31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAbandonat bebeluş, revendicat adolescent

Abandonat bebeluş, revendicat adolescent

Sunt mulţi copiii crescuţi în condiţii improprii şi abuzaţi de părinţi sau abandonaţi la porţile instituţiilor, care sunt luaţi pentru o perioadă de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, îngrijiţi, apoi reintegraţi în familiile naturale.

Adio „clasicelor“ centre de plasament. România s-a vrut o ţară europeană, iar asta presupune mult: să aibă grijă de copiii săi, să desfiinţeze cât mai multe centre de plasament sau medico-sociale, să reintegreze în sânul familiei copiii sau persoanele instituţionalizate. Judeţul Dolj s-a conformat, a desfiinţat toate centrele de plasament încă din anul 2004 şi a căutat alte soluţii pentru sutele de copii de care părinţii nu au vrut să mai ştie ani în şir. Doar două variante au rămas: asistenţii maternali profesionişti, de ordinul sutelor deja în judeţul Dolj, şi apartamentele de tip familial în care sunt cazaţi în condiţii europene câte şase copii, care au bucătăreasă, instructor educativ, medic etc. Doar tinerilor instituţionalizaţi care au împlinit 18 ani şi care urmează o formă de învăţământ li se mai permite să locuiască, până la terminarea studiilor, în centrele Direcţiei Copilului.

În trei ani, 365 de copii instituţionalizaţi reintegraţi

DGASPC Dolj a reuşit reintegrarea treptată a sute de copii instituţionalizaţi, în numai trei ani fiind readuşi în familiile lor naturale peste 350 de copii. Este şocant, mai ales că majoritatea lor nu avuseseră parte de dragoste părintească, fiind abandonaţi chiar din primele zile de viaţă, în aceşti ani de instituţionalizare puţini fiind onoraţi cu vizita celor care le-au dat viaţă. Şi mai şocant este faptul că la nivelul judeţului Dolj au existat peste 1.000 de copii instituţionalizaţi. Doar în 2004, anul intrării în vigoare a noii legi a protecţiei şi promovării copilului, au fost reintegraţi în familii 135 de copii – 39 cazuri sociale, 11 dintre ei fiind internaţi împreună cu mama lor în Centrul Maternal, nefiind acceptaţi de familii. Alţi 96 de copii aflaţi în cadrul şcolilor speciale au fost în sfârşit luaţi de familii acasă, în urma consilierii părinţilor de către asistenţii sociali. Reintegrarea a continuat cu paşi repezi şi în 2005, când 156 de copii instituţionalizaţi au fost reintegraţi, mulţi dintre ei fiind copii cu handicap proveniţi din şcolile speciale în care trăiau şi erau educaţi de persoane angajate ale Direcţiei Copilului. „În 2006, am reintegrat în familii 74 de copii, cazuri sociale, dintre care nouă au fost internaţi în Centrul Maternal împreună cu mama. Fiecare plan individualizat de protecţie are drept obiectiv general reintegrarea sau integrarea familială sau socio-profesională a copilului/tânărului, specialiştii asigurându-se că pentru fiecare copil se identifică modalităţi concrete în acest sens, în cel mai scurt timp de la admiterea în serviciul de protecţie. Pregătirea ieşirii din sistemul de protecţie a copilului se concentrează pe următoarele aspecte: cunoaşterea de către copil a caracteristicilor concrete ale viitorului mod de viaţă; asigurarea unui sentiment de continuitate a vieţii copilului; pregătirea familiei. Restul copiilor se află în apartamentele de tip familial ale Direcţiei sau la asistenţii maternali profesionişti“, a menţionat Claudia Medeleţ, inspector de specialitate la Biroul de Relaţii Publice din cadrul DGASPC Dolj.
După ce copilul e reintegrat în familia care până nu de mult refuzase orice contact cu el, reprezentanţii DGASPC monitorizează situaţia acestuia cel puţin trei luni din momentul ieşirii din sistemul de protecţie, după care micuţul este lăsat în grija părinţilor sau familiei.

Un caz fericit

Reprezentanţii DGASPC Dolj au prezentat cazul lui B. M., rezultatul unei relaţii de concubinaj dintre o mamă minoră şi un tată care a refuzat recunoaşterea paternităţii. Copilul a fost abandonat încă de la naştere, întrucât familia nu a acordat sprijin mamei în creşterea, îngrijirea şi educarea copilului, încurajând-o să-şi dea consimţământul la adopţie.
După apariţia Legii nr. 272/2004, acordul mamei pentru adopţia copilului nu a mai fost valabil, necesitând investigaţii din partea serviciilor specializate ale DGASPC Dolj pentru a clarifica situaţia juridică a copilului şi a încerca restabilirea relaţiilor afective.
Demersurile s-au finalizat în mod pozitiv, familia revizuindu-şi atitudinea faţă de copil, care a fost reintegrat şi în prezent se află alături de mama şi bunicii săi.

Sfârşit tragic

Gazeta de Sud a prezentat de nenumărate ori cazuri de copii abuzaţi, părăsiţi de părinţi. În unul dintre ele însă, finalitatea a fost, din nefericire, sumbră. Micuţul Ionel Golariu, lăsat de părinţi imediat după naştere în spital, furat apoi din Spitalul de Urgenţă Craiova, a avut un final tragic. Deşi toţi reprezentanţii instituţiilor abilitate, cât şi sătenii susţineau că familia nu are condiţiile necesare creşterii unui bebeluş, micuţul a fost dat, conform legii, în îngrijirea părinţilor. După numai câteva zile, copilul a decedat, înecat cu lapte.
Alt caz prezentat de Gazeta de Sud este al Clarisei Niţu, părăsită chiar la poarta Centrului de primire în regim de urgenţă a mamei şi copilului de lângă Parcul „Nicolae Romanescu“. Iniţial, fetiţa a fost dată în îngrijirea unei asistente maternale, apoi reintegrată în familia naturală.

Legea încurajează reintegrarea

Legea nr. 272/2004 prevede ca DGASPC să ia toate măsurile necesare pentru ca părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti, precum şi cei cărora le-a fost limitat exerciţiul anumitor drepturi să beneficieze de asistenţă specializată în vederea redobândirii exerciţiului drepturilor părinteşti. Părinţii care solicită redarea exerciţiului drepturilor părinteşti beneficiază de asistenţă juridică gratuită, în condiţiile legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU