27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

Scurte ştiri

Senatorii nu vor să dea elevilor calculatoare

Senatul a respins ieri ordonanţa de urgenţă a guvernului prin care elevii claselor a IX-a şi a X-a urma să fie dotaţi cu calculatoare tip desktop, pe care să le poată utiliza la domiciliu, pentru studiu individual. Parlamentarii şi-au justificat decizia, susţinând că acest act normativ era doar o „pomană electorală“ cu care s-ar fi lăudat actualul guvern.

Respingerea ordonanţei privind dotarea cu calculatoare tip desktop a unităţilor în care se desfăşoară învăţământul liceal şi profesional de stat a fost aprobată cu 52 de voturi pentru, patru abţineri şi 14 împotrivă, Senatul fiind prima cameră sesizată. Comisia pentru învăţământ decisese anterior respingerea ordonanţei pe motiv că, în acest moment, există programe de dezvoltare IT a tinerilor şi, în plus, banii ar putea fi utilizaţi cu folos pentru recuperarea de restanţe în arii mai importante în ceea ce priveşte dotarea unităţilor de învăţământ.

Adrian DINU

Prăbuşirile de la Ocnele Mari, analizate

Reprezentanţi ai Institutului de Geografie al Academiei Române şi ai Asociaţiei Internaţionale a Geomorfologilor vor verifica fenomenul de prăbuşire din câmpurile de sonde din oraşul Ocnele Mari. Aceştia vor fi prezenţi în Vâlcea pe 22 septembrie şi vor face verificări la faţa locului. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ Vâlcea, ai Grupului de Asistenţă Tehnică din Ocnele Mari şi primarul din Ocnele Mari le vor prezenta situaţia. Concluziile vor fi prezentate de reprezentanţii Institutului de Geografie al Academiei Române, la conferinţa internaţională cu tema „Alunecări de teren, inundaţii şi schimbări ambientale globale în regiuni montane“, care se desfăşoară la Braşov în perioada 17-23 septembrie.

Alina STATE-FULGER

Marş pe biciclete în Târgu Jiu

Săptămâna Mobilităţii Europene va fi marcată astăzi la Târgu Jiu printr-un marş pe biciclete, pe traseul Liceul nr. 3 – primărie. La această acţiune vor participa 15 angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, elevi ai Liceului nr. 3 şi ai Şcolii generale nr. 7. În plus, conducerea APM a făcut invitaţii pentru a participa la această acţiune tuturor funcţionarilor din instituţiile publice. „Am făcut invitaţii pentru toţi funcţionarii publici. Anul trecut, au fost 60 de participanţi. Sperăm să depăşim acest număr“, a spus Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj. El s-a angajat că, în această săptămână, va circula doar cu bicicleta. Mijloacele de locomoţie pentru marşul de astăzi vor fi puse la dispoziţie de Serviciul Salvamont Gorj, ai cărui reprezentanţi au precizat că autorităţile locale trebuie să se implice în realizarea de piste pentru biciclete.

Alin ION

Preoţii vor fi verificaţi în continuare de CNSAS

Senatorii-jurişti au revenit ieri asupra unei decizii anterioare şi au stabilit că preoţii vor fi verificaţi în continuare de către CNSAS, la cererea cultului religios din care fac parte.

Membrii Comisiei juridice din Senat vor continua săptămâna viitoare dezbaterile la ordonanţa de organizare şi funcţionare a CNSAS, când ar urma să discute şi despre definiţia noţiunii de colaborator al Securităţii şi despre prevederile referitoare la nomenclaturişti.

Pe 9 septembrie, senatorii-jurişti stabiliseră că înalţii prelaţi şi preoţii nu vor mai fi verificaţi de CNSAS, iar foştii nomenclaturişti PCR nu vor mai fi asimilaţi colaboratorilor.

Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS