13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpune-mi ce pofte ai ca sa-ti spun… de ce suferi!

Spune-mi ce pofte ai ca sa-ti spun… de ce suferi!

De cele mai multe ori, bolile se instaleaza cu mult timp inainte de a deveni manifeste din punct de vedere clinic. Organismul bolnav incearca sa ne atentioneze pe diferite cai de suferinta sa. Uneori este vorba numai de o anumita carenta, care, daca este corectata la timp, poate restabili echilibrul. Poftele reprezinta cel mai adesea modalitatea prin care natura ne instiinteaza ca organismul nostru nu primeste cantitatea necesara dintr-un anume mineral sau vitamina. De cele mai multe ori, aceasta „foame“ specifica este determinata de un regim alimentar inadecvat. Iata citeva din cele mai raspindite pofte si care este semnificatia lor probabila:

Pofta de banane: Daca va surprindeti poftind tot mai des la cite o banana, motivul ar putea fi o carenta de potasiu. O banana de marime mijlocie contine cam 555 mg de potasiu. Persoanelor carora li se administreaza diuretice sau cortizon (care epuizeaza cantitati mari de potasiu) jinduiesc adesea la banane.

Pofta de brinza: Daca poftiti la brinza mai mult decit va atrage gustul ei, cu siguranta ca tot ceea ce va lipseste, de fapt, sint calciu si fosforul. Daca va plac sortimentele de brinza procesata, pe linga calciu si fosfor, primiti, fara sa stiti, aluminiu si sare. Ati putea incerca, de asemenea, sa mincati mai mult broccoli, care contine cantitati mari de calciu si fosfor, fiind in acelasi timp mai sarac in calorii decit brinza.

Pofta de mere: Un mar pe zi nu va fereste neaparat de medic, dar va ofera multe elemente nutritive de care celelalte alimente pe care le consumati duc probabil lipsa: calciu, magneziu, fosfor, potasiu. Merele sint o sursa bogata de enzime, cu rol in scaderea nivelului de colesterol. Daca aveti tendinta de a minca multe grasimi saturate, acesta ar fi motivul pentru care poftiti la cit mai multe mere.

Pofta de unt: Foarte dese sint cazurile in care vegetarienii poftesc la unt din cauza cantitatii reduse de grasimi saturate pe care le ingera. Pe de alta parte, daca sinteti atrasi mai degraba de untul sarat, este posibil sa va lipseasca, de fapt, sarea.

Pofta de cola: Dorinta de a bea cola ascunde adesea o nevoie de zahar si de un supliment alimentar de cofeina. Bautura nu are nici o valoare nutritiva.

Pofta de nuci: Daca aveti un mic fix cu nucile, probabil ca v-ar prinde bine ceva mai multe proteine, vitamina B sau grasimi. In general, persoanele supuse unui stres tind sa consume mai multe nuci decit cele relaxate.

Pofta de inghetata: In ciuda continutului ei ridicat in calciu, inghetata este dorita mai cu seama datorita zaharului pe care il furnizeaza. Diabeticii si hipoglicemicii sint nestapiniti in fata unei inghetate, ca si cei care doresc sa se intoarca la o copilarie ferita de griji.

Pofta de muraturi: Daca poftiti la muraturi inseamna ca, probabil, aveti nevoie de sare. Muraturile contin si o insemnata cantitate de potasiu.

Pofta de slanina: Dorinta de a minca slanina se traduce de obicei prin nevoia de grasime. Persoanele supuse unor regimuri alimentare stricte sint cele mai susceptibile de a da iama prin camari cu slanina. Din nefericire, grasimile saturate pe care le contine nu sint singurul punct in defavoarea sa; slanina este foarte bogata in nitriti cancerigeni. Daca sinteti un adept al slaninei, asigurati-va si suplimentele necesare cu vitamine C, A, D si E pentru a contracara surplusul de nitriti.

Pofta de oua: Pe linga proteine (doua oua va pot furniza 13 grame de proteine), sulf, aminoacizi si seleniu, cei ce iubesc ouale ar putea cauta, de fapt, lipidele continute in galbenus sau – in mod paradoxal – colina, un aminoacid care dizolva grasimile si colesterolul.

Pofta de pepene galben: Este posibil ca nu doar gustul lui delicat sa fie ceea ce va atrage la acest pepene; cantalupul are un continut ridicat de potasiu si vitamina A. Mai precis, un sfert de pepene va poate asigura cca 3.400 UI de vitamina A. Iar daca va ginditi ca pepenele galben mai contine si vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, va dati seama ca nu veti avea decit de cistigat de pe urma satisfacerii acestei pofte, mai cu seama ca o jumatate de pepene galben va furnizeaza cca. 60 de calorii.

Pofta de masline: Indiferent daca va plac cele verzi sau negre, motivul este acelasi: cerinta de sare. Persoanele cu hipofunctie tiroidiana vor fi cu siguranta atrase de masline.

Pofta de sare: Nu exista nici o indoiala ca sodiul este cel care va lipseste in acest caz. Persoanele carora le place sa manince sarat pot fi suspectate de un deficit de iod tiroidian ori de boala Addison. Hipertensivii doresc adeseori sa manince sarat si nu ar trebui sa o faca.

Pofta de ceapa: Nevoia de condimente indica uneori existenta anumitor probleme la plamini sau sinusuri.

Pofta de ciocolata: In mod sigur, cel mai „poftit“ aliment este ciocolata. Partizanii ei inflacarati jinduiesc, de fapt, dupa continutul ei in zahar si cofeina (o ceasca de cacao furnizeaza cinci pina la zece miligrame de cofeina). Daca doriti sa renuntati la ciocolata, puteti incerca sa o inlocuiti cu roscovele.

Pofta de lapte: La adulti, nevoia de a bea lapte poate desemna o lipsa de calciu sau de aminoacizi. Persoanele nervoase cauta adesea in mod inconstient triptofanul din lapte, pentru ca acest aminoacid are un puternic efect linistitor.

Pofta de maioneza: Fiind un aliment bogat in grasimi, maioneza este deseori dorita de vegetarieni sau de cei care au eliminat celelalte lipide din meniul lor.

Pofta de fructe acre: Pofta persistenta de a minca fructe acre poate indica adesea suspiciunea unei afectiuni hepatice sau al veziculei biliare.

Pofta de var: Copiii au adeseori tendita de a minca var de pe pereti. In mod frecvent, aceasta se traduce printr-un deficit de calciu sau vitamina D. In astfel de cazuri, este neaparat necesara o re-

evaluare a regimului alimentar al copilului si un consult medical. Dorinta de a minca produse nonalimentare se intilneste uneori si la femeile gravide care trebuie sa stie ca ingerarea unor asemenea substante poate fi daunatoare pentru dezvoltarea fatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS