18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Mouse-ul a împlinit 40 de ani

Mouse-ul, dispozitivul care ne ajută să „comunicăm“ cu computerul, şi-a sărbătorit de curând cea de-a 40-a aniversare. Primul „şoricel“, inventat în urmă cu patru decenii, era o cutiuţă din lemn, dotată doar cu un buton roşu pe partea superioară şi cu un fir ce atârna în partea din spate. Acesta este, de fapt, motivul pentru care dispozitivul a fost asemănat cu rozătorul al cărui nume îl poartă şi acum. Deşi computerele s-au transformat din cutii albe imense în dispozitive delicate cu ecrane plate şi în laptopuri, mouse-ul a rămas, în linii mari, neschimbat. Cu toate acestea, spre deosebire de Bill Gates, creatorul imperiului Microsoft, inventatorul „şoricelului“, Douglas Engelbart, nu este vreun bogătaş care deţine şi face legea într-o uriaşă companie IT. Americanul de 83 de ani, care a finalizat proiectul „mouse“ pe când lucra la Institutul de Cercetare Stanford din California, nu a primit redevenţe pentru invenţia sa, căci brevetul pentru aceasta a expirat înainte ca mouse-ul să devină un element indispensabil.

În anul 1981, compania Xerox a inclus un mouse în sistemul său IT „Star“, iar câţiva ani mai târziu, compania Apple a făcut acelaşi lucru, oferind un mouse gratuit la fiecare sistem Macintosh pe care îl vindea. În cele din urmă, şefii de la Microsoft au fost cei care au transformat mouse-ul într-un dispozitiv standard, absolut necesar pentru utilizarea sistemului de operare Windows.

Trecând prin transformări diverse şi aducând elemente noi, ca, de exemplu, al doilea sau al treilea buton, mouse-ul din ziua de azi a dat uitării bila de cauciuc ce servea drept senzor, înlocuind-o cu tehnologia precisă a razelor infraroşii. Mai mult decât atât, dispozitivul există şi în varianta fără fir şi, chiar dacă acest lucru presupune anularea comparaţiei cu un şoricel, el îşi păstrează denumirea care l-a făcut celebru.

Deşi mouse-ul este un dispozitiv popular, tehnologiile inovatoare folosite de compania Apple în realizarea telefonului iPhone şi a „jucăriilor tehnologice“ cu ecran digital ar putea să lase mouse-ul complet în umbră. „Mă îndoiesc că peste 40 de ani vom mai folosi mouse-ul“, a spus în acest sens Steve Prentice, analist în cadrul Gartner. Până când mouse-ul va fi eliminat din domeniul IT, nu ne rămâne decât să ne folosim în continuare de „serviciile“ lui şi, de ce nu, să-l sărbătorim în fiecare an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS