25.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul de Securitate adopta in unanimitate Rezolutia 1.441

Consiliul de Securitate adopta in unanimitate Rezolutia 1.441

Dupa doua luni de negocieri intense, Consiliul de Securitate al ONU a acordat vineri Irakului o ultima sansa de a se dezarma, adoptind, in unanimitate, revenirea in Irak a inspectorilor ONU care au prerogative sporite. O rezolutie care sa permita dezarmarea prin forta a Irakului a fost solicitata la 12 octombrie de catre presedintele american, George W. Bush, care, adresindu-se Adunarii Generale a ONU, a cerut Natiunilor Unite sa isi respecte propriile decizii.

Cu toate acestea, a fost nevoie de doua luni si de intense negocieri diplomatice la cel mai inalt nivel, pentru a se ajunge la textul care acorda Irakului o ultima sansa de a evita un atac militar, fara a mentiona schimbarea de regim solicitata de Washington. Adoptarea rezolutiei prezentate de Marea Britanie si de Statele Unite, incerta pina in ultimul minut, a fost votata in unanimitate, Siria, singura tara araba din cadrul Consiliului de Securitate, votind in final in favoarea rezolutiei.

„Am lucrat cu intransigenta pentru a ajunge la un consens, fara a sti daca vom putea realiza acest lucru“, a comentat un diplomat american de la Natiunile Unite. „Sintem bucurosi ca Siria ne impartaseste punctul de vedere, acesta este un lucru bun“, adaugind ca, in anul 1991, Damascul a luat parte la coalitia internationala impotriva Irakului. Guvernul de la Bagdad, care, vineri seara, inca nu avusese nici o reactie fata de adoptarea rezolutiei, dispune de sapte zile pentru a se conforma in mod oficial rezolutiei, si de 30 de zile pentru a furniza lista completa a programelor de arme chimice, biologice, nucleare, precum si in privinta rachetelor balistice. Orice omisiune sau declaratie falsa va constitui o noua incalcare substantiala a obligatiilor de catre Irak, ceea ce, in limbaj diplomatic, poate deschide calea spre represalii. Irakul a fost avertizat ca faptul de a nu coopera in totalitate atrage riscul unui atac militar, dar Franta si Rusia au obtinut angajamentul Statelor Unite ca, in cazul unei noi incalcari, Consiliul de Securitate sa se reuneasca imediat pentru a discuta despre solutia care va fi aplicata.

Inspectiile propriu-zise ar trebui sa inceapa peste 45 de zile, adica, cel mai tirziu, pe data de 23 decembrie, iar un prim raport va fi redactat in 60 de zile de la inceperea inspectiilor. Hans Blix, seful Comisiei de Control, Verificare si Inspectii a ONU (COCOVINU), a anuntat vineri ca se va deplasa la Bagdad pe 18 noiembrie, conducind o echipa restrinsa de inspectori. Votarea rezolutiei a avut loc in prezenta secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, care a indemnat autoritatile de la Bagdad sa accepte aceasta rezolutie, pentru binele poporului irakian si pentru ordinea si securitatea mondiala. Irakul trebuie sa coopereze rapid si in mod neconditionat, iar, in caz contrar, se va confrunta cu cele mai severe consecinte, a afirmat vineri presedintele american, George W. Bush, la citeva minute dupa adoptarea rezolutiei.

John Negroponte, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a afirmat ca Rezolutia 1.441 nu prevede masuri secrete sau necesitatea unui recurs la forta, orice eventuala incalcare de catre Irak fiind raportata Consiliului de Securitate. Franta a facut din aceasta conditie o chestiune de principiu, deoarece, cum a precizat ambasadorul Frantei la ONU, Jean-David Levitte, trebuie sa ne asiguram ca fiecare etapa din cadrul acestui proces va fi supervizata de catre Consiliul de Securitate.

„Aceasta rezolutie reprezinta un succes pentru Consiliul de Securitate si pentru Natiunile Unite. Acest succes trebuie sa devina imediat un succes pentru pace“, a subliniat Jean-David Levitte, in timp ce la Paris, presedintele francez, Jacques Chirac, vorbea despre sansa Irakului de a fi dezarmat fara folosirea fortei.

Serghei Lavrov, ambasadorul Rusiei, tara care s-a opus primei versiuni a proiectului de rezolutie a Statelor Unite, a declarat ca redactarea rezolutiei nu este cea ideala, dar reflecta compromisul foarte dificil la care trebuie sa se ajunga.

La rindul sau, Liga Araba a anuntat ca respecta deciziile Consiliului de Securitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS