13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de familii nu au apa de peste patru luni

Sute de familii nu au apa de peste patru luni

Desi spun ca au platit in fiecare luna intretinerea, familiile din blocurile de garsoniere G1, G2 si G3 de pe strada Draganesti, care fac parte din Asociatia de proprietari nr. 23, nu au apa in locuintele lor inca din vara. Zona respectiva este in prezent un adevarat focar de infectie, fiind numita pe buna dreptate „serparie“. Mirosul pestilential se simte inainte de a intra in blocurile respective, sobolanii misuna nestingheriti, subsolurile blocurilor arata mai rau decit o cocina de porci, iar wc-urile din garsonierele oamenilor emana un miros greu de suportat. Cu toate acestea, locatarii celor trei blocuri continua sa indure conditiile in care traiesc.

„Locul asta ar fi trebuit bombardat!“

Familia lui Valerian Mihai este una dintre cele care nu beneficiaza de apa. Pentru ca nu au posibilitati financiare, el impreuna cu sotia si copilul lor de sase ani traiesc in conditii foarte grele, intr-o garsoniera formata dintr-o camaruta, un loc pentru wc si un hol, toate insumind doar noua mp. In locuinta nu au nici macar chiuveta, deoarece apa nu a urcat niciodata pina la etajul patru. De asemenea, blocul in care locuiesc nu a fost racordat niciodata la reteaua de gaze. „Desi nu primim apa de mai multe luni, asociatia ne pune sa o platim. Dam 300.000- 400.000 de lei pe luna, pentru ca nu avem incotro! Daca nu ne conformam, ne baga la penalizari si tot noi suferim. Am ajuns sa traim ca intr-o cocina. Garsonierele acestea in care stam sint primele construite in Slatina, de aceea nu s-a mai ingrijit nimeni de ele. La cum arata, locul ar fi trebuit bombardat de mult“, a spus Valerian Mihai.

Cu rufele la spalat pe hol

Ioana Mateescu s-a bucurat enorm cind a aflat in aceasta vara de la sotul ei ca, dupa luni de cautari si asteptari, au gasit in sfirsit o locuinta ieftina, pe masura bugetului lor. In iunie, acestia s-au mutat impreuna cu copilul lor de noua ani in blocul G2, la etajul patru, intr-o locuinta de citiva metri patrati, fara sa stie ce avea sa urmeze. Dupa citeva zile, s-au trezit ca la robinet nu mai curge apa. Apucasera sa consume doar… patru metri cubi de apa. De atunci si pina in prezent, ei s-au descurcat ca majoritatea vecinilor. „Caram apa de la rude, in galeti sau in sticle. Pina in urma cu citeva zile luam apa de la cismeaua unitatii militare din apropiere, dar nu ne mai dau voie cind au vazut ca venim «in valuri». Eu spal afara, in pragul usii, pentru ca inauntru nu am loc. Cu wc-ul e dezastru. Baie facem o data pe saptamina in cadita“, a spus Ioana Mateescu.

Maria T., singura femeie de serviciu care se ingrijeste de peste cinci ani de cele trei blocuri si care locuieste si ea acolo, spune cit de greu este sa locuiesti intr-una din garsonierele respective. Ea spune ca in aceste blocuri ar trebui sa curga riuri pentru a curata mizeria. „Platim foarte mult la intretinere, chiar in nestire!… Numai eu am platit luna trecuta 100.000 de lei pentru doua persoane si pentru ce?… Apa nu avem, caldura nu mai vorbim!“, a spus Maria T.

In ceea ce priveste situatia blocurilor in cauza, Florea Iancu, directorul SC ACETI SA Slatina, societatea care furnizeaza apa, a spus ca locatarii din garsonierele respective au debite de zeci de milioane, iar singura metoda pentru recuperarea acestora este debransarea. El a mai spus ca societatea pe care o conduce are, la rindul ei, de achitat catre ELECTRICA aproximativ 10,5 miliarde de lei fara majorari, la Apele Romane – trei miliarde, iar catre ALRO si ALPROM- in total peste 50 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS