12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

Marea sinistratilor

Au de la cinci la 15 ani, dar toti se afla pentru prima oara la mare. Au vazut-o la televizor, au auzit sau citit prin carti despre ea, dar au pasit pe tarm abia in aceste zile. Au inca in minte imaginea apelor care si-au pus adânc amprenta asupra copilariei lor. Acum, construiesc castele de nisip si se tem ca valurile marii sa nu vina si sa le strice.


Sunt 476 cu totii, din Rast, Negoi, Macesu de Jos si Bechet, adica de acolo de unde Dunarea a facut prapad. Nu sunt toti cei care ar fi trebuit sa vina la mare. Parintii nu au avut cu ce sa ii imbrace, de unde sa le dea bani de buzunar si le-a fost rusine sa-i trimita oricum.


O parte sunt cazati la Eforie, altii la Costinesti, in unitatile Autoritatii Nationale pentru Tineret. Este doar prima serie de copii sinistrati, care se bucura de aceasta vacanta. Si-au propus sa profite din plin de ea, mai ales sa se bronzeze si sa se balaceasca in apa, cât e ziua de lunga. Le pare rau ca nu au aparate de fotografiat ca sa imortalizeze marea, sa le arate si celor de acasa cât de frumoasa este. „Copiii se simt bine, noi am incercat sa-i facem sa uite de necazul prin care au trecut. Au fost la delfinariu si le-am adus chiar animatori, sa le ofere programe distractive. Au vizionat si desene animate, dar au participat si la spectacole organizate in aer liber. Toti beneficiaza de transport, cazare si masa gratuite, pe parcursul a sapte zile“, a declarat Aurelian Chireac, director la Directia programe recreative si divertisment pentru tineret din ANT.


S-au imprumutat sa-si trimita copiii la mare


Peste o suta de copii se trezesc dimineata si merg incolonati spre plaja, prin pavilioanele de la Centrul de agrement de la Eforie, unitate recent renovata. Din pacate, in portiunea de nisip alocata taberei se lucreaza de zor. Spatiul nu este amenajat corespunzator si, in plus, macaralele si zecile de muncitori creeaza o forfota continua. Dar pentru ei nu conteaza. Important e ca sunt departe de locurile unde apele nu au facut decât rau.


„In permanenta avem patru salvamari, care au grija de ei. Au la dispozitie o barca si nu-i scapa din ochi. Sunt cuminti, poate si pentru ca le este inca teama de apa. Este adevarat ca in apropierea locului unde se afla plaja sunt schele, pentru ca spatiul a fost concesionat, iar firmele private lucreaza de zor“, a declarat Aurelian Chireac.


Alti peste 300 de copii, din localitatile doljene afectate de inundatii, se afla pe plajele din Costinesti. Primarul Rastului, Iulian Silisteanu, pregatea duminica cea de-a doua grupa de copii, care urma sa plece spre litoral, in cursul noptii. „Trebuie sa vina primii si sa plece astia mici, care abia asteapta. Le e drag ca pleaca. Au vorbit parintii cu cei care sunt deja la mare si le-au povestit cât e de frumos. Ca sa-i trimita la mare, majoritatea parintilor s-au imprumutat, sa le dea bani de buzunar. Acum a venit si pensia, pe care o dau copiilor, sa nu se faca de râs. Vad si ei alti copii, ca le cumpara parintii un colac, o inghetata si ar vrea si ei“, a spus Silisteanu. Zilele petrecute la mare vor fi cu greu uitate de copiii sinistrati din Dolj. La fel ca si cele in care apa le-a luat casele si gradinile in care se jucau cu drag.


O raza de speranta


Copiii sinistrati din Dolj pleaca la mare, in doua serii (19-26 iunie si 26 iunie – 3 iulie), prin programul ANT „O raza de speranta“, cu sprijinul Directiei pentru Tineret Dolj. Finantarea a fost asigurata printr-o hotarâre de guvern, de suplimentare cu zece miliarde de lei a sumelor acordate localitatilor sinistrate. Alti 40 de copii din Rast se afla in aceste zile in vacanta la Piatra Neamt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS