31.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFrână pe piaţa auto

Frână pe piaţa auto

Statisticile Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj arată că înmatriculările de maşini noi sau la mâna a doua au scăzut vertiginos de la începutul acestui an, motivul principal fiind creşterea taxei de poluare.

În prima lună din acest an, doljenii au cumpărat mai multe maşini deja înmatriculate, spre deosebire de ultimele luni ale anului 2010, când erau interesaţi de maşini noi sau uzate, de import.
Reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj au precizat că indicatorii realizaţi pentru luna ianuarie au fost influenţaţi de modificările legii privind instituirea taxei de poluare, modificări care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011.
Statistica întocmită de SPCRPCIV Dolj arată că în ianuarie au fost înmatriculate 1.649 de autoturisme în judeţul Dolj. Dintre acestea, numai 16 maşini au fost noi, autohtone, 41 noi, de import şi 456 – autoturisme uzate, de import. Lucrătorii de la Înmatriculări au explicat că, în cazul maşinilor second hand înmatriculate în ianuarie trebuie ţinut cont de faptul că pentru o bună parte dintre ele s-a plătit taxa de poluare la valoarea de anul trecut, motivul fiind că au fost achiziţionate înainte de 31 decembrie.  
Tot în ianuarie, numărul maşinilor deja înmatriculate şi care şi-au schimbat proprietarii a fost de 1.136, cu 30% mai multe ca în ianuarie 2010. De altfel, numărul total al maşinilor înmatriculate în ianuarie 2011 a fost mai mare cu 32% ca în aceeaşi lună a anului trecut.

Mult mai puţine înmatriculări în 2011

Luna ianuarie a fost mult mai liniştită pentru angajaţii SPCRPCIV Dolj, care, în decembrie, au fost sufocaţi de numărul foarte mare de solicitări de înmatriculări. Dacă în decembrie treceau zilnic pragul Serviciului de Înmatriculări între 150 de persoane, în ianuarie numărul acestora a ajuns la 80.
Cifrele centralizate de SPCRPCIV Dolj arată că faţă de decembrie, în ianuarie a scăzut cu 74% numărul maşinilor noi autohtone înmatriculate, de la 50 la 13. În cazul maşinilor noi de import, scăderea a fost ceva mai mare, de 81%, iar în cazul maşinilor uzate de import – de 63%.
De altfel, şi datele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj arată că doljenii au cumpărat mult mai puţine maşini neînmatriculate. Dacă în decembrie, 1.409 persoane au depus cereri pentru calcularea taxei auto, în ianuarie numai 337 au făcut acest lucru.
Numai în cazul transcrierii dreptului de proprietate s-a înregistrat o creştere de 16%, ceea ce înseamnă că doljenii au cumpărat mai multe maşini deja înmatriculate în ţara noastră.
În ceea ce priveşte mărcile autoturismelor înmatriculate în Dolj, în decembrie, pe primul loc a fost Opelul, cu 18 maşini noi, 435 second hand, de import, şi 90 de reînmatriculări. Locul doi a fost ocupat de Volkswagen, cu 19 maşini noi înmatriculate, 156 la mâna a doua, de import şi 91 deja înmatriculate, iar locul trei de Ford. În ianuarie 2011, „clasamentul“ a rămas acelaşi, diferenţa fiind că a crescut numărul celor reînmatriculate – 119 Opel, 102 Volkswagen şi 79 Ford. 

Maşini hibrid

Ministerul Mediului şi Pădurilor a anunţat că prin ajustarea taxelor este încurajată folosirea autovehiculelor mai puţin poluante, cele mai favorizate fiind cele electrice, cele hibride şi cele dotate cu tehnologii avansate de reducere a emisiilor poluante, pentru care nu se plăteşte taxa de poluare. În judeţul Dolj au fost înmatriculate în anul 2010 numai cinci maşini hibrid. Până în prezent, în judeţul Dolj au fost înmatriculate numai nouă astfel de autoturisme.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII