17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUcişi şi răniţi pe drumurile publice

Ucişi şi răniţi pe drumurile publice

http:http://www.youtube.com/watch?v=x5d_ddeGmDs

Peste 400 de persoane au căzut victime accidentelor rutiere produse în anul 2012 pe drumurile din judeţul Dolj, 70 dintre ele pierzându-şi viaţa. Cei mai mulţi şoferi care au produs accidente rutiere grave au fost bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 26 şi 45 de ani, care au circulat cu viteză excesivă.

Deşi poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au făcut peste o mie de acţiuni în trafic în 2012, numărul accidentelor de circulaţie grave a rămas aproximativ acelaşi ca în anul 2011. În 2012, pe drumurile din judeţul Dolj au fost înregistrate 269 de accidente grave, soldate cu 70 de morţi, 246 de persoane rănite grav şi 87 uşor. Pe parcursul anului 2011, au fost înregistrate 270 de accidente grave, în care au pierit 74 de persoane, iar alte 234 au fost rănite grav şi 115 uşor. Şi anul trecut, dar şi în 2011, numărul accidentelor de circulaţie a fost mai mare decât în 2010, când pe şoselele din judeţul Dolj şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, iar 218 au fost rănite grav şi 95 uşor.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în ultimii doi ani, principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere grave au rămas aceleaşi: viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor. Vitezomanii sunt cei care au produs cele mai multe accidente grave – 70, soldate cu 18 morţi şi 109 răniţi grav şi uşor. Pe locul doi se află pietonii care au traversat aiurea şi care au căzut victime în 45 de accidente grave. Rezultatul: 11 pietoni au decedat, 34 au fost răniţi grav şi numai unul a suferit leziuni uşoare. Alţi 24 de pietoni au fost răniţi şi unul şi-a pierdut viaţa din cauza şoferilor care nu le-au acordat prioritate atunci când încercau să traverseze strada regulamentar.

Sunt tânăr şi mă grăbesc

Datele centralizate de poliţiştii de la Rutieră arată că, în 2012, cele mai multe accidente de circulaţie au fost provocate de şoferi cu vârsta până în 45 de ani. Astfel, 101 accidente au fost produse de şoferii cu vârsta cuprinsă între 26 şi 45 de ani, iar şoferii cu vârsta între 18 şi 25 de ani au provocat alte 59 de accidente. În alte 94 de accidente rutiere, responsabilitatea a fost a şoferilor de peste 46 de ani.
Dacă numărul accidentelor produse de şoferii cu vârsta până în 25 de ani a scăzut în 2012 la 59, faţă de 70 în 2011, numărul celor produse de şoferii de peste 45 de ani a crescut de la 80 la 94.
Poliţiştii doljeni au mai stabilit că, anul trecut, şoferii bărbaţi au fost implicaţi în 227 de accidente grave, în timp ce şoferiţele au fost implicate în 42 de accidente rutiere.
În ceea ce priveşte zilele săptămânii în care s-au înregistrat cele mai multe accidente grave, sâmbăta şi duminica este cel mai puţin sigur să circulaţi pe drumurile din judeţul Dolj. În zilele de duminică ale anului 2012 au fost înregistrate 51 de accidente grave, soldate cu zece morţi şi 71 de răniţi, iar în cele de sâmbătă – 48 de accidente în care au murit 15 persoane, iar alte 57 au fost rănite. Pe locul trei se află lunea, zi în care s-au produs 42 de evenimente rutiere grave, soldate cu 14 morţi şi 45 de răniţi.
Drumurile pe care au murit şi au fost rănite cele mai multe persoane în 2012 sunt: DN 6 (care străbate judeţul Dolj pe o distanţă de 83 de kilometri, de la limita cu judeţul Olt, până la cea cu judeţul Mehedinţi), DN 55, Craiova – Bechet, DN 56, Craiova – Calafat şi DN 54A, Bechet – Dăbuleni.

Tragedii pe şosele

Primele două accidente din anul 2012 au fost înregistrate chiar în dimineaţa zilei de 1 ianuarie. Unul a fost produs la ora 4.00, în comuna Podari, de un şofer care s-a răsturnat cu Dacia Logan în afara drumului, iar altul în jurul orei 6.00, pe Calea Severinului din Craiova. Robert Coandă, de 19 ani, din Craiova, în timp ce conducea un Volkswagen Passat, a lovit violent din spate un Matiz al cărui şofer a virat stânga pentru a intra în parcarea hipermarketului Succes. În urma impactului au fost rănite două persoane din Matiz, şoferul şi soţia acestuia.
În noaptea de 20 spre 21 ianuarie, o tânără de 17 ani şi-a pierdut viaţa după ce maşina în care se afla s-a răsturnat. Poliţiştii de la Rutieră au stabilit atunci că Andrei Găină, de 19 ani, din Băileşti, în timp ce conducea un Ford Mondeo pe strada Gabroveni din localitate, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a pierdut controlul direcţiei. Maşina a lovit o bordură şi s-a răsturnat, după care a retezat un stâlp pe marginea drumului. Pasagera de pe locul dreapta faţă al maşinii, o elevă de 17 ani din localitate, a murit pe loc.
În septembrie, doi şoferi, un bărbat din Slatina şi un cetăţean bulgar, şi-au pierdut viaţa după ce maşinile pe care le conduceau s-au tamponat violent pe DE 574, în comuna doljeană Pieleşti. Alte trei persoane – pasagerii celor două vehicule – au fost rănite în urma accidentului.
O lună mai târziu, pe 24 octombrie 2012, un bărbat şi-a pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi grav în urma unui accident de circulaţie produs pe DN6, în apropiere de localitatea doljeană Beharca. Şoferul unei autoutilitare VW Transporter a încercat să evite un câine, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal o Dacia Logan care circula regulamentar.
În noiembrie, doi tineri din Băileşti au murit după ce Fordul Mondeo cu care circulau pe DN 56 a intrat pe contrasens şi a fost lovit în plin de un tir care circula regulamentar din sensul opus. Alţi doi pasageri din Ford, doi tineri de 23, respectiv 26 de ani, au fost răniţi şi transportaţi la Spitalul din Calafat.

Ultimul accident

Ultimul accident de circulaţie a fost înregistrat sâmbătă, la ora 14.00, pe DN 56, în comuna doljeană Galicea Mare. Poliţiştii de la Rutieră au stabilit că Florin Nicola, de 44 de ani, din Calafat, în timp ce conducea un VW Tiguan, a lovit-o şi accidentat-o mortal pe Margareta Putere, de 76 de ani, din localitate, care s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS