16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăSportErikson revine la Craiova!

Erikson revine la Craiova!

Debutul Universitatii in Cupa UEFA a fost in 1973, iar peste zece ani, in 1983, oltenii au ajuns in semifinale, cu Benfica, meci care va fi rejucat la Craiova, in luna octombrie a acestui an.

Universitatea, careia si astazi fanii ii spun Stiinta, dupa denumirea initiala, si-a trecut in cont primul titlu national in 1974. In Cupele Europene a debutat insa cu patru ani inainte, in Cupa Europeana a Târgurilor (cum se numea pe atunci Cupa UEFA), editia 1970/1971. In prima partida oficiala dintr-o cupa europeana,16 septembrie 1970, oltenii au invins, cu 2-1, pe „Central“, pe Pecsi Dozsa, golurile Stiintei fiind marcate de Taralunga si Strimbeanu. Antrenor al Universitatii era Stefan Coidum. A fost insa 0-3 la Pecsi, scor stabilit de maghiari pâna in minutul 25!

Stiinta a debutat in Cupele Europene in 1970

Titi Bitlan, cel care a jucat in acele meciuri, a spus: „Acum, dupa aproape 36 de ani de la acele partide cu Pecsi, ar trebui retinuta ideea esentiala, faptul ca Universitatea a debutat cu dreptul in Cupele Europene, cu o victorie, dar am cedat in Ungaria. Iar la debut, oricarei echipe trebuie sa i se acorde si unele circumstante“. Urmatoarea participare in Cupele Europene s-a petrecut in editia 1973/1974 a Cupei UEFA (denumirea, din 1971, a Cupei Europene a Târgurilor). Chiar din primul tur, oltenii au intâlnit o formatie cunoscuta, Fiorentina, la care jucau, printre altii, De Sisti si Antognoni. La Florenta a fost 0-0, iar la Craiova Stiinta a câstigat cu 1-0, prin golul marcat de Oblemenco in minutul 89. Acestea au fost inceputurile in Cupele Europene. De-a lungul anilor, Universitatea a evoluat in Cupele Europene in 76 de partide oficiale (1970-2001), adica in 23 de editii.
Cele mai bune rezultate ale oltenilor: calificarea, in premiera pentru România, in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni (editia 1981/1982), iar in Cupa UEFA, maxima performanta a echipelor românesti de pâna la revolutie ramâne calificarea Universitatii in semifinalele editiei ’82/’83, prima performanta notabila a fotbalului românesc. In Cupa UEFA, abia in acest an, 2006, Steaua a reeditat performanta Craiovei din 1983!

O altfel de Seara a Campionilor: Stiinta – Benfica

In aprilie 1983, Universitatea a jucat una dintre semifinalele Cupei UEFA, cu Benfica: 0-0 la Lisabona, 1-1 la Craiova (goluri: Balaci/Filipovici). Primarul Antonie Solomon a demarat reeditarea acelei semifinale din Banie, meciul urmând a se disputa in perioada Zilelor Municipiului Craiova 2006, de la sfârsitul lunii octombrie. Solomon a afirmat: „Pentru a aduce Benfica la Craiova, am contactat o firma specializata, «Making of Promotion», cea care s-a ocupat de organizarea galei Gica Popescu la Craiova, in 2004, si la Timisoara, in 2005, a Serii Campionilor, respectiv reeditarea meciului România – SUA de la Cupa Mondiala din 1994. Mihai Negut, cel care s-a ocupat de organizarea celor doua evenimente, este acum in Grecia, dar saptamâna viitoare vine direct la Craiova pentru a stabili detaliile acestui eveniment unic, deosebit. Finantarea? Este o ambitie a mea si nu am implicat financiar Consiliul Local Craiova. Toate cheltuielile se vor face din sponsorizari, mai ales ca si cei care televizeaza partida in direct vor gasi solutii financiare. Sunt multi oameni care ni se vor alatura si care vor sa reeditam acel meci memorabil din 20 aprilie 1983, Universitatea – Benfica (1-1 – n.r.)“.

Solomon: „Craiova a intrat in Europa in 1983!“

Chestionat despre organizarea acestui proiect indraznet, primarul Baniei a completat: „Dupa toate probabilitatile, România va intra in Europa (Uniunea Europeana) in 2007, pe când noi, Craiova, am intrat in Europa fotbalistica, ha, ha, in editia 1982/1983! Pe lânga meciul propriu-zis, in care protagonisti vor fi câteva dintre vedetele acelui meci, Universitatea 1983 vs. Benfica 1983, pe stadionul «Ion Oblemenco» vor fi si spectacole pentru toate vârstele etc. Va fi ceva deosebit si care ar putea fi considerat un fel de inceput pentru fotbalul craiovean, o relansare! Toti cei care au jucat atunci, in aprilie 1983, si care traiesc, vor fi contactati. Sper astfel ca, pe lânga cei din «Craiova Maxima», sa-i revedem in Banie pe Chalana, Bento, Filipovici si, desigur, antrenorul lor de atunci, Erikson. In acest moment, n-am date certe despre aceasta reeditare, de aceea voi organiza o conferinta de presa când constat ca proiectul a prins viata. Se va implica si Victor Piturca, care, in numele FRF, va lua legatura cu Federatia Portugheza de Fotbal. De fapt, cu prilejul Zilelor Craiovei din acest an, va fi o zi dedicata in exclusivitate sportului craiovean“. Totodata, cu acest prilej va fi lansata si cartea despre tehnicianul Universitatii din acei ani: „Constantin Otet, antrenorul unei echipe de aur, Craiova Maxima“. Ieri dupa-amiaza, intr-un meci caritabil sustinut in Sala Sporturilor din Valea Vlaicii, „Craiova Maxima“ (antrenor: Sorin Cirtu) a jucat impotriva unei echipe de politicieni, iar fondurile strânse din aceasta actiune vor fi donate sinistratilor. Aseara a avut loc la „Dragonul de Aur“ si licitatia tricourilor din meciul caritabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII