25.1 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova verde - un vis frumos

Craiova verde – un vis frumos

În Bănie au dispărut 100 de hectare de spaţiu verde, trebuie să fie retrocedate alte terenuri şi numai în ultimii doi ani au fost tăiaţi 1.300 de plopi. Cu toate acestea, la numărătoarea Primăriei Craiova au ieşit 795 de hectare de spaţiu verde în prezent, cu tot cu parcuri şi grădini.

Primăria Craiova nu are în program pe 2008 înfiinţarea de zone verzi în oraş, ci se mulţumeşte cu cele existente. Potrivit şefului Serviciului Gospodărire Comunală din primărie, Marius Barcan, acţiunile muncipalităţii se limitează la curăţarea şi întreţinerea zonelor verzi din jurul blocurilor, care sunt pline de bălării. În limita fondurilor alocate, cei de la primărie vor începe să planteze alţi pomi (tei, mesteceni, platani) în locul plopilor tăiaţi. Directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL), Ion Petre, susţine că totalul zonelor verzi este de 910 hectare, „dar strict în cartierele de locuinţe sunt 425 de hectare. Este doar o estimare. Nu putem şti cu exactitate spaţiul verde până când nu vom avea cadastrul municipiului“.

Deşi nu există un cadastru al Craiovei, municipalitatea a inventariat spaţiile verzi existente şi a ajuns la concluzia că în municipiu s-ar găsi „795,19 hectare de spaţiu verde, fără Balta Craioviţei, Lacul Tanchiştilor, Parcul Corniţoiu (retrocedat – n.r.) şi fără zona numită Valea Fetei“, după cum spune Marius Barcan. După calculele primăriei, ar însemna că în Craiova există puţin peste 25 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor al urbei. „Ne apropiem de legislaţia actuală, care spune că până în 2013 trebuie să existe 26 de metri pătraţi pe locuitor“, a afirmat Barcan. În cele 795,19 hectare găsite de primărie sunt incluse şi Parcul „Nicolae Romanescu“, Parcul Lunca Jiului şi Grădina Botanică.

„Două la primărie, două la prefectură…“

Cifrele furnizate de primărie se bat cap în cap, dar oficialii cad de acord în privinţa uneia: 425 de hectare sunt strict spaţiu verde amenajat. Cum a calculat primăria şi a ajuns la suprafaţa impresionantă de 425 de hectare de spaţiu verde ne-a detaliat şeful Serviciului Gospodărire Comunală: grădini amenajate – 26,52 hectare, parcuri – 167,75 hectare, scuaruri de zonă verde – 3,48 hectare, zonele din jurul fântânilor arteziene – 0,57 hectare, delimitarea străzilor – 53,8 hectare, zone de agrement – 49,25 hectare, perdele de protecţie în jurul Craiovei – imensa suprafaţă de 117,9 hectare. După calculele noastre, în total fac 419,27 hectare şi tot nu am ajuns la cifra oficială de 425.

1.300 de plopi tăiaţi

Într-un oraş poluat ca al nostru, de-a lungul anilor s-au defrişat aproape 100 de hectare de spaţiu verde retrocedat pe legile care impuneau acest lucru. În locul zonelor cu verdeaţă sunt acum construcţii diverse. Alte spaţii verzi urmează să fie retrocedate anul acesta. S-au tăiat mii de plopi din oraş, iar asemenea acţiuni ale primăriei s-au intensificat în ultima perioadă. Directorul RAADPFL susţine că numai în ultimii doi ani s-au tăiat aproximativ 1.300 de plopi din Craiova. Municipalitatea a ales să pună „carul înaintea boilor“, adică întâi a tăiat plopii şi abia acum se apucă să planteze alţi copaci în loc. Defrişările s-au făcut pe motiv că plopii erau un real pericol pentru craioveni. „Erau copaci de 35-40 de ani. Mulţi erau uscaţi şi cădeau pe blocuri. A fost prioritar ca întâi să tăiem pomii, la cererea cetăţenilor care ne-au solicitat acest lucru. Oamenii se temeau să nu le cadă pe blocuri, pe maşini. Şi chiar s-au întâmplat astfel de cazuri“, a spus Marius Barcan. Acesta a mai precizat că în zonele unde au fost tăiaţi plopii vor fi plantate alte specii, doar acolo unde se mai poate. „În zonele unde se extind bulevardele nu vor mai fi la fel de mulţi copaci ca înainte, dar vom încerca să plantăm pe unde se mai poate“, a menţionat directorul RAADPFL, Ion Petre.

Pentru anul în curs, Primăria Craiova lucrează cu 600 de oameni (300 de la Salubritate şi 300 de la RAADPFL) doar pentru întreţinerea zonelor verzi existente. Barcan spune că, în limita fondurilor alocate, „vom planta flori în spaţiile dintre blocuri şi vom curăţa acele grădiniţe, dacă locatarii ne vor lăsa“.

 „Înfrunzeşte Craiova!“

Pentru a arăta că nu putem sta indiferenţi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, Fundaţia Gazeta de Sud şi Civitas au iniţiat un proiect care îşi propune să aducă o gură de oxigen, la propriu, pentru craioveni. La acest proiect poate contribui orice societate care are deşeuri de hârtie. Banii pe care firmele îi încasează din reciclarea hârtiei pot fi donaţi Fundaţiei Gazeta de Sud. Sumele colectate vor fi folosite pentru achiziţionarea de copaci tineri pe care îi vom planta anul acesta, în două etape, în câteva zone din Craiova, în funcţie de alegerea locuitorilor urbei. Participă şi tu la proiectul „Înfrunzeşte Craiova!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII