21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăminele, luate la puricat

Căminele, luate la puricat

Reprezentanţii studenţilor împreună cu cei ai Ministerului Educaţiei vor verifica, din 10 septembrie, în ce stadiu sunt lucrările de reabilitare la căminele studenţeşti şi cum au fost cheltuite fondurile pentru repararea acestor clădiri.

Federaţiile studenţeşti vor înainta săptămâna viitoare Ministerului Educaţiei o propunere privind modul de finanţare a studentului, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Studenţilor din România (ANOSR), Ligia Deca. „Actuala valoare a burselor nu-i poate permite unui student să trăiască. Dorim o creştere a cuantumului alocat transportului în comun şi o eficientizare a distribuirii acestuia în teritoriu“, a declarat Ligia Deca.
Preşedintele Uniunii Studenţilor din România (USR), George Păduraru, a afirmat că, în cazul în care rezultatul discuţiilor cu ministerul nu îi va mulţumi pe studenţi, va convoca Consiliul USR şi va hotărî ce măsuri va adopta: „Când studenţii sunt nemulţumiţi apar mişcări de protest“. În replică, directorul pentru învăţământ superior din cadrul Ministerului Educaţiei, Ani Matei, a afirmat că a prezentat studenţilor toate datele pentru a-i ajuta în controale: „Organizaţiile studenţeşti trebuie să-şi formuleze bine obiectivele în ceea ce priveşte bursele întrucât legislaţia actuală prevede stabilirea unui cuantum al burselor în funcţie de decizia universităţilor“.

Studenţii cer ca fondul alocat burselor să fie majorat cu 50 la sută

Studenţii cer Ministerului Educaţiei ca în anul universitar 2007/2008 fondul alocat burselor să fie majorat cu 50 la sută şi subvenţia lunară pentru cămin să crească la 150 de lei pentru lunile de iarnă. Tinerii cer gratuitate reală pe transportul public local pentru toţi studenţii din România şi modificarea Legii burselor private, cu acordarea unor facilităţi fiscale reale angajatorilor. Reprezentanţii studenţilor mai vor să fie prezenţi şi în comisiile de evaluare a investiţiilor, în reabilitările şi construcţia de cămine şi monitorizarea stadiului reabilitărilor şi construcţiilor căminelor. Studenţii mai spun că este nevoie de stimularea mobilităţii internaţionale a studenţilor, prin înfiinţarea unui fond care poate fi accesat în direct de studenţi, destinat participării internaţionale a acestora la conferinţe şi forumuri.

Sindicatele cer explicaţii despre repartizarea banilor de investiţii

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Ministerului Educaţiei să prezinte modul cum au fost repartizate sumele pentru investiţii şi reabilitarea unităţilor de învăţământ, dar şi dacă repartizarea acestor sume s-a făcut echitabil şi în funcţie de necesităţile reale ale şcolilor.
Sindicaliştii solicită întâlnirea, de urgenţă, a comisiei mixte de monitorizare a implementării proiectelor stabilite prin Acordul încheiat cu federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ la 28 noiembrie 2005, potrivit unui comunicat de presă.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului trebuie să prezinte modul în care au fost repartizate sumele pentru investiţii şi reabilitarea unităţilor de învăţământ, dacă repartizarea acestora s-a făcut echitabil şi în funcţie de necesităţile reale ale şcolilor.
„Dorim să ni se prezinte modul de utilizare a acestor fonduri, modul de implicare a autorităţilor administraţiei publice locale în derularea acestor lucrări şi dacă, prin gradul de îndeplinire a reparaţiilor capitale şi curente, a investiţiilor şi dotărilor se pot asigura condiţiile de igienă şi de sănătate necesare pentru buna desfăşurare a procesului instructiv – educativ în noul an şcolar, asigurâdu-se standardul de calitate“, a declarat preşedintele FLSI, Aurel Cornea. Sindicatele din educaţie au acuzat, în repetate rânduri, Ministerul Educaţiei, că a repartizat banii pentru reabilitarea şcolilor în funcţie de criterii politice şi nu după necesităţile reale ale şcolilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS