13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe un an n-a mai calcat nici picior de deputat

De un an n-a mai calcat nici picior de deputat

Pe traseul Craiova – Bechet, satenii stiu despre parlamentari un singur lucru: ca-s scumpi la vedere

Anul trecut, pe vremea aceasta, oamenii politici erau un fel de titirezi care strabateau judetul in lung si-n lat pentru a-i convinge pe alegatori ca merita votul lor. Si pentru a le demonstra, in special celor de la tara, cit sint ei de buni, de frumosi, de destepti si de darnici, imparteau cu nonsalanta pachete de faina, zahar, orez sau malai, stegulete, chibrituri, pungi de nailon si te miri ce nimicuri inscriptionate cu „Votati urgent…!“.

Ajunsi in virful trebii, onorabilii si-au uitat brusc promisiunile si nici nu le-a trecut prin cap sa mai strabata drumurile pline de gropi si noroaie pentru a sta de vorba cu oamenii care i-au ales. Asta cu toate ca increderea care i-a propulsat pe jilturi moi vine nu numai din partea electorilor, ci si a partidului respectiv. De exemplu, ce-ar spune presedintele PSD, Adrian Nastase, daca ar afla ca, pe traseul Craiova-Bechet, care strabate mai mult de zece comune, picior de parlamentar n-a calcat sa puna in aplicare macar o farima din programul partidului ? Si apoi, cum ramine cu statutul de parlamentar, care ii obliga pe alesii poporului sa mai presteze ceva activitate si in teritoriu, adica in slujba opincilor care ar trebui sa ii incalte si-n viitorul mandat?

Malu Mare: Primarul Marin, confundat cu Maria

Majoritatea primarilor pe la care am trecut au spus ca de anul trecut n-au mai vazut nici un parlamentar prin comune. Problemele comunei sint discutate la Consiliul Judetean sau la Prefectura Dolj. Niciodata, sau aproape niciodata, intr-un cabinet parlamentar.

Marin Motoi, primarul comunei Malu Mare: „N-am vazut picior de parlamentar de anul trecut, din campania pentru generale, si nici nu cred ca am sa mai vad pina in 2004. N-au nici un interes sa vina in teritoriu acum, desi mi s-ar fi parut normal sa mai treaca cineva si pe la noi sa ne intrebe de sanatate. De cind sint primar, am fost si eu cautat de un deputat. Anul trecut, de Sfinta Maria, am primit o felicitare de la un deputat, nu-i spun numele ca oricum nu mai are sens, si, in loc de Marin, mi-a spus Maria Motoi. Cum a putut sa faca o asemenea greseala cind in Dolj avem o singura primarita, la Pielesti? Asta este experienta mea cu parlamentarii. In zona noastra am auzit ca ar fi si deputati, dar nu stim cum arata la fata, n-au trecut niciodata pe aici“.

Ion Trifu, primarul comunei Teasc: „Habar nu am care sint parlamentarii de Dolj. Au trecut citiva politicieni, dar asta in campania electorala de anul trecut. Dar pe la primarie n-a venit nimeni“.

Vlad Alexandru, primarul comunei Valea Stanciului: „N-am vazut nici un parlamentar. De obicei, daca vine vreunul in sat, se duce vestea imediat, ca asa este la tara“.

La primariile din Daneti, Mirsani, Gingiova, Silistea Crucii, Bechet, Bailesti, aceeasi poveste.

„Acum nu mai au nevoie de prostime, si-au atins scopul“

Oamenii din satele si comunele care se intind spre Bechet vorbesc despre parlamentari intr-un fel anume: putina ironie, ceva critica si indicatii si mult, mult dispret.

Stefan Dovlete, de 80 de ani, din Teasc, fost profesor: „Parlamentarii? Unii isi merita locul, altii sint de umplutura. Pe aici nu a indraznit nici unul sa vina pina acum. Si-au ocupat scaunele dorite si nu mai au nevoie de prostime, si-au atins scopul, mai vin peste patru ani“ .

Florea Ciobanu, de 80 de ani, veteran de razboi, din Giorocel: „Ce e, ma, ala, un parlamentar? Stiu ca este unul de la noi din comuna care a facut un drum pina la Jiu, da’ habar nu am cum il cheama. Nu i-am vazut niciodata fata.“ Se intoarce catre un vecin care adasta in poarta: „Auzi, Ioane, cine e, ma, de la partid, al cui este?“

Gheorghe Comisaru, de 62 de ani, pensionar, din Gioroc: „Parlamentarii sint niste palavragii, asta sint. Vorbesc mult, promit marea cu sarea pina ii aleg si dupa aia uita de tine. Daca ei isi iau salariile si le este bine, ce sa le mai pese de tarani? Noi sintem niste amariti care murim de foame in casa si nu stie nimeni cit de greu ne este.“

„E unu’ de joaca si fotbal… De ce nu vine aici, la noi?“

Ion Stancele, de 62 de ani, pensionar, din Mirsani: „Politicienii sint numai pentru interes, mama lor de golani! Ei se duc la bai sa se trateze, se duc in strainataturi pe banii nostri. Isi fac afaceri si noi, taranii, nu avem bani sa ne cumparam o piine. Dupa 32 de ani de CAP primesc pensie 300.000 de lei. Pai, asta e dreptate? Am auzit ca este unu’ care joaca si fotbal si care are bani gramada. De ce nu vine aici la noi sa ne intrebe cum o ducem?“.

Gheorghita Camarasu, de 30 de ani, din Daneti, fara ocupatie: „A venit Irina Loghin, care am auzit ca este si deputat, si a tinut un spectacol la noi in sat. Pe altul n-am vazut si nici nu am auzit sa fi venit“.

Gheorghe Roman, de 45 de ani, sofer, din Valea Stanciului: „Sarlatanii iau salarii de zeci de milioane doar pentru ca stau si dorm in parlament. Nu fac nimic, nimic. Si-au cumparat cu bani grei locul de parlamentar si acum, daca nu dorm in sala de sedinta, fac afaceri dubioase ca sa-si recupereze banii pe care i-au dat. Mama lor de banditi! Taranul este bun doar la vot. Atunci vin care mai de care prin sate si spun tot felul de povesti nemuritoare, dupa care uita de noi“.

Nu exista o prevedere legala care sa oblige senatorii si deputatii sa mearga la tara, acolo unde traiul este greu, iar saracia este stapina. Nu poti forta ditamai omul politic sa coboare din masina si sa stea de vorba cu oamenii, sa demonstreze, vorba partidului, ca-i pasa. Noroc cu televizorul si ziarele, ca altfel electoratul i-ar uita cu desavirsire pe parlamentari. Si, ca semn ca, odata, prin satele doljene, au trecut caravanele electorale, au ramas citeva afise decolorate de soare si de ploi, din care mai zimbesc actualii demnitari ai Romaniei.

„Statutul de parlamentar ii obliga sa mearga sa stea de vorba cu oamenii“

La nivelul judetului Dolj, au fost constituite opt trasee, fiecare fiind repartizat unui parlamentar, iar de coordonarea activitatii politice a organizatiei PSD din fiecare comuna, alaturi de parlamentar, raspunde si un membru al biroului executiv judetean.

Ion Voiculescu, presedintele PSD Dolj: „Fiecare parlamentar PSD are 12 – 13 localitati de care raspunde, inclusiv pe linie de partid. Programul efectiv de deplasari si de intilniri este in competenta si raspunderea directa a fiecarui parlamentar. Atita timp cit este parlamentar PSD, el reprezinta judetul nostru in Parlamentul Romaniei si chiar si pe cetatenii care nu l-au votat. Este posibil sa fie localitati in care nu a ajuns nici un parlamentar. Nu neg acest lucru, dar nici nu as putea spune ca este localitate in care sa nu fi ajuns macar unul dintre ei o data. N-as putea baga mina in foc. Ca presedinte, le pot impune parlamentarilor sa-si respecte traseele stabilite si angajamentele asumate in campania electorala. In primul rind, este o chestiune de respect fata de cei care ne-au ales si, in al doilea rind, de raspundere pentru ceea ce partidul si-a propus prin programul de guvernare“.

Ion Busuioc, expert in Corpul de control al Ministerului Administratiei Publice: „Senatorii si deputatii, la sfirsit de saptamina, pe linga audientele pe care le acorda la cabinetele parlamentare, trebuie sa mearga in teritoriu pentru a lua pulsul, ca sa zic asa. Statutul de parlamentar ii obliga sa mearga in teritoriu si sa stea de vorba cu oamenii.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS