31.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSfaturi pentru tinerete... durabila

Sfaturi pentru tinerete… durabila

Daca ati participat deja la una dintre intâlnirile dupa zece sau douazeci de ani de la absolvirea liceului, stiti ca vârsta inseamna mult mai mult decât o cifra inscrisa in permisul de conducere. Baiatul acela suplu si vesel dupa care se intorceau ochii tuturor fetelor s-a ingrasat si are un aer posac, iar fosta Miss Boboc arata ca si cum ar avea dublul vârstei actuale. Ah, uite-l pe tocilarul clasei! Incredibil, a devenit un barbat stilat si atragator. Oare cum de au imbatrânit atât de diferit? Si cum ati putea face ca timpul sa ramâna, macar putin, in urma?


In afara de factorul ereditar, al carui rol este incontestabil, de mare importanta sunt si masurile pe care le puteti lua dumneavoastra pentru ca efectele trecerii timpului sa fie mai putin vizibile si chiar sa intârzie. Trebuie sa fiti obiectiva si sa aveti ambitii realiste: nu va va pune nimeni in mâna paharul cu potiunea magica a „tineretii fara batrânete“. Insa, potrivit eva.ro, operând câteva modificari in stilul de viata, ati putea arata la 45 de ani ca si cum ati avea cel mult 35.


Luati aspirina


Banala aspirina poate face mult mai mult decât sa combata starile febrile si durerile de cap: reduce riscul de accidente vasculare, afectiuni cardiace, slabirea memoriei, aparitia ridurilor si chiar unele forme de cancer. Aceste afectiuni sunt coroborate cu „imbatrânirea“ arterelor, iar aspirina are rolul de a reduce volumul vaselor de sânge. Pentru femeile care au intrat la menopauza si nu au contraindicatie pentru acest medicament (adica nu sufera de ulcer, diabet sau afectiuni renale), se recomanda câte o pastila zilnic. Ceasul se intoarce cu… pâna la un an si noua luni.


Viata sexuala activa


Daca intretineti raporturi intime cel putin de doua ori pe saptamâna, starea generala a sanatatii se va imbunatati semnificativ – desigur, conditia principala este sa va protejati. Specialistii nu au stabilit inca precis care este explicatia, insa raspunsul ar putea fi cât se poate de simplu: sexul va ajuta sa va relaxati si previne majoritatea dezechilibrelor hormonale. Combaterea stresului reduce riscul afectiunilor cardiovasculare si al celor de tip malign. Ceasul se intoarce cu… pâna la un an si jumatate.


Folositi ata dentara


Periajul zilnic este foarte important, insa nu suficient. Periuta de dinti nu poate ajunge in spatiile extrem de strâmte, unde se depoziteaza resturi alimentare si unde numai ata dentara are acces.


Alimentele ramase intre dinti constituie un mediu propice dezvoltarii si proliferarii bacteriilor, care pot cauza maladii ale sistemului circulator si renal. Ceasul se intoarce cu… pâna la sase ani si patru luni.


Luati-va un câine


Va gânditi ca nu mai aveti loc, in viata dumneavoastra agitata, pentru un catelus care trebuie ingrijit, plimbat si dus la medic. Insa tocmai aceste activitati, coroborate cu bucuria pe care v-o aduce un animal dragut de companie, va vor ajuta sa va mentineti in forma. Expertii americani au stabilit ca posesorii de câini sunt mai putin expusi infectiilor cronice, migrenelor si au sanse mai mari de a supravietui unui eventual infarct. Cum este posibil? Gânditi-va ca micutul catel va va fi un fel de antrenor personal: va determina sa iesiti zilnic la plimbare si, cum pentru asta nu aveti timp decât seara, veti avea un somn profund si odihnitor. Ceasul se intoarce cu… pâna la noua luni.


Mâncati afine


In general, cu cât mai multe fructe, cu atât mai bine. Dar afinele sunt printre cele mai bogate in elemente nutritive si au reale proprietati antioxidante. O jumatate de ceasca de afine va ofera la fel de multi antioxidanti precum cinci cesti cu orice alte fructe sau legume. In plus, micutele afine contin acid elagic (cu proprietati anticancerigene), fibre, precum si vitaminele B2, C si E. Ceasul se intoarce cu… pâna la un an si jumatate.


Ridicati greutati


Multe femei evita sa lucreze cu ganterele, pentru ca, in mod eronat, se tem ca vor ajunge sa arate ca un halterofil.


Insa este un fapt dovedit: treizeci de minute de astfel de exercitii, practicate saptamânal, au o contributie considerabila la intarirea sistemului imunitar si reduc riscul problemelor sistemului cardiovascular. Ceasul se intoarce cu… pâna la un an si sapte luni.


Nu va izolati si nu renuntati la prieteni


Va gânditi, poate, ca o seara petrecuta acasa, in fotoliu si cu un roman captivant va va relaxa mai mult decât o iesire cu prietenii in oras. Insa, atât timp cât viata dumneavoastra sociala nu include consumul excesiv de alcool, tutun sau privarea de somn, va veti elibera mult mai repede si mai eficient de tensiuni.


Cu cât sunteti mai sociabila, cu atât va veti mentine mai tânara. Ceasul se intoarce cu pâna la doi ani si trei luni, daca beti un pahar de vin zilnic.


Atentie, insa: mai mult de trei pahare de alcool consumate zilnic vor accelera procesul de imbatrânire!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS