27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Dependenţi de cartofi prăjiţi

Un studiu recent a demonstrat faptul că alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi, precum cartofii prăjiţi, au asupra noastră un efect similar celui produs de marijuana: creează dependenţă. Potrivit corriere.it, astfel de alimente  determină corpul să producă substanţe similare cu cele găsite în marijuana. Din cauza acestor substanţe, numite endocanabinoide, nu ne putem opri niciodată doar după o porţie mică de cartofi sau chipsuri. „Aceasta este prima demonstraţie clară a faptului că endocanabinoidele din intestin joacă un rol important în reglarea aportului de grăsimi“, a explicat Daniele Piomelli, profesor la Universitatea din California, unul dintre autorii studiului. Specialiştii au constatat că grăsimile din intestin declanşează aceste reacţii în creier şi la nivelul pielii, pe care o protejează de soare şi vânt. Pentru acest studiu, Piomelli şi colegii său s-au folosit de anumite tuburi pentru a extrage mâncarea din intestinul cobailor, de îndată ce animalele se hrăneau. În cadrul experimentului, cobaii au consumat un shake sănătos, o soluţie cu mult zahăr, un lichid bogat într-o proteină numită peptonă sau o băutură bogată în grăsimi, realizată cu ulei de porumb.
Astfel, s-a observat că în cazul unui aliment cu un conţinut ridicat de grăsimi, acesta generează un semnal care se transmite mai întâi la creier, iar ulterior, prin intermediul nervului, ajunge la intestin şi stimulează producţia de endocanabinoide. La rândul lor, aceste substanţe activează alte celule, care, prin intermediul unor substanţe chimice, dau naştere „poftei nebune“ de cartofi. În opinia specialiştilor, prin blocarea receptării acestor chimicale, medicii ar putea ajuta oamenii să reziste poftei pentru alimente grase. În acelaşi timp însă, trebuie găsită o soluţie complexă, pentru că lipsa grăsimilor ar putea provoca anxietate şi depresie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS