13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„De unde sa mai scot eu 1.300 de hectare?“

„De unde sa mai scot eu 1.300 de hectare?“

Daca Legea nr.18/1991 a fondului funciar si-a gasit rezolvarea fara probleme in comuna Castranova, Legea Lupu a venit ca un pumnal pentru oficialii locali. Pentru ca tot terenul fusese impartit, iar pentru cei indreptatiti sa fie improprietariti conform Legii nr.1/2000 nu a mai ramas nici o palma de loc.

Legea fondului funciar n-a pus probleme deosebite la Castranova. S-a acordat tot terenul solicitat de localnici, fara nici un fel de diminuare. Problemele au inceput insa in 2000, o data cu noua Lege a restituirii terenurilor, al carei autor a fost taranistul Vasile Lupu.

„Dupa Legea 18, nu ne mai ramasese nici un petec de pamint de dat. Solicitarile au fost mari – 1.300 de hectare de teren arabil si 148 de hectare de padure. Cu padurea am rezolvat-o, insa de unde sa mai scot eu 1.300 de hectare de arabil pentru cei 150 de localnici care au dreptul la acest pamint? Vor primi despagubiri, ca teren n-avem“, a precizat primarul Marin Cioc.

La prefectura, nu stie stinga ce face dreapta

Satenii n-au prea inteles cum s-a ajuns sa primeasca despagubiri in loc de teren. Marioara Tuta, Anghel Popescu si multi asemenea lor s-au dus cu jalba la prefectura sa-si ceara pamintul. Iar Prefectura Dolj le-a raspuns ca au dreptate, „urechiindu-l“ pe primarul localitatii. Doar ca satenii au fost cam dusi de nas de prefectura, unde nimeni nu stie ce s-a semnat.

Printr-o adresa din 20.11.2001, prefectura ii atragea atentia primarului: „Intrucit dumneavoastra nu ati semnat protocolul de predare-primire a suprafetelor agricole de la SC AGRICOLA SA Leu, deducem ca aveti suficient teren pentru punerea in posesie a persoanelor indreptatite conform Legii nr. 169/1997 si Legii nr. 1/2000“. Adresa purta semnatura prefectului Cornel Mondea si a secretarului general Ionel Ciobotea. Cu o asemenea adresa in mina, satenii au dat navala la primar sa-si ceara terenurile. Ca doar are pamint, dupa cum afirma prefectura.

Adevarul era altul. Cu mai bine de un an inaintea acestei adrese, Comisia judeteana pentru aplicarea Legii 1/2000 din cadrul aceleiasi Prefecturi Dolj stabilise ca satenii din Castranova vor primi despagubiri in loc de teren. Acea hotarire era semnata tot de prefect – insa nu de Cornel Mondea, ci de cel care detinuse anterior functia, Constantin Popeci.

Despagubirile la Sfintu’ Asteapta

Oamenilor nu le prea vine a crede ca asemenea gafe sint facute de prefectura, greseli care au drept efect punerea lor pe drumuri fara rost. Pentru ca unde prefectul pedist Constantin Popeci a semnat nu mai poate desface nici prefectul pesedist Cornel Mondea.

„Si atunci, cind vom primi macar despagubirile?“, se intreaba proprietarii fara proprietate. „Nu exista nici macar cadrul legislativ pentru asa ceva, nu se stie cine va plati aceste despagubiri si cind se va intimpla asta“, precizeaza primarul Marin Cioc, ridicind nevinovat din umeri. Adica, mai precis, prin preajma lui Sfintu’ Asteapta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS