17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSindicaliştii CFR anunţă greva generală

Sindicaliştii CFR anunţă greva generală

34.000 de angajaţi ai CNCFR vor intra în curând în grevă. Ei reclamă lipsa unui buget pentru întreţinerea infrastructurii feroviare, caz în care siguranţa circulaţiei nu mai este garantată.

 

Federaţia sindicală Mişcare – Comercial din cadrul Companiei Naţionale Căile Ferate Române (CNCFR) a anunţat joi că în cel mai scurt timp va intra în grevă generală, invocând condiţiile precare de muncă şi lipsa unui buget aprobat pentru trimestrul IV din 2008, a declarat Gheorghe Frăţică, vicepreşedinte al federaţiei şi preşedinte sindical în cadrul Regionalei CFR Craiova.

„Săptămâna viitoare vom avea la Bucureşti discuţii cu conducerea societăţii şi cu ministrul Ludovic Orban. Nu avem condiţii adecvate de muncă şi nici un buget aprobat pentru ultimul trimestru al anului, în condiţiile în care în scurt timp trebuie discutat bugetul pe 2009. Noi nu mai putem garanta siguranţa pe calea ferată, pentru că, neavând buget, nu se mai investeşte în infrastructura de mişcare a CFR. În consecinţă, vom înceta lucrul“, a spus Frăţică. Potrivit acestuia, un program al mişcărilor de protest va fi anunţat tot în cursul săptămânii viitoare.

Liderul sindical susţine că multe dintre componentele infrastructurii nu sunt avizate de Autoritatea Feroviară Română (AFER), motiv pentru care, în cazul producerii unor incidente pe calea ferată, răspunde tot „acarul Păun“.

„Este cazul unui acar din staţia Strejeşti, care a făcut un parcurs al unui tren de marfă care a intrat pe o linie ocupată din cauză că nu a funcţionat un macaz. Cum macazul respectiv nu era avizat AFER, acarul Brunea Daniel trebuie să plătească pagube de peste 1.000.000 de euro. Omul şi-a pierdut şi serviciul din cauza asta, de unde să plătească?“, a declarat Frăţică.

Federaţia sindicală Mişcare-Comercial din cadrul CNCFR are 34.000 de membri, fiind cea mai mare din cadrul companiei, care are 67.000 de salariaţi. În cazul încetării lucrului, practic siguraţa circulaţiei pe liniile CFR nu mai este garantată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII