13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalculatorul, drog pentru copii

Calculatorul, drog pentru copii

Un fenomen extrem de ingrijorator a luat amploare in rândul adolescentilor craioveni, dar si al copiilor cu vârste din ce in ce mai mici. Dependenta de calculator a devenit un adevarat drog, de care numai cu mare greutate copiii pot fi scapati.


Cuprinsi de „drogul“ electronic, de posibilitatea de comunicare electronica, de intrecerile si de doborârea propriilor recorduri la jocurile de ultima generatie, copiii au devenit extrem de vulnerabili, ajungând sa isi petreaca in fata monitorului chiar si zece ore pe zi. Cu greu parintii sau bunici mai reusesc sa intervina, iar orice incercare de pedepsire sau impunere a unor noi reguli nu face decât sa inrautateasca situatia. Micutii dependenti de calculator ajung rapid la izolare, la imposibilitatea de a socializa si chiar la esecuri scolare sau vicii extrem de periculoase.


„Un pas este doar pâna când simpla pasiune se transforma in dependenta“


Din ce in ce mai multi copii si adolescenti sunt dusi de parintii aflati in pragul disperarii la psihologii craioveni. „Am, in momentul de fata, la terapie copii dependenti de calculator. As dori foarte mult sa ii determin in primul rând pe parinti sa inteleaga ca, in momentul in care decid sa ii cumpere copilului cadoul mult visat, acel calculator mai mult sau mai putin performant, obligatoriu este, inca din primele zile, sa impuna si anumite reguli odraslei. De cele mai multe ori, din prea multa iubire si dorinta de a-i satisface orice placere copilului, din acel deja devenit sablon: «Daca eu nu am avut la parintii mei, macar lui sa-i ofer tot ce are nevoie», parintii cad in cealalta extrema. Nu isi mai dau seama când copilul intrece masura si petrece mare parte a timpului liber in fata monitorului. Un pas este doar pâna când simpla pasiune se transforma in dependenta“, a mentionat Gina Chiriac, psihoterapeut la la Centrul de Sanatate „Sf. Grigorie Decapolitul“ din Craiova. Din cele mentionate de psihoterapeut, alta greseala majora este instalarea calculatorului in camera copilului sau intr-un loc in care nu poate fi supravegheat.


Dependentii de calculator, predispusi spre agresivitate


Exista situatii când din elevi foarte buni la invatatura copiii ajung printre codasii clasei, care cu mare greutate reusesc sa mai obtina note de trecere. Din cele povestite de psihologi, un numar important de copii la care s-a observat dependenta de jocurile pe computer sau de messenger au si mari modificari de comportament, din copiii extrem de sensibili devenind agresivi, izolati, care comunica cu mare greutate atât cu familia, cât si cu colegii sau profesorii, „inchistându-se“ in propria carapace. „De cele mai multe ori, prima intrebare pe care mi-o adreseaza copiii este de ce parintii lor au voie la calculator, iar lor li se interzice, de ce adultii stau pe messenger ore intregi, iar la ei acest fapt este considerat dependenta. Vreau sa evidentiez faptul ca in orice comunicare directa sunt puse in «practica» toate cele cinci simturi, pe când prin aceste discutii pe internet, mimica, gesturile lipsesc, chiar si cuvintele. O prietenie pe net este lipsita de orice sentimente de afectivitate, acestor copii fiindu-le teama sa mai realizeze contacte cu ceilalti copii apropiati vârstei lor, ajung sa nu mai fie in stare, de fapt, sa socializeze. In perspectiva li se dezvolta agresivitatea, se inchid in ei, ajung sa foloseasca doar un anumit limbaj, prescurtat, cunoscut doar de ei“, a adaugat Gina Chiriac.


Unii adolescenti craioveni au ajuns dependenti de heroina


Pe lânga aceste efecte grave pe care dependenta de computer le are asupra dezvoltarii comportamentului unui copil, alta problema majora depistata de specialisti este ca dependentii de calculator au predispozitia sa dobândeasca alte vicii grave. Psihologii craioveni au dezvaluit ca unii adolescenti dependenti de internet au ajuns in situatii grave, socante, greu de imaginat. „Pe net, copiii si adolescentii intra permanent in legatura cu persoane necunoscute, care folosesc diverse nick-name-uri pentru a-si ascunde adevarata identitate si ii coopteaza pe minori in diverse combinatii ciudate, ajungând chiar sa abuzeze de naivitatea acestora. Dupa ce intre acestia se stabileste o punte de comunicare, micutii ajung sclavii acestora. Exista situatii când adolescenti craioveni au ajuns sa se drogheze, devenind dependenti de heroina, canabis. Din disperare, ajung sa se drogheze si cu prenadez. Sunt cazuri reale, care se intâmpla chiar in acest oras, la care s-a ajuns din cauza acestui microb al calculatorului, chiar si unele retele de prostitutie coopteaza tineri de pe net“, a adaugat Gina Chiriac.


„Orele petrecute in fata calculatorului ar putea sa le dedice lecturii sau sa se joace“


Desi parintii sunt constienti ca placerea statului in fata calculatorului poate deveni o arma impotriva copilului, nu stiu insa cum sa reactioneze, ce sa faca si cum sa isi salveze odrasla. Anca Vasiliu, mama unui elev in clasa I de la Colegiul National „Carol I“, este foarte ingrijorata pentru copilul ei, care a ajuns sa isi petreaca foarte mult timp in fata calculatorului. Pe de alta parte, considera ca joaca pe calculator este singurul mod de recreere a copilului, ca acelasi comportament ca al micutului ei il au si ceilalti copii. Vârstnicii se pare ca sunt singurii care arata o reticenta absoluta fata de calculator. „Nu stiu de ce sta la calculator si nu inteleg de ce face acest lucru. Pe de alta parte, copiii din ziua de astazi sunt mult mai destepti, permanent ne uimesc cu intrebari si lucruri noi. Cât sta in fata calculatorului este cuminte, nici sa manânce nu mai vrea decât in fata ecranului. Sunt constienta ca ii poate afecta in primul rând vederea, iar orele petrecute in fata calculatorului ar putea sa le dedice lecturii sau, de ce nu, sa se joace“, a spus Maria Draniche, bunica unui elev in clasa I de la Scoala nr. 22, din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS