13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScontarea - folosita din ce in ce mai mult de bancile din Romania

Scontarea – folosita din ce in ce mai mult de bancile din Romania

Operatiunea de scontare presupune cumpararea de catre banca a unor titluri de creanta care sa ateste proprietatea asupra unor marfuri si respectiv obligatia de plata, inainte de ajungerea acestora la scadenta. Titlurile de creanta care pot constitui obiectul scontarii sint: conosamente, scrisori de trasura, trate, bilete la ordin, alte documente care atesta titlul de proprietate asupra unor marfuri. Firma care solicita operatiunea de scontare ii vinde bancii creantele pe care le are asupra partenerilor sai de afaceri, inainte de scadenta acestora. Banca plateste firmei respective contravaloarea creantelor, mai putin costul operatiunii de scontare (taxa scontului), care se calculeaza in functie de: dobinda de baza aferenta monedei in care se deruleaza operatiunea de scontare, marja de risc stabilita in functie de riscul operatiunii si de comisionul de gestiune a titlurilor de creanta. La solicitarea unei operatiuni de scontare, este necesara prezentarea urmatoarelor documente: cererea de scontare si originalul titlului de creanta (pentru trate, bilete la ordin) sau copia titlului de creanta (pentru celelalte cazuri).

Utilizind operatiunile de scontare, firma dumneavoastra beneficiaza de urmatoarele avantaje: 1) isi imbunatateste lichiditatile, tranzactia „la termen“ transformindu-se in tranzactie „la vedere“; 2) se diminueaza riscul, toti semnatarii tratei raminind solidari la plata (daca respectiva creanta este materializata prin trata); 3) se elimina o datorie din bilant, reducindu-se si costul administrarii si recuperarii acestei datorii; 4) rapiditate si operativitate in derularea tranzactiei.

Fata de alte forme de finantare, scontarea este o operatiune foarte scumpa, punctul forte al acesteia constind in faptul ca firma intra in posesia lichiditatilor cind are nevoie urgenta de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS