nu i-a vazut nici ascunzatoarea si nici un fir de par de-al sau, ci numai casete inregistrate“.

Rumsfeld a adaugat ca este „interesant“ faptul ca Saddam nu a aparut la televiziunea irakiana, referindu-se la declaratia citita pe postul national de televiziune de ministrul informatiilor irakian, Mohammed Saeed al-Sahhaf, in numele dictatorului. Guvernul irakian anuntase in repetate rinduri retelele de televiziune sa fie pregatite pentru o declaratie din partea lui Saddam.

Fiul lui Saddam, Qusay, un impatimit al torturilor

Mii de persoane au fost victime ale fiului lui Saddam Husseim, Qusay Hussein, in palatul din Bagdad pe care acesta il transformase intr-o reºedinþã de torturã, potrivit cotidianului britanic The Sun.

Qusay, in virstã de 36 de ani, ºeful Gãrzii Republicane ºi comandantul temutei poliþii secrete a Irakului, a moºtenit de la tatãl sãu plãcerea pentru cruzime.

Potrivit sursei citate, printre torturile preferate ale lui Qusay se numãrã ºocurile electrice la pãrþile genitale. Femeile erau violate, iar disidenþii bãtuþi pinã la moarte sau impuºcaþi.

Unul dintre experþii pe problemele Orientului Mijlociu, Chris Dobson, precizeazã: „Qusay este ºeful torturii regimului lui Saddam, iar cea mai mare parte a atrocitãþilor sale au fost comise in interiorul Palatului din Bagdad“.

Unul dintre martorii oculari ai atrocitãþilor comise de Qusay spune: „L-am vãzut pe Qusay mergind de-a lungul ºirului de celule ºi pulverizind gaz in acestea. Prizonierii þipau. Unul dintre deþinuþi avea doar 12 ani. A murit dupã vreo zece minute de agonie. Estimez cã persoanele ucise de cãtre Qusay sint intre 1.200 ºi 1.300. Exista o maºinã de fãrimiþare a plasticului, unde erau aruncaþi bãrbaþi. Unii intrau cu capul ºi mureau repede. Dar uneori erau introduºi cu picioarele ºi mureau in þipete. L-am vãzut pe Qusay supraveghind personal aceastã maºinãrie“.

Dobson spune cã plãcerea pentru violenþã este o caracteristicã a familiei. Saddam desfãºura execuþii in masã, iar Uday, de 39 de ani, ii arunca pe prizonieri in baia cu acid.

Saddam Hussein:

„Victoria este aproape“

Preºedintele irakian Saddam Hussein a afirmat intr-un nou mesaj citit in cursul nopþii de marþi spre miercuri de cãtre un prezentator al televiziunii irakiene cã „victoria este aproape“, adãugind cã Irakul a folosit pinã acum mai puþin de o treime din forþele sale contra armatei coaliþiei.

„Victoria este aproape. Am folosit doar o treime din forþele noastre sau poate chiar mai puþin, in timp ce criminalii ºi-au utilizat toate forþele pentru a ataca Irakul“, a declarat Saddam.

Intr-un mesaj precedent citit marþi searã la televiziunea irakianã de stat, de cãtre ministrul informaþiilor Mohammed Said al Sahhaf, Saddam indemnase la jihad, Rãzboiul cel Sfint, cerind poporului irakian sã lupte impotriva duºmanilor. In noul mesaj, care, potrivit crainicului, fusese trimis marþi, Saddam a incurajat forþele irakiene din oraºul meridional Nassirya sã continue sã reziste trupelor coaliþiei, afirmind cã spiritul lor de luptã este un exemplu demn de urmat .

Conform astrelor

Soarta Irakului va fi decisã in jurul datei de 10 mai

Irakul a fost atacat cu zece ore inainte de inceperea noului an astrologic – Anul Soarelui. In astrologie se explicã specificul perioadelor in care Soarele guverneazã lumea. Cind este vorba despre soarta unui om, intermediari intre Soare ºi Pãmint sint, de obicei, Luna ºi Mercur. Dar cind este vorba despre viitorul civilizaþiei terestre, Soarele cautã intotdeauna sprijinul planetei Uran. De obicei, o astfel de asociaþie stelarã provoacã revoluþii.

Ultima dintre ele, care a avut o influenþã mondialã, a fost Revoluþia din octombrie 1917, din Rusia. Acest eveniment reprezintã inceputul proceselor care au creat Irakul pe harta lumii.

Primul atac asupra Irakului, de pe 20 martie, ora 4. 35, aratã cã tot ceea ce s-a intimplat este in legãturã directã cu ceea ce nu s-a realizat in urmã cu 85 de ani ºi jumãtate. Acest ciclu din astrologie inseamnã o rotaþie completã a planetei Uranus ºi, de obicei, denotã consecinþe cu caracter revoluþionar.

Ceea ce s-a intimplat la 11 septembrie 2001, ca ºi evenimentele actuale sint parte din procesele inaintãrii centrului economic mondial spre graniþa dintre Europa ºi Asia. Euro-Asia iºi ocupã din nou locul sãu strategic, aºa cum s-a intimplat intre anii 1761-1917. In perioada respectivã, la o distanþã de noi de o rotaþie completã a lui Pluton – altã planetã importantã pentru societate-, francezii, ruºii ºi englezii, care pe atunci aveau cea mai mare influenþã, ºi-au schimbat intre ei teritorii. Acum, cel de-al doilea ciclu al lui Uranus pune pe ordinea de zi posibilitãþile creãrii unei ordini ºi reimpãrþirea zonelor de influenþã in acest raion strategic.

In aceastã reimpãrþire, pentru prima datã dupã 1912-1917, se pot include ºi Statele Unite. Compararea din punct de vedere astrologic a atacului care a constituit inceputul rãzboiului in Golf ºi a loviturii actuale din Irak evidenþiazã o legãturã in ceea ce priveºte obiectivele.

Indicatorii astrali ai orei ºi zilei – 20 martie, orele 4.35- intãresc teza cã tot ceea ce s-a intimplat are implicaþii mult mai profunde decit s-ar crede. Acest moment astrologic evidenþiazã ºi divergenþe interioare in organizaþia numitã „familia popoarelor“. Graniþele mondiale sint tot aceleaºi, insã schimbarea constã in modul in care organizaþiile iºi proclamã hotãririle.

Informaþiile astrale conduc la concluzia in jurul datei de 10 mai se vor aduce la cunoºtinþa opiniei publice mondiale hotãriri concrete, care vor determina evoluþia proceselor legate de Irak. ªi, dat fiind cã acest proces nu este nici un atac fulgerãtor, rezolvarea „cazului Irak“ va fi explicatã cel mai devreme in 2007, ºi cel mai tirziu in 2010.

• Veselin STOIANOV

Comandamentul aliaþilor va modifica planul operaþiunilor din Irak

Revista Playboy intenþioneazã sã ridice moralul soldaþilor americani. De acum incolo, fiecare luptãtor al armatei Statelor Unite va putea sã stabileascã, gratuit, contact cu una din frumoasele care apar in revistã, trimiþind o scrisoare prin e-mail ºi in care trebuie sã povesteascã pe scurt despre el. Fetele nu numai cã sint obligate sã rãspundã scrisorii, dar trebuie sã le trimitã virtualilor prieteni poza lor.

In urmã cu 12 ani, revista Playboy le-a propus, de asemenea, soldaþilor americani sã le cunoascã pe fete, in timpul operaþiei „Furtunã in deºert“…

Operaþiile aliaþilor dupã cea de-a 12-a zi de rãzboi in Irak impun patru constatãri:

Comandamentul Statelor Unite ale Americii ºi Marii Britanii cunoaºte acum modul de luptã ºi forþa armatei irakiene.

Planul operaþiunilor privind acþiunile militare rãmine neschimbat, dar intervin modificãri in ceea ce priveºte planificarea. In timp ce gruparea aliaþilor care acþioneazã in Kerbala indeplineºte cu succes sarcinile, cea care acþioneazã intre fluviile Tigru ºi Eufrat intimpinã greutãþi in Basra ºi Nasiria ºi are nevoie de intãriri pentru a continua inaintarea. Un element nou in planul operaþiei este desantul din zona Harir ºi eventuala lui folosire in atacul dinspre nord.

Se inteþesc loviturile cu rachete de croazierã. Importante obiective strategice ºi militare sint distruse.

Ca rãspuns la modul de luptã adoptat de Bagdad, au inceput sã acþioneze grupurile de diversiune ºi spionaj, compuse mai ales din comandouri cu o pregãtire militarã inaltã. Aceste grupuri vor avea o importanþã determinantã pentru luptele care vor urma pentru cã, prin acþiuni de diversiune in spatele adversarului, vor perturba comunicaþiile, vor arunca in aer puncte de comandã ºi noduri de telecomunicaþii sau vor face tot ceea ce ar perturba comandarea trupelor Irakului.

Cum vor evolua acþiunile militare?

Comandamentul aliaþilor va revizui planul operaþiunilor. Probabil cã forþele vor fi regrupate pentru a se crea o superioritate in cele mai importante direcþii. Va continua inaintarea masivã ºi de la sud, ºi de la nord, pentru ca, in aproximativ zece zile, trupele irakiene sã fie zdrobite, sã se punã stãpinire pe Bagdad ºi sã se inlãture regimul lui Saddam.

Vaselin Stoianov

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS