19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAventură şi istorie la Aninoasa

Aventură şi istorie la Aninoasa

Mina Aninoasa din Valea Jiului va deveni prima mină-muzeu al mineritului din România, dar şi din Europa, după ce autorităţile locale au reuşit să obţină o finanţare de 2,2 milioane de dolari de la Banca Mondială, pentru un proiect inedit de promovare a „turismului subteran“. Pe lângă Banca Mondială, şi Guvernul României va deveni partener al acestei investiţii, cu 1,1 milioane de dolari. Muzeul subteran se va întinde, potrivit proiectului, pe o suprafaţă de două hectare, va fi amenajat exact ca o veritabilă mină, cu utilaje, vagoneţi, lămpaşe şi tot ce poate vorbi de istoria mineritului din 1885 şi până în prezent. „Banca Mondială a fost de acord să finanţeze proiectul şi, în plus, în primii trei ani să suporte toate cheltuielile, iar după aceea să se retragă gradual. În toamnă se va organiza licitaţia pentru selecţia executantului“, a declarat primarul oraşului, Ilie Botgros.
În completarea acestui proiect vine însă altul, pe care vrea să-l realizeze o firmă româno-franceză, Aventura Parc SRL, care a construit primul parc de aventură în Bucureşti şi care vrea să transforme o parte a oraşului Aninoasa într-un parc de distracţii, gen Disneyland. Proiectul se numeşte „Aventura Parc“, iar potrivit planurilor, parcul de distracţii va avea  cinci trasee de escaladă cu grade de dificultate diferite, intrarea este prevăzută dinspre Defileul Jiului, acolo unde deja se face un baraj şi unde, pe viitor, vor fi amplasate mai multe căsuţe  de vacanţă. „Pentru construirea parcului urmează să se facă un studiu de fezabilitate. Apoi se va organiza o licitaţie la nivel naţional sau poate chiar internaţional. Ministerul Economiei va face toate demersurile posibile pentru construirea parcului, iar noi sperăm să avem cât mai mulţi vizitatori atât pentru parc, cât şi pentru muzeu“, a afirmat Botgros.
Planurile turistice de relansare economică a oraşului mai prevăd şi construirea unor noi pârtii de schi, cu instalaţii de transport pe cablu, la poalele munţilor Retezat, un hotel de 60 de locuri, transformarea mai multor clădiri în locuri de joacă, prevăzute cu piste de biciclete, bazine de înot, escaladă în copaci pentru adulţi şi copii, trasee cu maşinuţe, parcurs de sănătate şi multe altele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS