18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăSportManchester United şi-a comemorat eroii

Manchester United şi-a comemorat eroii

Pe 6 februarie 1958, echipa antrenată de Matt Busby a fost decimată într-un accident aviatic, produs în capitala Bavariei.

 

 

Manchester United a comemorat ieri 50 de ani de la „tragedia de la München“, în urma căreia, pe 6 februarie 1958, echipa antrenată de Matt Busby, cunoscută sub numele de „Busby babes“, a fost decimată.

Orologiul de pe zidurile stadionului „Old Trafford“ a rămas pentru totdeauna fixat la ora 15.03. La acea oră a decolat de pe Aeroportul din München, unde a făcut escală, „Lord Bughley“, aeronava care îi aducea de la Belgrad pe băieţii care tocmai se calificaseră în semifinalele Cupei Europei. Pe ceaţă, pe o pistă acoperită de zăpadă, a avut loc a treia încercare de decolare. „Totul era foarte calm. Ca şi cum ştiam că se va întâmpla ceva“, şi-a amintit galezul Kenny Morgans, care avea atunci 18 ani. Aparatul nu a reuşit să prindă viteză, a lovit o barieră şi s-a prăbuşit peste o casă părăsită. Din cei 44 de pasageri, 22 au decedat pe loc: şapte jucători, opt jurnalişti, membri ai staff-ului tehnic.

Duncan Edwards a decedat două săptămâni mai târziu, într-un spital din München, la 21 de ani. „Era cel mai bun jucător pe care îl văzusem vreodată“, şi-a amintit un supravieţuitor, Bobby Charlton. „Am fi câştigat Cupa Europei. Am fi învins Real Madrid. Anglia ar fi putut câştiga Cupa Mondială din 1958. Însă, nu mai erau Duncan Edwards, Tommy Taylor, Roger Byrne, David Pegg“, a susţinut Charlton.

 

„United va continua“

 

David Gill, actual director general la Manchester United, a făcut o paralelă între „tragedia de la München“ şi asasinarea fostului preşedinte american J.F. Kennedy.

„Toată lumea îşi aminteşte de asasinarea lui Kennedy sau de 11 septembrie. Impactul tragediei de la München asupra clubului, a oraşului şi asupra lumii fotbalului este similar“, a spus David Gill.

În iarna anului 1958, zeci de mii de persoane au făcut un lanţ tăcut în jurul sicrielor până la arena „Old Trafford“, în timp ce, în Germania, Busby lupta împotriva morţii, a sentimentului de vinovăţie şi a groazei de a da ochii cu supravieţuitorii.

„Aceşti jucători îi lipseau lui Matt Busby mai mult ca oricine. El se simţea vinovat“, şi-a amintit Charlton.

După 13 zile, Manchester United a jucat în Cupa Angliei. „United va continua“, se titra în programul de meci înainte de o victorie cu scorul de 3-0 în faţa unei echipe Sheffield zdrobite de emoţie.

Busby a decis să revină şi să formeze altă generaţie, cea a lui George Best şi Denis Law. După zece ani, United a devenit primul club englez care a câştigat Cupa Campionilor Europeni. În echipa victorioasă, în finala cu Benfica (4-1), au jucat doi supravieţutori de la München, Charlton şi Albert Scanlon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS