17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024

Cursa berzei

Timp de sute de ani, puşi în faţa situaţiei de a răspunde la întrebarea “de unde vin copiii?”, majoritatea părinţilor s-au ascuns în spatele eternului şi fascinantului răspuns “îi aduce barza”. Dar oare de unde provine această legendă?
Se pare că această idee năstruşnică s-a născut din faptul că berzele din Europa îşi făceau cuiburile pe acoperişurile caselor şi pe hornuri primăvara şi, întâmplător sau nu, scoteau puii în aceeaşi perioadă în care stăpânii caselor care le „găzduiau“ deveneau părinţi. Astfel, a început să se creadă că berzele sunt semn de fertilitate, devenind de-a lungul anilor un răspuns facil la o întrebare incomodă pe care copiii curioşi o adresează părinţilor.
La începutul secolului XX, a existat o „Cursă a berzei“, ce presupunea ghicirea datei sosirii pe lume a copiilor. Charles Vance Millar, din Toronto, Ontario, s-a stins din viaţă în anul 1926, lăsând în urmă 125.000 de dolari, o avere considerabilă pentru acea perioadă. Millar era un tip poznaş şi toate glumele sale se bazau pe lăcomia oamenilor. Testamentul său a fost cât se poate de ciudat, însă clauza care a atras cel mai mult atenţia a fost cea prin care Millar lăsa o sumă considerabilă de bani acelei femei din Toronto care, în decurs de zece ani de la moartea sa, năştea cei mai mulţi copii. “Cursa berzei” s-a desfăşurat în perioada 1926-1936, când veniturile tuturor canadienilor erau la un nivel inferior: salariul minim pentru 60 e ore de lucru se ridica la 12,50 dolari. Poate vă întrebaţi dacă oferta generoasă făcută de Millar a avut ca efect creşterea bruscă a populaţiei din Toronto. Nici pe departe. Motivul este că în acea perioadă, când familiile cu mulţi membri erau la ordinea zilei, femeile, care nu aveau prea multe privilegii în câmpul muncii, ar fi făcut oricum alegerea de a naşte cât mai mulţi copii.   
Către finalul „Cursei berzei“, miza ajunsese să fie foarte mare. Averea lui Millar includea printre altele şi 100.000 de acţiuni în cadrul proiectului de construire a Tunelului Detroit, acţiuni care, la momentul decesului său, valorau doi dolari. Numai că în momentul în care proiectul a fost pus în practică, valoarea acţiunilor a crescut, iar jackpot-ul moştenirii a ajuns la 750.000 de dolari. În final, „Cursa berzei“ a fost câştigată de patru femei. Fiecare dintre ele a născut nouă copii şi fiecare a primit câte 125.000 de dolari din moştenirea lui Millar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS