36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntroducerea monedei euro, un examen trecut cu bine de bancile romanesti

Introducerea monedei euro, un examen trecut cu bine de bancile romanesti

Procesul de introducere in circuitul monetar a bancnotelor euro a reprezentat pentru bancile romanesti un examen trecut cu bine, iar tranzitia de la monedele nationale din zona euro la moneda unica s-a desfasurat fara accidente, au apreciat participantii la un colocviu organizat ieri, de Banca Nationala a Romaniei cu ocazia primei zile de circulatie generalizata a monedei unice europene. „Pentru comunitatea bancara, introducerea monedelor euro a fost un examen trecut cu bine. Bancile comerciale au atras depozite semnificative in euro, incepind cu ultima parte a anului trecut, mobilizindu-se in sistemul bancar sume importante care erau pastrate de populatie.

In acest moment nu exista o analiza care sa evidentieze exact valoarea cresterii depozitelor la nivelul intregului sistem, insa aceasta s-a resimtit in fiecare banca“, a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. O data cu disparitia din circulatie a celor 12 monede din spatiul euro, bancile romanesti, in cea mai mare parte, nu vor mai asigura schimbul monedelor in alta valuta. Aceasta decizie vine, in principal, ca urmare a faptului ca bancile corespondent isi vor mari comisioanele dupa 28 februarie. „Pentru luna martie se estimeaza o scadere a numerarului in valuta din trezoreriile bancilor comerciale care au realizat acumulari importante pentru a raspunde valurilor de cereri din primele saptamini ale anului“, a adaugat Ghetea.

Euro va deveni, incepind de astazi, singura deviza utilizata in zona euro, de peste 300 de milioane de persoane, ceea ce va insemna retragerea de pe piata a monedelor tuturor statelor care au aderat la moneda unica europeana. Pina in prezent au iesit din circulatie francul francez, guldenul olandez si lira irlandeza. Ieri a fost ultima zi de circulatie pentru silingul austriac, francul belgian, marca germana, peseta spaniola, marca finlandeza, lira italiana, escudo-ul portughez si drahma greceasca. Majoritatea bancilor centrale din statele membre ale zonei euro vor asigura conversia in euro a monedelor iesite din circulatie cel putin pentru inca zece ani, iar in cadrul bancilor comerciale din aceste tari termenul limita de preschimbare variaza intre mijlocul si sfirsitul anului 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS