13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar 14% din suprafata amenajata a fost irigata

Doar 14% din suprafata amenajata a fost irigata

Anul acesta este inca unul din cei 12 care au trecut de la revolutie si care a demonstrat ca agricultura performanta nu se poate face uitindu-te cu ochii pe cer, in cautarea unui strop de apa.

Seceta care macina de mai multi ani cimpurile din sudul tarii, in pofida existentei unui sistem de irigatii devenit prin devastare nefunctional, si-a pus amprenta si anul acesta asupra micilor proprietari de terenuri.

Cu trei-patru hectare de pamint pe care-l scormonesc cum pot, cu pluguri de acum 100 de ani, trase in cele mai multe cazuri de animale scheletice, taranii au ajuns la limita suportabilitatii. In aceasta toamna, care se apropie amenintator de oamenii pinditi de spectrul foametei, caci ce altceva ii poate astepta pe cei care nu au recoltat nici cit au bagat in pamint, nici jumate din suprafele detinute de micii proprietari nu vor putea fi insamintate din lipsa de bani.

Daca guvernul nu si-ar fi pierdut timpul in fel de fel de ordine si ordonante in urma carora spera sa redreseze agricultura, ar fi observat inca din primavara ca se anunta un an cumplit de secetos.

In loc sa pretinda ca subventioneaza motorina pentru lucrarile agricole, mai bine ar fi urnit din loc reabilitarea sistemului de irigatii, fara de care, s-a demonstrat inca o data, sintem la cheremul capriciilor naturii.

Gheorghe Marinica, directorul general al Directiei Generale de Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Dolj, a spus: „In judet, 303.000 ha de teren au fost cuprinse initial in sistemul de irigatii construit in urma cu 30 de ani. In aceasta vara, doar 54.000 ha au fost pregatite pentru irigat, iar din aceasta suprafata au fost irigate efectiv 43.000 ha.“

Aparent, in statisticile facute la nivelul institutiilor de specialitate, judetul Dolj figureaza cu 117.000 ha irigate, dar aceasta cifra inseamna, de fapt, ca pe cele 43.000 ha au fost facute doua-trei udari.

Prin ordinul ministrului agriculturii, nr.117, au fost solicitate 303 sisteme de irigatii subventionate cu 70%, dar in judet au fost aduse doar 148. Pentru ca intreaga suprafata cuprinsa in sistemul de irigatii al judetului sa poata beneficia de apa, ar fi necesare aproximativ 5.000 de sisteme de irigatii (aripi de ploaie, cum mai sint numite).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS