13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostii angajati il acuza pe director ca nu vrea sa le dea salarii compensatorii

Fostii angajati il acuza pe director ca nu vrea sa le dea salarii compensatorii

• 62 de persoane disponibilizate de la Uzina Termica din Calafat au dat in judecata conducerea unitatii pentru ca nu si-au primit salariile compensatorii • Tribunalul le-a dat cistig de cauza muncitorilor, obligind unitatea sa le plateasca 4,5 miliarde de lei • Daca fostii salariati vor cistiga si la recurs, primaria – actualul actionar majoritar al uzinei termice – nu va accepta sa plateasca din bugetul local oalele sparte de altii

De la 1 ianuarie 2002, in baza unei hotariri de guvern, Uzina Termica din Calafat s-a desprins din Termoelectrica, devenind societate comerciala autonoma, sub tutela Ministerului Industriei si Resurselor. Personalul a fost transferat la noua unitate in baza aceleiasi hotariri de guvern, care prevedea ca la nivelul Uzinei Termice (UT) Calafat se va aplica in continuare contractul colectiv de munca al TermoelectricA, pina la semnarea unui nou contract colectiv de munca la nivel de unitate – incheiat abia luna trecuta. Ulterior, pe 17 mai 2002, Uzina Termica a trecut in administrarea Consiliului Local Calafat, devenit actionar unic.

In luna aprilie, pe cind UT Calafat figura ca societate comerciala tutelata de Ministerul Industriei, conducerea unitatii a decis, din motive financiare, sa disponibilizeze 75 de angajati. Masura i-a determinat pe 62 dintre acestia sa actioneze unitatea in judecata, pentru ca nu li s-au acordat salariile compensatorii prevazute de contractul colectiv de munca.

„Directorul ne-a dat afara din razbunare“

„62 dintre noi s-au considerat nedreptatiti, pentru ca directorul Uzinei Termice, Ion Vintila, nu ne-a acordat – conform vechimii in unitate – cele sapte salarii compensatorii prevazute de art.4.108 din contractul colectiv de munca. I-am cerut aceste salarii, dar directorul a zis ca n-are fonduri pentru asa ceva si, daca vrem banii, sa-l dam in judecata“, sustine Constantin Nisipasu, unul dintre disponibilizati.

Fostii salariati ai U.T. Calafat il acuza pe directorul Vintila de mai multe nereguli. „Trebuia facut un plan de restructurare care sa fie inaintat la guvern, in baza caruia sa beneficiem de ordonanta cu salariile compensatorii. Uzina nu ar mai fi platit acesti bani, pe care i-ar fi suportat statul. Dar directorul nu a facut asa ceva“, spune Paul Stanculescu. „Ne-a dat afara din razbunare. In 1990 am votat sa fie schimbat, pentru mai multe abuzuri pe care le-a facut pe vremea lui Ceausescu, inclusiv pentru faptul ca i-a tinut partea unui maistru acuzat de luare de mita. Acum, dupa ce ne-a dat pe noi afara, maistrul ala, care a facut si puscarie, a fost reangajat. Si pe linga el au mai fost angajati vreo 60 de oameni. Dar pe noi n-a vrut sa ne reangajeze, pentru ca am avut tupeul sa-l dam in judecata“, mentioneaza Ghita Virgil.

Ramasi fara loc de munca, intr-un oras in care rata somajului se apropie de 80%, oamenii sint disperati. „Am trei copii, cel mai mare avind cinci ani, iar nevasta-mea nu are serviciu, pentru ca trebuie sa aiba grija de ei“, spune Liviu Dragnea. „Dintr-un milion si trei sute, somajul meu, traim patru persoane, iar copiii mei sint mari, merg la scoala, au nevoie de multe“, se plinge si Ghita Virgil.

Cei care n-au dat unitatea in judecata au fost reangajati

Procesul a inceput pe 28 mai, Sectia de Conflicte si Litigii de Munca a Tribunalului Dolj solutionind cauza in favoarea muncitorilor concediati. Unitatea a fost obligata la plata ajutorului de concediere solicitat de cei 62 de oameni – un „mizilic“ de vreo 4,5 miliarde de lei. Neimpacindu-se cu sentinta tribunalului, UT Calafat a facut recurs, dar se pregateste deja sa piarda si de aceasta data. „Sincer sa fiu, eu le-as da banii, dar n-am de unde. Daca vor cistiga procesul, sa vina sa puna sechestru pe utilaje, sa se descurce cu vinzarea lor ca sa-si capete banii. Am primit de la Ministerul Industriei si Resurselor 8,7 miliarde de lei, dar au fost destinati exclusiv retehnologizarii“, a declarat directorul UT Calafat, Ion Vintila.

Despre noile angajari, directorul mentioneaza ca au fost facute pe o perioada limitata – pina la sfirsitul lunii martie 2003 – pentru a asigura intretinerea instalatiilor pe perioada furnizarii agentului termic: „Este adevarat ca m-am opus reangajarilor din rindul celor disponibilizati, dar mi se pare normal, din moment ce ne-au dat in judecata. Cum sa ii aduc inapoi pe cei cu care ne judecam? De fapt, chiar consiliul local mi-a recomandat sa nu-i mai reangajez pe acestia. Ceilalti 13 disponibilizati cu care nu avem proces au fost reangajati fara probleme, tocmai pentru ca au renuntat sa mai ceara salariile compensatorii“.

Incapatinarea l-a facut pe director sa piarda, poate, unica sansa a reconcilierii. „Daca ne-ar fi primit inapoi in toamna, cind s-au facut angajarile, am fi renuntat si la proces, si la salarii compensatorii. Dar asa, vom merge pina la capat, caci nu vom accepta ilegalitatile savirsite de directorul Vintila“, a afirmat Ghita Virgil.

Primaria asteapta verdictul

In tot acest conflict, Primaria si Consiliul Local Calafat au picat ca musca in lapte. Caci s-au ales cu o uzina termica datoare – cel putin conform primei hotariri judecatoresti – cu vreo 4,5 miliarde catre fostii salariati, desi crezusera ca au preluat-o „curata“ de la Ministerul Industriei si Resurselor.

Prins in acest conflict, viceprimarul Calafatului, Florian Toader, sustine – evitind elegant cuvintul „minciuna“ – ca directorul Ion Vintila acuza pe nedrept consiliul local ca s-ar fi opus reangajarii celor disponibilizati: „Consiliul local nu a fost niciodata impotriva reangajarii oamenilor care au fost dati afara“.

Desi nu se impaca deloc cu acest proces intre Uzina Termica si fostii salariati, primaria nu are de gind sa plateasca din bugetul local oalele sparte de altii. „Ar fi prematur sa ne pronuntam ce vom face in cazul in care fostii angajati vor cistiga si la recurs. Totusi, nu se pune problema, intr-un asemenea caz, sa suportam salariile compensatorii din bugetul local. Vom cauta vinovatii si vom aplica legea“, a precizat viceprimarul Florian Toader.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS