39.5 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinRetete culinareÎnghiţi în sec de poftă! Aripioare picante și crocante, le mănânci pe neaşteptate

Înghiţi în sec de poftă! Aripioare picante și crocante, le mănânci pe neaşteptate

Aripioare picante și crocante, o rețetă pe care oricine trebuie să o încerce cel puțin o dată. Când vine vorba de combinații îndrăznețe, această rețetă de aripioare de pui picante este pur și simplu de neratat. Ce pare, la prima vedere, o gustare banală, se transformă rapid într-o explozie de arome: dulce, afumat, ușor iute și cu o crustă crocantă care face toată diferența.

Secretul acestei rețete stă în contrastul dintre două ingrediente pline de personalitate: sosul hoisin și pasta de chipotle. 

Sosul hoisin – un sos gros, de origine asiatică, cu gust dulce-sărat, făcut din soia fermentată, usturoi, oțet și zahăr, perfect pentru a da mâncărurilor un caracter intens și lipicios.

Hipotle – un tip de ardei iute (jalapeño foarte copt) care a fost uscat la fum, apoi transformat într-o pastă aromată și ușor picantă, cu note adânci de afumătură. Împreună, cele două creează o glazură densă și lucioasă care se lipește perfect de aripioarele rumenite.

Glazura se aplică din abundență pe aripioarele fierbinți, apoi se mai dau câteva minute la cuptor pentru un strat lucios și lipicios, care se prinde perfect de carne, după cum ne asigură The Independent.

Ingrediente (pentru 14 aripioare):

  • 6 linguri rase de praf de copt (nu bicarbonat!)
  • 1 linguriță de amestec de condimente chinezești (5 condimente)
  • 2 linguri de mălai fin (făină de porumb – mălai măcinat mărunt, nu mălai pentru mămăligă)
  • 1 lingură de pudră de ceapă (sau ceapă uscată măcinată)
  • 14 aripioare de pui cu piele (aproximativ 1,25 kg)
  • 6 linguri de sos hoisin (se găsește la raioanele asiatice)
  • 3 linguri de pastă de ardei chipotle (ardei iute afumat, conservat sub formă de pastă)
  • 3 căței mari de usturoi, pisați foarte fin sau dați prin presă
  • 3 linguri de oțet de mere

Mod de prepapare

Se încălzește cuptorul la 180°C cu ventilație sau 200°C dacă e cuptor obișnuit.

Într-un castron, se amestecă bine praful de copt, amestecul de condimente chinezești, mălaiul fin și pudra de ceapă.

Fiecare aripioară se șterge foarte bine cu prosoape de hârtie, ca să fie complet uscată. Apoi se trece prin amestecul uscat, astfel încât să fie acoperită peste tot: și pe margini, și în locurile unde pielea se strânge. Se așază pe tăvi tapetate cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele, și se coc 40-45 de minute, până devin rumene și crocante.

Cât timp aripioarele sunt la cuptor, se prepară glazura: într-un castron se amestecă sosul hoisin cu pasta de ardei chipotle, usturoiul pisat și oțetul de mere, până se obține un sos gros și lucios.

După ce aripioarele sunt coapte, se scot din cuptor și se ung bine cu glazura pe toate părțile. Se dau din nou la cuptor pentru 3 minute, ca sosul să se prindă bine și să se caramelizeze ușor.

Citeşte şi: Cel mai sănătos pește din lume! Se găseşte peste tot în România şi este ieftin


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS