25.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportSimulare pentru Olanda

Simulare pentru Olanda

Prima partida din 2005, renumirea lui Piturca pe banca tehnica si singura repetitie inaintea meciului cu Olanda, acestea sint reperele meciului pe care România il sustine astazi in Cipru contra Slovaciei.


Asa cum ne-am obisnuit in ultimul timp, prima reprezentativa este ciuntita de accidentari, suspendari sau lipsa jocurilor unor „stranieri“, dar Piturca se confrunta si cu probleme noi, accidentul lui Ghioane, meciul amical al Stelei cu Inter Milano si intirzierea jucatorilor la lot din cauza problemelor meteorologice. Piti nu conteaza pe Lobont, Contra, Chivu, Ghioane, Stoican, Marica, Ganea, Mutu, Danciulescu sau Marius Niculae, dar situatia nu era mai roz nici in 1999, cind nationala lipsita de Hgi si Popescu invingea Portugalia la ea acasa si facea un pas imens catre calificarea la ultimul turneu final la care a fost prezenta România.


Cunoscut ca un tehnician care nu pregeta sa promoveze jucatori tineri, actualul selectioner si-a calcat pe suflet si va imbraca in galben citiva fotbalisti care pusesera deja punct in rubrica selectiilor la nationala, Stelea, Nastase, Gilca, Dorinel Munteanu sau Adrian Ilie. Piturca a procedat astfel nu pentru ca ar avea anumite sentimente fata de generatia ’90, ai carei „capi“ l-au mazilit in urma cu cinci ani, si nici datorita formei deosebite a „mamutilor“, ci pentru ca isi permite orice experiment. Daca ii iese pasenta si invinge Olanda, va culege aprecierile pentru resuscitarea grupului „old-boys“, in caz contrar acestia urmind sa fie trecuti pe linie moarta, iar el va primi mina libera pentru a forma echipa care sa atace Euro 2008.


Adversara de astazi a tricolorilor nu a inregistrat nici un rezultat notabil in istoria sa moderna, de 12 ani, adica de cind a avut loc indepartarea particulei „Ceho“, in 1993. Pe pamint slovac insa, la Kosice, pe 2 iunie 1992, nationala României avea sa fie condusa pentru ultima oara de Cornel Dinu, deoarece suferea o infringere istorica, scor 2-5, iar regretatul Petar Dubovsky reusea meciul carierei sale. Primul meci dintre reprezentativele României si Slovaciei a avut loc pe 12 octombrie 1941, in Bucuresti si s-a incheiat cu victoria tricolorilor, cu scorul de 3-2. Nici Piturca nu are amintiri foarte placute legate de meciurile cu Slovacia, dupa acel 0-0 din martie 1999, de pe stadionul „National“, in preliminariile CE 2000, cind i s-a cerut demisia. In schimb, returul de la Bratislava avea sa fie istoric, tricolorii invingind cu 5-1. Ultima disputa dintre cele doua reprezentative a avut loc in urma cu doi ani, chiar pe stadionul „GSZ“, si a fost cistigat de tricolori cu 2-1, in cea de-a saptea editie a Turneului International organizat de federatia cipriota.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS