27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii au câştigat în instanţă mărirea salariilor

Profesorii au câştigat în instanţă mărirea salariilor

Sute de profesori din Gorj au obţinut în instanţă drepturi salariale aferente perioadei octombrie 2008 – decembrie 2009, câteva zeci de cadre didactice având chiar hotărâri definitive şi irevocabile date de Curtea de Apel Craiova.

Statul este bun de plată în ceea ce priveşte lefurile cadrelor didactice din Gorj. Cel puţin acesta este punctul de vedere al magistraţilor Tribunalului Gorj, care le-au dat dreptate profesorilor care au solicitat să li se acorde mărirea de salariu obţinută în 2008 în parlament. În 2008, nu s-au putut acorda decât o mărire de 15%, pentru diferenţa de până la 50% nefiind disponibile fonduri. Nemulţumiţi că nu li s-a dat ceea ce li s-a promis, sute de profesori din Gorj au ales să obţină în instanţă restanţele salariale. Vasile Mija, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ (UJSLI) Gorj, a declarat că sute de profesori au procese la Tribunalul Gorj şi câteva zeci chiar au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive. Este vorba de peste 40 de cadre didactice de la Şcoala din Rovinari şi un profesor de la Şcoala Specială din Târgu Jiu.
„Oamenii au ştiut că au dreptate şi au intentat aceste procese. La Târgu Jiu, au câştigat sute, iar la Craiova – câteva zeci. Trebuie să îşi primească diferenţa de până la 50% stabilită prin lege: din octombrie 2008 şi până la 31 decembrie 2009, când a apărut legea salarizării unice. Acolo unde există hotărâri definitive şi irevocabile, ele trebuie să fie puse în aplicare, iar statul trebuie să achite diferenţele“, a menţionat Vasile Mija, preşedintele UJSLI Gorj.

Situaţie tensionată la Cărbuneşti   

O situaţie aparte se înregistrează la Târgu Cărbuneşti, unde autorităţile locale spun că nu au de unde să achite diferenţele câştigate prin lege. Viceprimarul Ion Fugaru a declarat că instanţele judecătoreşti au indicat în mod greşit ca restanţele să fie plătite de autoritatea locală, întrucât primăria nu are cum să efectueze astfel de plăţi, banii pentru salariile profesorilor venind de la Bucureşti, cu destinaţie exactă.
„Noi suntem disperaţi pentru că au câştigat în primă fază la tribunal şi o să meargă la Curtea de Apel Craiova. Nu ştiu de ce instanţa ne-a indicat pe noi să achităm aceşti bani. O să facem plângeri la guvern şi Prefectura Gorj, pentru că nu este legal ce se întâmplă. Am făcut un calcul şi trebuie să plătim 2.000.000 de lei. De unde să luăm noi aceşti bani, dacă nu au fost prevăzuţi în buget? 15 profesori au câştigat la Târgu Jiu şi am mai primit încă o sută de citaţii la primărie, să ne prezentăm la procese. Au vrut să ne dea în judecată prin intermediul sindicatelor, apoi au ales să ne acţioneze individual. Trebuie să se corecteze această eroare, pentru că nu noi trebuie să le dăm banii, ci banii vin de la minister“, a declarat Ion Fugaru, viceprimarul din Târgu Cărbuneşti.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII