16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputatii din Comisia de abuzuri l-au audiat pe procurorul Alexandru Lele

Deputatii din Comisia de abuzuri l-au audiat pe procurorul Alexandru Lele

Procurorul Alexandru Lele a declarat ieri, dupa audierea sa in Comisia pentru cercetarea abuzurilor, ca a prezentat parlamentarilor nereguli care tin nu neaparat de cazul sau, ci de sistemul judiciar in general.

Lele a enumerat „securizarea datelor din dosarele de urmarire penala, arhivele parchetelor, felul in care razbat in presa si sint folosite anumite informatii, santajul care se practica, faptul ca ministrul justitiei nu intervine in anumite cazuri care ar trebui sa atraga interventia sa. Intrebat in legatura cu acuzatiile sale privind interventia primului ministru in acest caz, Lele a aratat ca „nu este vorba neaparat de primul ministru“, care este o „interventie intr-un caz punctual“, ci de „felul in care Parchetul isi respecta atributiile. Lele a mai spus ca le-a semnalat membrilor comisiei faptul ca anumite interceptari efectuate de SRI in 1998, care in opinia sa „descifrau un mecanism de subminare a economiei nationale, au fost ignorate de Parchet in dosarul Tarau. Procurorul Lele a aratat ca nu poate sa aduca in fata comisiei probe, ci doar sa le indice, deoarece nu detine in prezent calitatea de a administra aceste probe.

Presedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, Radu Ciuceanu, a declarat, dupa audiere, ca situatia procurorului Lele este „un caz exemplar de injustitie si ca membrii comisiei vor analiza, in continuare, acest caz, „mai ales ca este vorba de un motiv umanitar, faptul ca Lele nu a primit salariu de trei luni si are trei copii de intretinut. Vicepresedintele Comisiei, Nicolae Gradinaru (PSD), a mentionat, in schimb, ca procurorul Lele nu a prezentat probe in sprijnul afirmatiilor sale.

„Persoanele audiate spun multe lucruri, dar ele trebuie probate, a aratat Gradinaru“, adaugind ca Lele s-a plins ca „este cercetat abuziv si i s-a facut perchezitie acasa“. Conform vicepresedintelui Comisiei, Coriolan Simedru (PNL), acest caz nu poate fi finalizat de Comisie, deoarece trebuie audiati procurorul general si ministrul justitiei, care insa au refuzat sa vina la comisie, invocind principiul separarii puterilor in stat. In opinia deputatului PNL, doar o comisie parlamentara speciala va putea verifica acest caz pina la capat.

El a aratat ca Lele a spus, la audiere, referindu-se la influenta politicului in justitie, ca sint evidente donatiile facute de Tarau in campania electorala a PDSR, precum si faptul ca atunci cind Tarau a fost arestat, liderul PSD a luat pozitie. Comisia pentru cercetarea abuzurilor va continua discutiile in legatura cu acest caz in sedintele din vacanta parlamentara.

Procurorul Alexandru Lele a depus pe 20 iunie, la comisie, o sesizare, solicitind audierea sa. Potrivit unor surse parlamentare, Alexandru Lele a cerut, in aceasta sesizare, declansarea unei anchete parlamentare in privinta cazului sau, considerind ca suspendarea sa din functia de procuror are la baza „o crasa imixtiune a politicului in justitie, determinata de interesul de a nu se afla adevarul cu privire la sursele nelegale de finantare a PSD in campaniile electorale din 2000“. In acest scop, autoritatile statului au fost folosite pentru discreditarea si reducerea la tacere a procurorului Lele, se mentioneaza in documentului inaintat de Lele Comisiei pentru cerecetarea abuzurilor.

Lele mai spune, in document, ca decizia sa de declansare a urmaririi penale in cazul lui Adrian Tarau, fiului fostului prefect de Bihor (PSD) a provocat un scandal imens in care au intervenit demnitari ai PSD, inclusiv primul ministru Adrian Nastase, exprimindu-se in favoarea lui Adrian Tarau. El a aratat ca in 27 mai a sesizat Parchetul pentru tragere la raspundere penala lui Adrian Nastase pentru infractiunea de trafic de influenta. Cazul procurorului Alexandru Lele a fost instrumentat de procurorul Cristian Panait.

Un om de afaceri a fost arestat in cazul fiului fostului prefect de Bihor

Un om de afaceri bihorean a fost arestat in cazul anchetei vizind activitatile lui Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, cercetat pentru complicitate la contrabanda, a declarat ieri generalul Florin Sandu, seful Politiei romane, in cadrul unei conferinte de presa. Surse din cadrul Politiei Bihor au declarat ca, la 15 iunie, ofiteri din cadrul Serviciului Economico-Financiar au dispus inceperea urmaririi penale impotriva oradeanului Costel Dorin Berce, de 38 ani, invinuit de comiterea infractiunii de inselaciune. Berce este invinuit ca, in mai 2001, ar fi luat motorina in valoare de 1,3 miliarde de lei, de la rafinaria Astra Romana Ploiesti, fara sa plateasca taxa de drum. Suma de 1,3 miliarde de lei a fost achitata prin emiterea a patru file cec, in numele societatilor Tradimex SRL si Daiadana SRL din Oradea, administrate de o alta persoana. Motorina ar fi fost vinduta catre diferiti beneficiari, prin emiterea unor facturi fiscale false, in numele societatii Eureca din Oradea, in pret fiind cuprinsa si taxa de drum. Costel Dorin Berce a fost retinut de politisti, iar, in urma cu zece zile, procurorii Parchetului Judecatoriei Oradea au emis un mandat de arestare preventiva de cinci zile pe numele afaceristului.

„Ulterior arestarii de la Oradea, dupa Berce a sosit o escorta care l-a dus la Bucuresti, unde a fost arestat intr-o alta cauza, privind un prejudiciu de 13 miliarde de lei, inregistrat la Peco Oradea, dosar ce se afla la Parchetul Curtii Supreme de Justitie“, a declarat colonelul Dumitru Strava, prim-adjunctul sefului Inspectoratului de Politie Bihor. Dosarul se refera la prejudicierea Petrom Oradea prin achizitionarea unor mari cantitati de produse petroliere, achitate cu file cec false, emise in numele unor societati fantoma. Activitatile lui Costel Dorin Berce sint legate de anumite operatiuni facute de Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, a spus generalul Sandu, seful IGP. Parchetul CSJ a decis recent redeschiderea unui dosar in care fiul fostului prefect de Bihor, Adrian Tarau, era acuzat de complicitate la contrabanda, alaturi de Mircea Pocse si de alte citeva persoane. In 20 mai, procurorii au decis infirmarea solutiei de scoatere de sub urmarire penala fata de Adrian Nicolae Tarau, Mircea Liviu Pocse si Mircea Adrian Jurjut, pentru contrabanda.

Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, a fost arestat in aprilie 2001, sub acuzatia de complicitate la contrabanda. Parchetul Tribunalului Bihor a emis pe numele acestuia un mandat de arestare, pe care ulterior l-a revocat. Tarau este acuzat ca ar fi avut cunostinta despre afacerile lui Mircea Pocse, care ar fi importat din Slovacia, in trei transe, 1.400 de tone de benzina de avion, care de fapt era benzina Premium, taxele aferente pentru astfel de combustibil fiind eludate. Pocse ar fi vindut benzina apoi, prin firma sa, Lucmir Impex, in Romania. Pocse a fost singurul trimis in judecata, el fiind condamnat la doi ani si jumatate, cu executare la locul de munca, pentru inselaciune.

La cererea Parchetului, autoritatile slovace au transmis oficial informatii potrivit carora firma din Slovacia a exportat benzina Premium, astfel ca s-a formulat o noua acuzatie, respectiv de contrabanda, cu ramificatii internationale, si a aparut un nou suspect, Adrian Tarau. Astfel, procurorul general al Romaniei a hotarit promovarea unui recurs in anulare impotriva sentintei de condamnare a lui Pocse, intrucit au aparut indicii noi intr-o operatiune de contrabanda. Judecatorii instantei supreme vor lua in discutie, la 27 septembrie, recursul in anulare promovat in cazul Mircea Pocse.

Generalul Florin Sandu, seful IGP, a afirmat ca solutionarea recursului in anulare este in strinsa legatura cu mai multe dosare inregistrate la Bihor. „Toate sint legate pentru ca instantele s-au pronuntat in mod incorect asupra legalitatii actelor in operatiunile de achizitionare a combustibilului. Pe acte a fost adaugata mentiunea benzina de avioane, fapt nereal potrivit actelor de la furnizor, ceea ce inseamna contrabanda“, a conchis generalul Sandu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS