27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnat să fii olimpic în Calafat

Condamnat să fii olimpic în Calafat

Chiul în masă, note negociate ca la uşa cortului între elevi şi dascăli, grave acte de indisciplină ale şcolarilor ascunse de cadrele didactice, care sunt înjurate de copiii pe care îi „educă“, sunt doar câteva dintre problemele reale ale Şcolii nr. 2 din Calafat. Copiii de excepţie, puţini la număr, sunt aproape de a refuza să mai meargă la şcoală din cauza mediului în care sunt obligaţi să înveţe…

Şcoala cu clasele I-VIII din Calafat se poate lăuda cu un număr impresionant de elevi, 936, dintre care, cu rezultate deosebite la olimpiadele şcolare, au rămas în ultimul an doar trei-patru. Deşi aceşti adolescenţi de nota 10 ar trebui promovaţi, sprijiniţi şi, de ce nu, lăudaţi de cadrele didactice, situaţia în această unitate şcolară este total opusă. Copiii care aduc diplome la olimpiadele şcolare judeţene, ridicând astfel prestigiul unităţii de învăţământ, sunt puşi la zid de colegi, dar şi de profesori, sunt batjocoriţi, consideraţi „ciudaţi“, „isterici“ şi sunt sfătuiţi să se mute în alte şcoli dacă nu le convine modul în care sunt trataţi.

Elevi olimpici, terorizaţi în şcoli

Am aflat despre toate aceste probleme ale unei unităţi şcolare doljene de la mama unei eleve olimpice, a cărei copilă este pe punctul de a renunţa să mai meargă la şcoală din cauza grosolăniilor colegilor şi chiar ale unor cadre didactice, plătite din banii comunităţii pentru a educa. „Procesul de învăţământ din această şcoală este într-un avansat grad de degradare. Fiica mea este o elevă cum probabil ar trebui să fie toţi copiii. În clasa ei a fost izolată încă dintr-a V-a (în urmă cu doi ani-n.r.) pentru că nu se alătură colectivului în actele de indisciplină şi de chiul şi pentru că, în multe situaţii, a avut curaj să ia atitudine. Este o elevă de nota 10 până în acest moment, cu menţiune la olimpiadele judeţene de limba şi literatura română şi cultură civică şi calificată pentru etapa judeţeană la limba engleză. Am considerat că este un elev pe care şcoala nu vrea să îl piardă şi m-am adresat conducerii unităţii de învăţământ, deoarece fetiţa mea nu mai voia să meargă la cursuri din cauza haosului de acolo“, a povestit Mariana Goga, mama unei eleve din clasa a VII-a A, de la Şcoala nr. 2 din Calafat. Nu a rezolvat însă nimic. A făcut nenumărate sesizări adresate atât reprezentanţilor unităţii şcolare, cât şi Inspectoratului Şcolar, însă situaţia nu s-a schimbat, ci dimpotrivă. „Problemele acestei clase au început acum doi ani, când un elev a avut curajul să urineze într-o sticlă în faţa colegilor şi a profesoarei de biologie. Această faptă a contribuit la buna dispoziţie a celor prezenţi… Elevii îşi înjură în faţă profesorii, care se prefac că nu aud, negociază cu cadrele didactice notele primite, chiulesc în masă, aproape zilnic… Pe acest semestru, de exemplu, elevii clasei a VII-a A au chiulit la şapte ore de fizică şi la nenumărate ore de la celelalte discipline. Profesorii însă ascund această situaţie, nu pun absenţele în catalog, iar materia o fac pe sărite“, a adăugat Mariana Goga. Şi la orele de chimie, elevii spun pas, dar şi la „tehnologică“, unde se mai întâmplă, din cele povestite de copii, ca şi profesoara să lipsească… „De la vacanţa de Paşte şi până acum au fost foarte puţine ore pe care într-adevăr le-am făcut. Materia din acest an la limba engleză şi franceză este imposibil să o terminăm până la sfârşitul semestrului. La tehnologică am făcut patru lecţii din toată cartea… De multe ori, orele de dirigenţie sunt înlocuite cu limba engleză, dar nici aşa nu am finalizat materia. Mulţi dintre colegii noştri merg la meditaţie la aceste doamne. În ultimul semestru, de exemplu, cinci părinţi au decis să îşi mute copiii din clasa noastră din cauza acestor situaţii. Şi la una dintre clasele a VIII-a din această şcoală, de exemplu, un elev şi-a dat pantalonii jos în faţa profesorului şi a colegilor, însă această faptă nu a atras nici o sancţiune. Avem şi profesori de excepţie, care îşi fac meseria şi în faţa cărora nimeni nu mişcă, de exemplu, la română şi la matematică“, a povestit Ioana, elevă în clasa a VII-a A.

Copil olimpic, sfătuit să îşi ia tălpăşiţa…

Supărarea elevilor de excepţie, dar şi a părinţilor acestora, este cu atât mai mare, cu cât văd indiferenţa celor care într-adevăr ar trebui să se implice, a dirigintei Stela Floricel, profesoară de limba engleză, a Irinei Mihail, profesoară de limba franceză, a directoarei unităţii şcolare, care dă din umeri, scuzându-se că nu cunoaşte aceste probleme, a directorului adjunct, care semnalează problemele de obicei, însă îi e teamă să deschidă gura şi să mărturisească actele de indisciplină şi în faţa managerului şcolii… „La şedinţa din 20 februarie, directoarea s-a arătat foarte «afectată» de faptul că părinţii sesizează neregulile pe care le constată în activitatea şcolii şi a spus că va monitoriza această clasă şi lunar va susţine şedinţe cu părinţii“, a adăugat Mariana Goga. Din februarie însă, directoarea unităţii şcolare a uitat cele promise, chiulul în masă a continuat, faptele de indisciplină ale elevilor la fel… Diriginta clasei a VII-a A chiar i-a sugerat Ioanei, una dintre elevele de nota 10 ale şcolii, să se mute în altă unitate de învăţământ, iar profesoara de limba franceză a jignit copila, spunându-i „isterică“…

Conducerea şcolii neagă tot

Am încercat, aşa cum era firesc, să aflăm şi părerea reprezentanţilor şcolii despre actele de indisciplină ale elevilor şi profesorilor. Ne-am lovit însă de un zid, de oameni speriaţi să vorbească, de profesori înjuraţi de elevi, dar preferă să tacă, mulţumiţi că primesc un salariu, şi care ascund chiulurile în masă ale elevilor, dar şi de directori care ridică din umeri… Au refuzat chiar să vorbească, deşi este o instituţie publică în care avem dreptul să cerem informaţii. Deşi fuseseră înştiinţaţi în nenumărate rânduri de părinţi despre chiulurile în masă ale elevilor, directorii unităţii şcolare au negat vehement aceste fapte. „Este prima dată când aflăm de negocierea de note dintre elevi şi profesori, despre chiulurile în masă… În plus, materia la clase este făcută după programele şcolare, manualele nu trebuie parcurse sau respectate… În toată şcoala avem doar 23 de elevi cu nota scăzută la purtare, pe primul semestru, din cauza absenţelor“, a spus Maria Bălan, managerul unităţii şcolare.
Doar o măsură a fost luată în urma sesizărilor primite din partea părinţilor: diriginta clasei a VII-a A va fi schimbată începând cu anul şcolar 2009/2010…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

154 COMENTARII